LNV, VROM en Ontwikkelingssamenwerking laten daarom onderzoeken "welke grondstoffen, technologieën en bedrijfstakken kansen bieden voor vleesalternatieven als algen, insecten en kweekvlees."
De poll van deze week, zag ik, gaat over kunstvlees. Wat als het even lekker is als echt vlees, maar veel goedkoper (ik interpreteer er wat bij)? Koop je het dan?
De meerderheid zal vermoed ik "ja" antwoorden. Het gaat om het ideale geval, en dan is iedereen mee.
Dit gedroomde kunstvlees van de Foodlog-redactie zal 100 maal beter zijn dan Valess, dat weliswaar 3 medeklinkers en een klinker deelt met het woord "vlees", maar toch de vleesmaak niet benadert. Hoewel, met een mengsel van magere melk, 20% Mexicaanse groenten (mais, rode ui, paprika, kidneybonen), Coating (tarwebloem, zout, gist, paprikapoeder, kleurstof (E160c), gerstemoutextract, peterselie), zonnebloemolie, Mexicaans aroma, Verdikkingsmiddelen (E401, E461, E509), Voedingszuren (E326, E452), Scharrelkippenei-eiwit, Soja eiwit concentraat, havervezel, ijzer, vitamine B6 heb je een kruidig, kauwbaar hapje met een bruin te bakken laagje erop.
Maar het is niet het gedroomde kunstvlees van de ministers (hoewel het van melkplas is gemaakt). Het verkoopt namelijk vooralsnog niet zo goed als vlees, ondanks talloze advertenties en commercials.
Een paar kandidaten voor de oplossing:
1. Dicks insectenburgers
Voor: superduurzaam en de beestjes doen er niet moeilijk over om in flats gehouden te worden. Pijn lijden interesseert ze minder dan varkens en ze zijn eerder eng dan aaibaar. Diereigen gedrag is het kaalvreten van hele landbouwgebieden, maar we geven ze interessante alternatieven te eten.
Tegen: het is voorlopig alleen interessant voor asielzoekers uit Afrika, alternatievelingen die nu toch al vooral tofu eten en een handvol foodies.
2. kweekvlees
Voor: Als je een oor op een muis kunt kweken, kun je ook vlees kweken en misschien wel goedkoop en massaal. Er komt geen dierenleed bij te pas, want je kweekt het zenuwstelsel niet mee. Er zijn meen ik nog problemen om het vlees vet genoeg te krijgen, waardoor de smaak niet optimaal wordt. Interssante mogelijkheid is dat je mensenvlees of walvisvlees kunt aanbieden zonder een ethische grens over te gaan.
Tegen: als dit werkelijk een mogelijkheid is, zal het cultuurlandschap drastisch veranderen. Onze vervreemding van onze voorgeschiedenis zal extreme vormen aan gaan nemen. Aan de andere kant: wie denkt nu nog bij een hamburger aan een koe en een boerderij. Het is ook onduidelijk of dit snel voor een lage prijs kan worden aangeboden.
Voor: men is nu al een heel eind met de ontwikkeling. In de Chinese supermarkten ligt vegetarisch imitatievlees in talloze soorten, tot en met pekingeend. Niet allemaal geslaagd, maar je moet een heel eind kunnen komen, zeker bij imitaties van gekruide vleesgerechten. Met een product dat niet zo zeer de bewust levende burger aanspreekt, maar juist de hamburgereters, moet je kunnen scoren. Met een paar overheidsmiljoenen is wel iets te fabriceren ism Unilever. Er is minder dierenleed bij plantaardige producten.
Tegen: de grote hit is er nog niet, ondanks een geschiedenis van duizenden jaren. waarom zou moderne technologie erin slagen?
4. promotie van het eten van planten (vs subsidie van de kipcampagne)
Voor: er bestaan nu al tientallen gerechten die je evenveel of meer water in de mond bezorgen dan een biefstuk, schnitzel of frikandel. Neem de falafeltentjes. Hun enige probleem is psychologie: koudwatervrees. Een groot deel van India eet een fantastisch groente-dieet. Promoot de lekkerste groentegerechten en groente zal een grotere plek in het dieet krijgen. Het grootste voordeel is dat hier de smaakrijkdom vergroot wordt en niet veminderd of benadert. Het dierenleed is bij de productie van plantaardig voedsel lager.
Tegen: het enige serieuze nadeel is dat het miljoenen kost om het menu van een volk te veranderen. Maar er zijn voorbeelden van successen. Dus het kan.
