Vanavond kijkt de Keuringsdienst van Waarde naar sterrenvlees. Vroeger, toen er nog geen sterren waren, kon je alleen kiezen tussen niets en drie sterren geluksvlees. Biologisch krijgt er namelijk standaard drie. Wat is nou dat vlees met één en twee sterren dat staat tussen het oude niets en die drie?
Die zullen er toch zeker wel wezen?
Kijken dus om 20.25h, Ned 3. En als je vlees eet, vertel ons dan hier wat je daarvan vindt na het zien van de uitzending.
Toegevoegd (00:35h): bekijk de uitzending op Uitzending Gemist
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Het gaat er dus niet om of het varken echt gelukkiger leeft of een beter leven heeft. De consument denkt dat een aantal vierkante centimeters extra veel uitmaakt en het is dus puur een kwestie van marktdenken. Die boeren weten helemaal niet of dat varken zich beter voelt dan voorheen.
Ik vind ook dat het verschil tussen de sterren verwaarloosbaar is.
@van Daalen, vindt U het verschil verwaarloosbaar. Zijn die verschillende sterren niet nodig? Of wilt U meer onderscheid?
Als het voor U niet uitmaakt, voor de boer maakt het wel uit. De kosten zijn namelijk voor de boer wel veel hoger naar mate er meer sterren zijn.
Overigens is het wetenschappelijk wel aangetoond dat het varken zich met meer ruimte beter voelt. Hij groeit namelijk meer. En door meer ruimte kun je in het hok een betere scheiding maken tussen functiegebieden. Een plek om te rusten, te mesten, te eten e.d.
Gevoelsmatig zie ik het verschil wel tussen een klein en een groot hok. Ik vraag me wel af, wanneer het niet meer uitmaakt om een varken meer m2 te geven. Gelukkiger dan heel gelukkig lijkt me onmogelijk. Wat ik wel weet, is dat als een varken dat buiten loopt slecht voor het milieu is; alle scheten (methaan) vervliegen immers direct de lucht in. Daarom ben ik persoonlijk een voorstander van een ruime stal, zonder de mogelijkheid van buiten lopen.
@Wouter Ja, het is jammer dat het milieu in het geheel niet onder de aandacht werd gebracht in de uitzending. Eenzijdig werd ingezoemd op diervriendelijk. Terwijl juist het integrale ook belangrijk is. Dan mag je milieu niet vergeten.
De Engelse boer die 2-sterren varkens houdt, vertelt dat een gelukkig varken een varken is dat groeit. Dat betekent dat een 0-ster varken, en misschien ook wel een 0-ster kip, gelukkig is.
De Engelse boer houdt 2-sterren varkens (die alleen de eerste 3 maanden van hun leven buiten zijn) omdat de klant het wil en hij er beter aan kan verdienen.
Wat nu?
En nog wat. Het biologisch varken kan buiten. Hoe leeft dat aan het begin van zijn leven? Binnen of buiten? Het 2 sterren varken leeft die eerste 3 maanden (= de helft van zijn leven) buiten. Is het 2-sterren dier dan niet beter af? Als baby en kleuter mag het de hele dag buiten spelen. Als het wat rustiger en ouder wordt mag het binnen lekker vet worden en de hele dag dooreten en daarom krijgt het geen speeltje. Het eten is - volgens de Engelse boeren - al genoeg afleiding.
Mooie vraag van Maurice Dekkers in de uitzending: zijn die sterren voor ons gevoel of voor het varken?
Onbeschaamd misschien, maar er zit wat in. Het gesprek over vlees eten en welzijn wordt steeds gekker omdat kennelijk niets is wat het lijkt. Wist je dat varkens die buiten lopen milieu-onvriendelijk zijn vanwege de methaan en ammoniak-uitstoot? Het bio-varken is dus niet zo duurzaam. Het 2-sterren varken ook niet.
U was net lekker gaan slapen met 2 en 3 sterrenvlees en nou zit u weer met de vraag: klopt het allemaal wel?
Annechien: wat moeten we doen?