Gisteravond veegde komiek Arjen Lubach de vloer aan met alle voedingsgoeroe's. Eindelijk kan het weer: een koekje met suiker en brood met margarine. Bij Unilever gaat vandaag de vlag uit.
Na een overvolle week commotie over The Green Happiness door een interview in de NRC waar zelfs de hoofdredacteur van de krant pas over bleek te vallen nadat het online al 1 miljoen leesminuten had gekregen, besteedde ook Lubach er een week te laat nog aandacht aan.
Ook Lubach moest er na een week nog iets origineels mee. En dus veegde hij alle goeroes die hij kon bedenken van tafel. Dat deed hij met het inderdaad enig juiste voedingsadvies voor iedereen: "eet gevarieerd en met mate" (en natuurlijk niet teveel makkelijk verteerbaar en weg te kauwen spul, zou je er nog aan toe kunnen voegen - maar dat wist hij kennelijk niet).
Wetenschap op brood?
Interessant is de vraag of dankzij de autoriteit van de komiek nu de wetenschap weer in ere is hersteld. De wetenschap die Lubach gisteren omarmde, houdt roomboter en verzadigd vet in de ban. Ze horen hoort namelijk echt niet thuis in een wetenschappelijk onderbouwd dieetadvies voor Westerlingen. Bij margarinemaker Unilever gaat de vlag dan ook uit vandaag. En omdat ook de broodbuik naar het rijk der fabelen verdween, is dus ook de ouderwetse boterham weer terug.
Heel kritisch en hoogopgeleid Nederland stond gisteravond voor gek. Juist hoger opgeleiden doen immers wat dieetgoeroes vertellen. Ik heb dan ook schaterend zitten kijken naar de spiegel die Lubach zijn doelgroep voorhield.
Wat denk je? Smeren we vanaf vandaag eindelijk weer wetenschap met Becel op ons brood, zoals Stephan Peters ons vanuit het Voedingscentrum aanbeval? Peters schreef overigens een uitstekend (dat bedoel ik zonder enige ironie) boek over wat we weten over eten.
Dit artikel afdrukken
Probeer dat maar eens zonder gekkigheid voor elkaar te krijgenAlle diëtisten en wetenschappers van Nederland waren inmiddels al over de dames Moorman en Von Carlsberg van het groene geluk heen gevallen. Alleen ik was nog zo gek om afgelopen zaterdag Het Parool uit te leggen dat ze voorzien in een behoefte aan nieuwe rituelen. Daar moet je alleen de kwalijke kanten van in de gaten houden. Doe er verder vooral niet moeilijk over, want mensen gaan door hippe sexy meiden en een verdwaalde toy boy doorgaans eten zoals we dat zo graag willen: meer groenten, wat minder uit pakjes en zakjes die makkelijk dik maken én minder vlees. Probeer dat maar eens zonder gekkigheid voor elkaar te krijgen.
Ook Lubach moest er na een week nog iets origineels mee. En dus veegde hij alle goeroes die hij kon bedenken van tafel. Dat deed hij met het inderdaad enig juiste voedingsadvies voor iedereen: "eet gevarieerd en met mate" (en natuurlijk niet teveel makkelijk verteerbaar en weg te kauwen spul, zou je er nog aan toe kunnen voegen - maar dat wist hij kennelijk niet).
Wetenschap op brood?
Interessant is de vraag of dankzij de autoriteit van de komiek nu de wetenschap weer in ere is hersteld. De wetenschap die Lubach gisteren omarmde, houdt roomboter en verzadigd vet in de ban. Ze horen hoort namelijk echt niet thuis in een wetenschappelijk onderbouwd dieetadvies voor Westerlingen. Bij margarinemaker Unilever gaat de vlag dan ook uit vandaag. En omdat ook de broodbuik naar het rijk der fabelen verdween, is dus ook de ouderwetse boterham weer terug.
Je mag weer een koekje met gewone witte suiker bij de koffie. Niet te vaak natuurlijk, maar dat spreekt voor zichMet margarine dus. De bakkers trekken een glimlach van oor tot oor. En eindelijk zijn we weer af van het gezever over suiker alsof je er dood van gaat. Je mag weer een koekje met gewone witte suiker bij de koffie. Niet te vaak natuurlijk, maar dat spreekt voor zich.
Heel kritisch en hoogopgeleid Nederland stond gisteravond voor gek. Juist hoger opgeleiden doen immers wat dieetgoeroes vertellen. Ik heb dan ook schaterend zitten kijken naar de spiegel die Lubach zijn doelgroep voorhield.
Wat denk je? Smeren we vanaf vandaag eindelijk weer wetenschap met Becel op ons brood, zoals Stephan Peters ons vanuit het Voedingscentrum aanbeval? Peters schreef overigens een uitstekend (dat bedoel ik zonder enige ironie) boek over wat we weten over eten.
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
Het frame en trucje van waaruit Lubach werkt is uiteraard het aloude 'doe normaal man' afgestemd op zijn doelgroep en dan ook nog eens in 2016.
Op twitter gingen de reacties gisteravond mee. Als dat zo blijft, heeft'ie een goudmijn aangeboord: het herstellen van gewone wetenschap waarop de voeding zoals Unilever, Vinkje en het Voedingscentrum die zien, is gebaseerd.
Voeding is en blijft vermaak.
Gisteren was er nog een artikel dat roomboter geen kwaad kon. Wat is er in die tussentijd veranderd?
En wat zijn de lange termijn effecten van een dieet met getransesterificeerde vetzuren die in margarine worden gebruikt ? Dat weet nog niemand, maar voor het gemak en de winst nemen we alvast een voorschot. Transvetten werden in de jaren 50-60 nog geprezen om hun gezonde effecten tov verzadigde vetten. Pas in de jaren 90 kwamen we er achter dat ze tienduizenden extra doden per jaar veroorzaakten.
Tom, daar hebben komieken veel meer verstand van dan wetenschappers. Alles is zo'n beetje 'air du temps' - een chique Frans woord voor trijf of - correct gespeld - treife.
Dick, kun je iets meer zeggen over die 1 miljoen hits n.a.v. het NRC-interview met de Green Happiness dames? Wat was de strekking?
Lubach hield zich verre van margarine, of soortgelijke onderwerpen. Hij liet vooral de gekkigheid zien van al die goeroes die beweren dat zij wél weten hoe het zit. Het was geen pleidooi om alleen naar wetenschappers te luisteren, want ook adviezen tegen suiker en voor 'natuurlijk' (lees 'niet sterk bewerkt') moesten het ontgelden, terwijl deze ook door de gangbare wetenschap ondersteunt worden. In feite nam ie de voedingswetenschap dus net zo goed op de korrel (helaas alleen impliciet), en dan hou je zijn blanco boek over.