Komend najaar worden in de Amsterdamse Rode Hoed weer debatten over voedsel georganiseerd. Foodlog.nl en Volkskrant zijn opnieuw mediapartners. De verzamelde intellectuelen zullen er opnieuw zijn. En al even voorspelbaar zal er veel gepraat en weinig gedaan worden. Dat hoeft ook niet. Debatten beginnen weliswaar met de D van doen, maar zijn bedoeld om te praten. Als het onderwerp maar klopt, kun je nog altijd een eind komen.
De nieuwe serie heet 'de prijs van ons voedsel'. Kennelijk is er wat aan de hand en moeten we het daar eens over hebben. De ene romantische stelling luidt dat ons eten duurder moet worden. Het zou te goedkoop zijn omdat dier, boer, milieu en onze collectieve toekomst slecht beloond worden voor hun dienstbetoon aan onze eetzin. De andere romantische stelling luidt dat moderne voedselproductie ons eten denatureert. 'Verkloot' in alledaags Nederlands.
Ze zullen er opnieuw zijn. De verdedigers van de stelling dat eten duurder moet en dat het natuurlijk moet. En ze zullen de boventoon voeren. Conservatief eetlinks – ik weet het, het is slechts een vage notie, maar u begrijpt wat ik ermee bedoel – zal de beide stellingen verdedigen. Eetrechts – al net zo'n intuitieve notie die veel lezers van dit blad al gauw op zichzelf zullen betrekken – zal zijn mond houden of zeggen dat eetlinks er niets van begrijpt. Maar gelijk zal eetrechts niet krijgen.
Jammer. Want eetrechts heeft gelijk. Ons eten hoeft niet duurder en moet niet duurder. Het zou ons de rest van onze economie kosten. Moderne tech verkloot ons eten niet, als we maar weten waar de grenzen en eisen liggen. In vele gevallen kan moderne tech ons eten zelfs veel beter maken dan de manier waarop het nu in de super of take away belandt.
Wat eetrechts zou moeten snappen is dat er BUITEN over eten gepraat wordt op een manier die niet klopt. De grote vraag is hoe u – dus – dat gaat oplossen.
Ik ben benieuwd of u ideeën heeft over een derde weg. Ik ben te mailen op dick@foodlog.nl
Ik ben benieuwd of het reacties gaat opleveren. Ben trouwens minstens zo benieuwd naar de reacties die het hier oplevert. Ik laat de discussie graag even gaan.
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Vanuit boerenperspectief is het een wat wrange vraag. Het eten nog goedkoper? Het LEI heeft berekend dat het gemiddelde onbetaalde arbeidsjaarinkomen (weet niet wat dat precies inhoud) in 2009 ongeveer € 4000 per jaar bedroeg en dat er € 30.000 "ontspaard" werd in de Nederlandse landbouw. Of daar de inkomenstoeslagen uit Brussel van gemiddeld € 9000 bij zitten weet ik ook niet, daar moet iemand van het LEI maar even op reageren, maar ik weet wel dat er aan de kant van de producenten weinig ruimte is voor het goedkoper maken van voedsel.
Een paar weken geleden zag ik ook een cijfer langskomen van de totale toegevoegde waarde van het agrarisch complex in Nederland: € 50 miljard. Ik denk dat voedselprijzen omlaag kunnen en dat tegelijk het boereninkomen omhoog moet. Tenzij de Nederlandse voedselindustrie er helemaal niet mee zit dat de grondstoffen uit alle hoeken en gaten van de wereld komen, wat overigens natuurlijk allang bezig is.
Ik heb nog bij een vergadering gezeten van een vertegenwoordiger van de conservenindustrie. Deze man was enorm ontstemd over het feit dat de aanwezige boeren weinig interesse hadden in het telen van doperwtjes onder de kostprijs, waarop hij woedend reageerde dat hij zijn spullen dan wel in Hongarije of de Ukraïne ging maken (en ik geloof dat ze dat ondertussen ook doen).
Leg de aanwezigen in de Rode hoed dit onderwerp maar eens voor, benieuwd hoe ze hier op reageren.
Dick toch! We hadden het elders over de vraagstelling van de Consumentenbond: belachelijk, want ongenuanceerd. En nu doe jij hetzelfde.
Eten zoals het in de winkel ligt, zou duurder moeten zijn. Jawel, maar welk eten dan, en, vooral, in welke winkel? Het scheelt nogal of ik mijn zuurdesem speltbrood in de natuurwinkel haal, of een gooi- en smijtbrood bij Aldi.
Beste Jopie,
Ik weet niet wat je achtergrond is, maar je hebt het idd zeer scherp in beeld.
In Nederland stellen we hele hoge eisen, zo niet de hoogste van de wereld, aan de productie van ons voedsel. Niet alleen kwaliteitseisen, maar elke keten in de voedselproductie heeft zijn eigen set (vaak tegenstrijdige) regels en daar wordt door vele verschillende instanties op verschillende wijze op gecontroleerd.
Met de hoge kwaliteitseisen is uiteraard niets mis.
Maar doordat er vervolgens op zeer grote schaal producten worden geïmporteerd die helemaal niet - maar dan ook echt niet! - aan die eisen hoeven te voldoen, zet dat de Nederlandse boer en tuinder per definitie op een grote concurrentieachterstand.
Dit geldt zowel voor producten van buiten de EU als voor Europese producten aangezien de meeste Europese landen de Europese landbouwregels veel minder stringent toepassen dan Nederland dat doet.
Door deze oneerlijke concurrentie kan de Nederlandse boer dus nooit meedoen.
Het zou mooi zijn als dat eens ter sprake kwam.
Zou de heer Veerman het hebben over de ruimte die zit tussen de grondstof- en inkoopprijs van voedsel en de verkoopprijs daarvan aan consumenten? Daar zit een berg geld van heb ik jou daar tussen. Dat moet anders kunnen, maar gebeurt niet omdat de handel er comfortabel bovenop zit en zijn marges opstrijkt. Dat is wrang voor boeren, zoals de heer Duijnhouwer zegt. Vooral voor Nederlandse zoals mevrouw Heijdra duidelijk aangeeft.
Ik las vanaf hier pas het interview dat Veerman begin dit jaar daarover deed met een Nederlandse boer en hoorde hem al vaker pleiten voor gezonde concurrentieregels. Ook begrijp ik dat hij voor volledige openheid pleit over hoe een product gemaakt is, waar het vandaan komt en hoe het in de winkel is gekomen. Meneer Willem denkt dat Veerman gek is geworden. Ik denk dat hij het er eindelijk eens goed over wil hebben. Dat vind ik een prima idee. Anders wordt er straks weer veel gezegd, maar niet met elkaar gesproken.
De NMA zou daar inderdaad ook eens een regelpakket voor kunnen maken en handhaven.