Nu ben ik varkenshouder, dus daar moest ik even van slikken. Grootschalig? Nu zorgt het varken grootschalig voor veel van de eiwitten die we nodig hebben om gezond te blijven. Dit is dus een bedreiging.
Tijdens zo’n drenzende Groningse bui, keek ik mijmerend naar buiten. Ik moest denken aan de geschiedenis van de margarine. De zuivelindustrie zag de margarine als een bedreiging en deed alsof het niet uitgevonden was. Nu doet de zuivelindustrie niet in margarine, maar Unilever wel. Waarom zou een varkensboer niet in andere eiwitten gaan?
Bij een bezoek aan een Wagenings bedrijf - privaat, geen WUR - ontmoette ik de mannen die ook het vlees maken dat de Vegetarische Slager zo lekker klaargemaakt op je bord weet te krijgen. Zelfs topkok Marco Westmaas, het culinaire geweten van de slagerij, vindt het een vondst van de bovenste plank. Geen wonder, want het is sappig en heeft een stevige beet. Het is verrassend. Ga het maar eens proberen bij Westmaas.
Tot mijn verrassing hoorde ik dat die vegetarische vleesmakers samen met Phycom, een algenproducent, nú al een algenburger kunnen maken. Algen eten fosfaat en nitraat. En ja hoor, fosfaat en nitraat zitten in mijn varkensmest. Ze vertelden me dat ze van mijn varkensmest bijna net zoveel vegetarisch vlees kunnen maken als ik vlees van mijn varkens. Dat is dus twee keer zoveel rendement van hetzelfde voer. Als dat dus geen duurzame uitvinding is, weet ik het niet meer.
En nu dus de hamvraag. Als ik als varkenshouder nou de alternatieven voor vlees accepteer, accepteert de vegetariër mij dan als vegetarische vleesmaker?
Die 1,5 mio euro van de overheid kan bespaard worden. Geef maar hier, dan hebben we de eerste algenburger nog net voor Kerst bij Albert Heijn. Kunnen we het meteen testen.
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Correctie op mijn vorige negatieve bericht over varkensvlees:
vleeseiwit kan wel belangrijk zijn bij het voorkomen van aantastingen.
Een minimaal niveau aan eiwitten is noodzakelijk voor bijv. detoxificatie via gluathione.
Zeker bij weinig planteiwit (van goede herkomst, waarbij gefermenteerde producten de bijhorende vitamines B in goed opneembare vorm leveren), zijn vlees/vis en/of yoghurt een noodzakelijke aanvulling.
Daarom is eiwit in de vorm van bijv. Tofu veel beter dan de geëxtraheerde eiwitten van Vivera & co.
Véél vlees eten is echter verkeerd, en leidt juist tot ontstekingen, zoals al vaker aangetoond.
Vegetariërs zowel als vleeseters hebben veel voedingskennis nodig om de juiste hoeveelheden en mix van voedingsstoffen binnen te krijgen. Die kennis ontbreekt bij vleeseters meer dan bij vegetariërs, omdat de laatste groep vaak meer bewust met voeding omgaat. Maar niet iedere vegetariër is hier zo goed in, net zoals niet iedere vleeseter schijnbaar mateloos is (> 80 gram vlees gemiddeld per dag).
Veelkantie, weleens bedacht dat het handig is om een rijke natuurlijke bron (= vermijding van proceskosten en daarmee samenhangende uitstoot) aan voedingstechnisch zo optimaal samengesteld mogelijk eiwit te hebben?
Vivera-vleesvervangers maakt deel uit van de Enkco Foodgroup. Zij zien er brood in.
Wat ik nou werkelijk niet begrijp is dat je als veganist of vegetariër überhaupt maalt om nep-vlees. Ongeacht de samenstelling. Je bent tegen 'vlees' of je bent voor vlees. Maar dan gaan die zwaar 'principiële' linkse kerkgangers producten verzinnen, verkopen en kopen die zoveel mogelijk op vlees lijken… HUH!? Schiet mij maar lek…
Een punt dat ik mis in de mestdiscussie: varkensgier wordt geïnjecteerd in de bodem a.g.v. de wetgeving rond het mestoverschot. Een flink deel daarvan verdwijnt in diepere grondlagen (zoals nitraat in grondwater, wat een probleem is in bio-industriegebieden, waar grondwaterputten teveel nitraat - gaan - bevatten).
Een betere benutting van deze gier, door algenproductie, zou prettig zijn.
@Wouter, het gaat dus niet alleen om poep maar ook om plas. En zoals Dick opmerkt, wij zijn 'vaten chemisch afval' met alle 'medicijnen' en andere zaken die we slikken en binnenkrijgen. Niet bepaald het ideale algenvoer... (dat geldt misschien ook - in mindere mate - voor varkensgier). En we spoelen behoorlijk wat andere chemische rotzooi door ons riool.
Dat probleem zal eerst opgelost moeten worden.
Er zijn al sommige zaken in de ontwerpkoker, zoals bacteriën die nonylfenol uit rioolwater kunnen zuiveren, maar die bacteriën verbruiken ook nutriënten. En ik vraag me af of er voor alle verontreinigingen een oplossing te vinden is.
Bewerkingen van algen, zoals de hierboven beschreven eiwtextractie, verminderen de natuurlijke voedingswaarde, waarin de algen zich enorm onderscheiden van vlees.
Erwin legt veel nadruk op de toegevoegde gezondheidswaarde, die algen hebben (maar nog te weinig).
Daar is veel en steeds meer wetenschappelijke ondersteuning voor.
Algen zijn veel gezonder dan vlees !
Retinol (een vitamine A gerelateerde stof), Astaxanthine en andere stoffen uit algen hebben een onstekingsremmend, anti-allergisch en tumoronderdrukkend effect (verwijzingen onderaan deze pagina).
zie ook: over vitamine A.
Dat kan van varkensvlees allemaal niet zo beweerd worden... al is een haasje in roomsaus of babi pangang wel veel lekkerder.
De grote uitdaging is, een smakelijk product uit de hele alg te maken - misschien moeten we ons laten inspireren door de Japanse keuken ?
Tot die tijd is het vooral algenpilletjes slikken, vrees ik - inderdaad 'silent green'. Misschien kunnen we ze in snacks verwerken, of met frambozensmaak of cannabis ;)