Nederlandse tuinders maken per jaar zo’n 425 miljoen kilo van die groene jongens. Ze gaan voor het overgrote deel naar onze oosterburen. Soms zijn ze een beetje kort. Dat zijn de vruchten die aan de stam groeien. Of ze zijn lang. Dat zijn de vruchten die aan de ranken groeien. Soms hebben ze een plastic jasje en soms zijn ze biologisch geteeld. Meer variatie is er niet. Als consument ben ik altijd een beetje op mijn hoede, want koop ik nu een lekkere of is het weer zo’n zuur ding. Aan de buitenkant zie je het niet, want in de koelcellen blijven ze netjes hard en groen. Inmiddels weet ik van de tuinders dat er nogal wordt gespeculeerd met die dingen. Hoe langer bewaard door handel of super, des te viezer.
Dat de tuinders weinig aan komkommers verdienen is inmiddels wel bekend. Rabobank heeft de komkommerteelt een gevoelige stoot onder de gordel gegeven door in de visie ‘beter met minder’ ondernemers te adviseren naar een ander product uit te kijken. Veel perspectief zit er niet in die teelt vindt de bank. Dat klinkt allemaal niet erg opbeurend. Ik wil het verhaal liever eens omdraaien. Zijn er nog kansen voor komkommer? Jullie eten allemaal wel eens komkommers. Zou het een ramp zijn als die lekkere saladegroente en dorstlesser zou verdwijnen? Zo nee, stop nu dan maar met lezen.
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Hmmm, komkommersoep!
Komkommers liggen bij het ontbijt vaak klaar voor wie wil. Eén zoon eet er makkelijk een hele op. Onmisbaar spul.
Heerlijk fris, we kopen er met dat warme weer gemakkelijk drie voor twee dagen met z'n tweeën. Meestal gewoon voor de knaag, maar Nick, inderdaad koude komkommersoep maar weer eens maken!
Ik zou wel meer verschillende soorten komkommer op de markt willen hebben, en liefst ook wat rijpere met meer vocht erin, die zo lekker ruiken :-). En nee, laten de tuinders maar geen prutjes gaan maken, dat moet de consument maar zelf doen.
Het is eigen weer schrikbarend om te moeten lezen. Weten we als consument nu veel van een groentegewas? NEEN!! Zonde eigenlijk, want authenticiteit is in. Waarom weet ik nog steeds niet hoe een groente smaakt en waarvoor en hoe ik het gebruiken kan. Bij wijn in de winkels wordt dat steeds duidelijke. Waarom niet meer van dat soort informatie bij groente. Er zijn diverse tomaten en parika's maar nergens kom ik verschillene komkommers tegen terwijl ze er wel zijn.
Moeten ze dan weg? Nee, zeker niet maar ze mogen wel eens de aandacht krijgen die ze verdienen
In elk komkommersteeltje een chipje, gekoppeld aan een afleesding zoals een mobiele telefoon.
'Blieb": ik ben een lekker ding
'Blub' : ik ben een waterstaaf
'blab' : ik ben belabberd
'blob' : ik ben een ouwe lul
'bleb' : ik ben vers