Wetenschappers zijn op zoek naar 'de zesde smaak'. Mogelijke kandidaten zijn de smaak van koolzuurhoudende dranken of aminozuren, de metalige smaak van bloed, de 'hitte' van pittig eten en 'kokumi', de smaak van verzadiging. Amerikaanse onderzoekers zijn ervan overtuigd dat de zesde smaak de smaak van koolhydraten is.
Ooit kenden we vier smaken: zuur, zout, zoet en bitter. Later kwam daar de smaak umami bij, de 'hartige' smaak.
Sindsdien zijn onderzoekers op zoek naar de 'zesde smaak'. Er zijn aanwijzingen dat vet die zesde smaak is. Maar de pure 'vetsmaak' is vies, stelden wetenschappers recent vast.
Smaak-criteria
Om als 'primaire smaak' erkend te worden, zijn verschillende criteria van belang. "Een echte basissmaak moet voldoen aan verschillende voorwaarden. Zo moet de smaak herleidbaar zijn tot zijn eigen receptoren in de tong, moet er een aantoonbare fysieke reactie zijn als je de smaak eet en moet de smaak altijd herkenbaar zijn", zegt Juyun Lim van de Oregon State University. Ook moet een smaak 'nuttig' zijn. Vanuit die gedachte ging Lim op zoek naar de smaak van koolhydraten.
Lim raakte getriggerd door het smaakvraagstuk toen ze zich realiseerde dat in alle eetculturen een koolhydratencomponent voorkomt. "Het idee dat we van iets eten dat we niet kunnen proeven, houdt geen steek." We halen gemiddeld bijna de helft van onze energie-inname uit koolhydraten; kunnen proeven dat ergens koolhydraten in zitten is dus zeker nuttig.
'Bloemachtig'
Lim en haar team zetten proefpersonen verschillende oplossingen voor met eenvoudige en complexe koolhydraten. In alle gevallen konden de proefpersonen een specifieke smaak identificeren: 'starchy', zetmelig, bloemachtig. Aziatische deelnemers associeerden de smaak met rijst, westerse proefpersonen noemden brood of pasta; "Het is als bloem eten".
Werd de zoetreceptor op de tong geblokkeerd, dan konden de proefpersonen de eenvoudige koolhydraten (suikers) niet meer proeven, maar de complexe nog wel.
Het onderzoek loopt nog door; Lim en haar team zijn naarstig op zoek naar de receptoren op de tong om definitief aan te tonen dat de zesde smaak 'koolhydraten' is.
Dit artikel afdrukken
Sindsdien zijn onderzoekers op zoek naar de 'zesde smaak'. Er zijn aanwijzingen dat vet die zesde smaak is. Maar de pure 'vetsmaak' is vies, stelden wetenschappers recent vast.
Smaak-criteria
Om als 'primaire smaak' erkend te worden, zijn verschillende criteria van belang. "Een echte basissmaak moet voldoen aan verschillende voorwaarden. Zo moet de smaak herleidbaar zijn tot zijn eigen receptoren in de tong, moet er een aantoonbare fysieke reactie zijn als je de smaak eet en moet de smaak altijd herkenbaar zijn", zegt Juyun Lim van de Oregon State University. Ook moet een smaak 'nuttig' zijn. Vanuit die gedachte ging Lim op zoek naar de smaak van koolhydraten.
Lim raakte getriggerd door het smaakvraagstuk toen ze zich realiseerde dat in alle eetculturen een koolhydratencomponent voorkomt. "Het idee dat we van iets eten dat we niet kunnen proeven, houdt geen steek." We halen gemiddeld bijna de helft van onze energie-inname uit koolhydraten; kunnen proeven dat ergens koolhydraten in zitten is dus zeker nuttig.
'Bloemachtig'
Lim en haar team zetten proefpersonen verschillende oplossingen voor met eenvoudige en complexe koolhydraten. In alle gevallen konden de proefpersonen een specifieke smaak identificeren: 'starchy', zetmelig, bloemachtig. Aziatische deelnemers associeerden de smaak met rijst, westerse proefpersonen noemden brood of pasta; "Het is als bloem eten".
Werd de zoetreceptor op de tong geblokkeerd, dan konden de proefpersonen de eenvoudige koolhydraten (suikers) niet meer proeven, maar de complexe nog wel.
Het onderzoek loopt nog door; Lim en haar team zijn naarstig op zoek naar de receptoren op de tong om definitief aan te tonen dat de zesde smaak 'koolhydraten' is.
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
"" Maar de pure 'vetsmaak' is vies, stelden wetenschappers recent vast.""
Nou en? Is er een regel of wet die zegt dat een smaak lekker moet zijn? Het is een smaak, meer niet, dus de 6e smaak is gewoon vet, als KH een smaak heeft is dat gewoon nr 7 dan, vreemd want suiker IS een KH en die smaak hebben we al...........zoet
Merkwaardig idee dat we koolhydraatrijke voeding (ik neem aan dat ze polysacchariden als zetmeel en glycogeen hier op het oog hebben) niet zouden kunnen proeven. Speeksel zit stampvol met het enzym amylase dat deze polysacchariden afbreekt tot kleinere suikers, o.a. glucose en maltose. Die suikers kunnen we goed proeven.
Ik zit zomaar ineens te denken nu ik jouw reactie lees Enno: neem eens een hapje bloem, dat proeven we ook echt wel, heb weleens per ongeluk een likje ervan gehad, dat smaakt gewoon muf en 'muf' zit niet in het rijtje bestaande smaken.
Volgens Grubstreet is de smaak van koolhydraat net zo'n big deal als de smaak van umami en houden dergelijke ontdekkingstochten vooral wetenschappers van de straat.
Astrid, wanneer we iets proeven, mengen we twee verschillende zintuiglijke waarnemingen: reuk, veroorzaakt door vluchtige aromatische verbindingen die worden waargenomen door reukcellen in de neus, en smaak, veroorzaakt door opgeloste verbindingen die worden waargenomen door smaakpapillen op de tong. De muffe "smaak" van bloem is waarschijnlijk de geur die je "proeft". Dit onderzoek gaat over de vraag of polysacchariden zoals zetmeel door de tong worden geproefd. Ik ben het met Dick eens dat het een beetje een onzin-vraag is, want zodra zetmeel in contact komt met speeksel, ontstaan moleculen die geproefd kunnen worden.