Vanaf 1 november komen bij de C1000 de meest bekende vergeten groenten beschikbaar zoals pastinaak, schorseneren, aardpeer en meiraapjes.
Als het lukt, dan neemt zelfs Albert Heijn ze op het schap, zo weet Jac Nijskens van de Stichting Vergeten Groenten. Al vind ik dat er ook wel wat gedaan mag worden aan de kwaliteit van de sperziebonen, wortels, tomaten, komkommers en paprika's in de gemiddelde Nederlandse supermarkt, het is natuurlijk prachtig nieuws dat er weer wat meer keuze komt.
Maar neem me niet kwalijk dat ik van m'n stoel viel van het lachen: we beginnen in november alweer meteen met het einde. Meiraapjes!
Gaat het om wat meer spul in het schap of om wat goeds?
Toch maar vervangen door palmkool ofzo?
Die is wel het hele jaar te krijgen.
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Meiraap valt mij mijn weten (net als radijs) bijna zo lang te telen als het niet vriest, ik kreeg laatst nog een zakje van een vriend uit eigen tuin (heet dan herfstraap geloof ik).
Die zeekraal? Tsja, de heer Baan doet het zo graag met kunstmest op cellulose omdat het zo lekker schoon is. Valt wat voor te zeggen, maar toch, voor de puristen... Voor mij overigens niet de reden om het niet te kopen, als ik het wel koop (bij de c1000!) let ik erop dat het niet uit Israël (of wat was het ook alweer?) maar uit Frankrijk komt. Wildgesneden, als je buiten het seizoen koopt wordt je gestraft met een houtige zeekraal. Maar de c1000 heeft het dus al het hele jaar door in de schappen (met verschillende herkomst). Twee weken terug ook boontjes die niet wilden buigen maar knapten (ik geloofde het niet en brak er 3). Zo slecht is het ook weer niet daar :o)
Ewout, je laatste zinnen zijn fantastisch nieuws. Op naar de C-1000 met kwaliteit in groenten.
Volstrekt eens met je voorkeur voor wilde zeekraal: het is dieper van smaak. Maar die van Baan heeft z'n eigen merites: nooit meer houten stelen en alles lekker zacht. Nou nog een lekker mineraal groeibedje en je weet niet wat je proeft.
Wat vinden anderen van de kwaliteit van oktobermeiraapjes? Of voor mijn part al van augustusraapjes?
"de meest bekende vergeten groenten"? Heu?
Behalve de kolder over "meiraapjes" is het nogal logisch dat die andere groenten "vergeten" zijn. Ze zijn niet vergeten, ze zijn vermeden.
A: Pastinaak heeft een smaak die bijzonder sterk is. Je kunt er in een evenwichtige bereiding slechts weinig van gebruiken. Net als met peterseliewortel. Dus wat doe je met zo'n overzoete body-builder van een pastinaak van op de markt? De Engelsen draaien ze in de Cake, maar verder?
B: Aardperen werden tijdens de oorlog gegeten (uit armoe) maar daarna zo snel mogelijk vermeden: scheten dat je ervan laat (ze bevatten inuline)! En hoe schil je die mormels? Niemand is ze vergeten hoor, mijn oudtantes krijgen er nog kwaaie dromen van: klaarmaken, ho maar...
Idem dito met schorseneren: Ooit al eens geschild? Ik vind ze heerlijk, maar maak ze slechts één keer per jaar klaar, uit masochisme.
Dit zijn geen vergeten groenten, dit zijn moeilijke groenten.
Onvindbare gewassen, want niet interessant voor de grootdistributie, zijn : moerbeien, princessenbonen, haverwortel, ijsplant, cyperknollen, mispels, ...
Nick zegt: "Onvindbare gewassen, want niet interessant voor de grootdistributie ..."
Dat is een heel interessante en wat mij betreft heel ware uitspraak. Supers volgen een dynamiek die past bij hun logica. Daar is niks mis mee, zolang ze naast efficiency ook maar gaan voor kwaliteit.
Raapjes, pastinaak, knolletjes, allemaal leuk, maar de generatie die deze verplicht heeft moeten consumeren inclusief de tulpenbollen raakte ze niet meer aan na WOII. Nadat het vee was afgevoerd moesten de boeren het gras scheuren en knollen planten voor de consumptie van ´ons volk´. Ik hoor mijn moeder en grootmoeder vanuit hun respectieve graven nog morren.
Pastinaak, snijbiet, meiraapjes, die zomerraapjes worden en nog lang te oogsten blijven, gele en paarse wortel, natuurlijk zullen die wel een tijdje populair worden bij de super, zeker als ze betaalbaar zijn en bijbehorende receptuur geleverd wordt. Maar ik ben bang dat het toch een kwestie is voor de hobbyist en moestuinier, de volkstuinier en de wetenschapper. Brave Hendrik, melde, mergkool, die zul je er neit zo gauw zien en dat om moverende redenen.