5. de volksburger
Voor: je kunt het dagje-niet evenaren door regelmatig vlees met plantaardige toevoegingen te eten. In je slavink zit dan bijvoorbeeld 20% plantaardig, maar je proeft de sensatie van vlees. Hier is nauwelijks aanpassing aan het dieet voor nodig. Een snackbarsnack op die basis is meer dan denkbaar. Als bamiblok bestaat hij al. De kipcorn lijkt er ook al op, en moet te verbeteren zijn. Pizza's bevatten soms ook niet al teveel vlees. De productiekosten van samengestelde producten zal lager zijn. De consument zal er dus sneller voor kiezen.
Tegen: blijft uitgaan van het idee dat een vet lapje, staaf of hoopje brokjes het middelpunt van de maaltijd is. Waarschijnlijk toch een van de winnende richtingen.
6. de kaasplak
Voor: we hebben een melkoverschot. Maak er kaas van, bak het en eet het op. Melkkoeien hebben het best goed in Nederland. Koeien in het landschap zijn het logo van Nederland.
Tegen: kaas is energierijk en er zit volgens de overheid teveel zout in. En er zijn nog steeds dieren voor nodig, die scheten laten.
7. algen
Voor: goed te produceren, goede voedingswaarde.
Tegen: hoe maak je van een Alg-burger of een Alg-vink een succes? Kun je niet beter toch algen aan dieren voeren, waarop wij die dieren weer opeten? Algen voer je ook alleen aan mannen in dikke truien en met baarden.
8. tofu
Voor: al goed bekend als vleesvervanger. Het heeft een humoristische structuur.
Tegen: tofu schreeuwt: ik ben geen vlees, u bent nu bezig met een vleesloze maaltijd, daarom smaakt het allemaal wat minder.
Rondvraag: welk gerecht is zo lekker dat je niet eens denkt aan vlees?
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Gado Gado, maar dan met eigen gemaakte pindasaus (die dus ook van pinda's gemaakt is...)en een aanvaardbare kwaliteit tahoe (hetgeen ook steeds moeilijker te viden blijkt...)
Ik ben nog altijd dol op Jack Vance. De enige echte SF-schrijver, die over vreemde planeten met letterlijk wereldvreemde tribes schrijft , die achteraf ook op Aarde blijken voor te komen. Maar ook een schrijver met toekomstvisie. Zo beschrijft hij in ‘Durdane', last- en rijdieren, de zigipantes, die naast de eerder genoemde kwaliteiten, zich jammerend 's avonds voor de warme maaltijd rond het vuur in de galactische steppe, grote hompen vlees laten afsnijden. Ze jammeren klagelijk, maar de volgende morgen blijken ze volledig hersteld en is alles weer aangegroeid....
Vlees gestart op een petrischaal trekt me niet aan, maar met het befaamde 'dikbilrund’, gaan we al wel de kant van de zigipantes op.
En als het de bedoeling van Wouter is weerzin op te wekken met dat oor op die muis (al een oud weefselkweekexperiment uit de negentiger jaren), dan is dat gelukt....)
Heehee, 'mijn' insectenburgers. Die verzon ik om mensen als ministers een sprinkhaan te laten eten als was het een modale nugget. Nu durven ze niet.
Bij iets door de 50 uitgebrachte stemmen is de stand nu iets minder dan 40% voor kunstvlees. Geen meerderheid dus. Liever groenten eten zeg je. We leerden hier laatst dat een varken beslist niet alleen op groenten kan eten. Van dierwetenschappers leerden we bovendien dat ze eigenlijk niet zonder dierlijk eiwit kunnen (omdat ze al geslacht worden op 6 maanden valt het mee). Varkens lijken nogal op ons, maar wij moeten ouder worden dan 6 maanden.
Denken de ministers daar ook over na?
Foodlog wel. De eerstkomende proeverij in de Groeneveld-serie op 29 augustus a.s. gaat over die vraag.
Dick, meer groente en wat minder vlees is een gezonde oplossing, die de reden om kunstvlees te onderzoeken geheel zou kunnen wegnemen. Ik zeg niet dat je helemaal moet stoppen met vlees eten. We eten nu ruim 2 ons per persoon per dag. Maak daar 1,5 van en je gaat echt niet dood en je hoeft niet in te boeten aan smaakgenot. En je bent zelfs ruim verder dan wat Marianne Thieme wil.
Sprinkhanen zijn niet lekker, kunstvleeslapjes voorlopig ook niet. Waarom zou je daar veel energie insteken? Gerechten met padde(n)stoelen of bonen kunnen nu al heel lekker zijn.
Bij vlees eten hoef je ook niet meteen aan hele lappen te denken. Een beetje doorregen gerookt spek in een bonen, linzen of paddestoelengerecht maakt een wereld van verschil (tussen eten met lange tanden en smakelijk (oei, oei, oei). Toch gebruik je maar een fractie van die 200gr.