Albert Heijn is inmiddels behoorlijk boos en wil via juridische stappen de actie stoppen. De actie is alleen gericht tegen AH, volgens Milieudefensie de grootste slager van Nederland. Dat is dubieus, omdat er nog wat meer grote eindverkopers van vlees zijn.
Diervoeders zijn geen sinecure. Ze zijn zorgvuldig samengesteld om een dier in het juiste aantal dagen op het juiste slachtgewicht te krijgen. Ze zijn ook nog eens zo samengesteld dat de dieren de juiste eiwiten en energiesamenstelling krijgen om goed vlees aan te zetten. Bovendien willen we ook nog eens zorgen voor een goede vetzurensamenstelling. Denk aan de tegenwoordig zo populaire omega-3's die Campina via het voer aan de melk toevoegt. Daar wordt o.m. soja voor gebruikt.
AH moet nu van de ene op de andere dag veranderen van Milieudefensie. Dat kan helemaal niet, want zo snel is een industrie die per jaar alleen al 400 miljoen kippen op tijd en conform de specificaties weet op te leveren niet te veranderen.
Dat is reden om er eens een gesprek op basis van echte informatie aan te wijden:
- hoe fout is fout veevoer nou precies?
- hoe fout is de wel erg simplistisch voorgestelde actie tegen AH?
- doet AH er niet veel slimmer aan het gesprek aan te gaan en het publiek volkomen helder te maken hoe de vork in de steel zit?
Wat je als consument van Milieudefensie niet te horen krijgt is o.m. dit:
- soja is nodig in diervoeders omdat er geen dierlijke producten meer in mogen zitten; soja is namelijk de eiwitvervanger sinds kippen geen diermeel meer
- soja, ook die uit het Amazone-gebied, wordt speciaal voor vegetariërs en veganisten gebruikt om mensen aan hun broodnodige eiwitten te helpen.
Ergo: Milieudefensie zou samen met Albert Heijn moeten ijveren voor het afschaffen van de graankip en het graanvarken; er moet weer dierlijk meel in het veevoer. Omdat dat eruit moest, hebben we tegenwoordig sojakip. Een belronde vanmorgen leerde me dat er op Europees niveau een basis is ontstaan om de kip, zoals het van nature hoort, weer omnivoor maken.
Ik heb de volgende drie vragen gesteld aan Nederlandse voederfabrikanten:
- welk percentage van de kilo's vlees in Nederlandse supermarkten is geproduceerd met behulp van Amazone-soja?
- zouden ze de eiwitbron waar die soja voor zorgt kunnen vervangen door voer dat op bestaande akkers in Nederland of Europa wordt verbouwd?
- welke prijsconsequenties zou non-Amazone soja of een vervangende eiwitbron (zo die er is) hebben voor de prijs van kip?
Met een van mijn informanten becijferde ik het cijfer op de laatste vraag. Dat ligt waarschijnlijk rond de 25 - 30%. Dat is een snelle schatting, we kunnen ons vergissen. Diermeel maakt de kip waarschijnlijk niet duurder en is aanmerkelijk duurzamer.
Foute actie, foute probleemanalyse en een gemiste kans voor AH om wel goed te communiceren. Ik beloofde het AH ooit: foodlog.nl helpt bij duurzaamheidsbeleid en probeert wel de juiste analyses te maken.
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
En waar gaat de discussie over voedselveiligheid (o.a. diervoeders) op mondiaal niveau deze week in Rotterdam over? Zie bij 'Kennis' het persbericht van LNV.
In Nederland wordt veel hoogwaardig slachtafval verbrand. Milieudefensie zou daar bezwaar tegen moeten maken. En nog iemand: Wakker Dier!
Legkippen lijden onder vegetarisch dieet. Ze hebben voor de productie van eieren ook wat dierlijk voer nodig. Dat halen ze bij vegetarisch dieet uit eigen lijf ofwel heur verenkleed. Kale neten zijn het, de vegetarische scharrels.
[quote="Dick"]- zouden ze de eiwitbron waar die soja voor zorgt kunnen vervangen door voer dat op bestaande akkers in Nederland of Europa wordt verbouwd?
Ik ben erg geinteresseerd in het antwoord op die vraag.
Ook Kassa kwam er niet toe te bedenken dat het streven dieren louter met granen te voeden onduurzaam is. Waar was de voederfabrikant daar aan tafel bij Felix Meurders, Wouter van Eck en de dame die verstand heeft van soja en ontbossing maar niet van de aard van het probleem en zijn geschiedenis?
P, dat is de oplossing waarop Marc Jansen van het CBL (het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel, de belangenvereniging van de Ndl. supermarkten) in Kassa aangaf graag samen te willen werken met Milieudefensie.
Ik denk dat jij hetzelfde denkt als ik, en als Wouter: het is een deelperspectief op een verkeerd gesteld probleem. Eerlijk gezegd vind ik dat Van Eck beter zou moeten weten en Jansen slimmer zou moeten zijn door over de werkelijke complexiteit van het probleem te praten. Natuurlijk wordt er op grote schaal ontbost en natuurlijk is dat doodzonde. Maar de oplossing is lachwekkend: vleesvervangers, die grotendeels uit soja (!) bestaan.
Europees graan zal nog steeds een eiwitverhogende component nodig hebben. Daarom zijn er betere oplossingen. Europa kan prima granen verbouwen (dat doet het al en die zitten al in het vlees van AH) waaraan slachtafval wordt toegevoegd. Ik weet dat er gesprekken gaande zijn om de voedselveiligheidsaspecten daarvan op te lossen door zgn. kannibalisme tegen te gaan, zodat kip geen kip en kippen geen varken krijgen.