Babyvoeding gaat mee met de tijd en trends. Het is in alle soorten en smaken verkrijgbaar. Fabrikanten varen er wel bij. Kinderen blijken er echter kieskeurig van te worden.
Je het zo gek niet bedenken of de combinatie is in een potje babyvoeding te koop. Wintergroentenmix en fruitsaladepuree, prakjes met amarant, quinoa of boekweit, ze staan volop in de schappen. Ze sluiten aan bij trends die de ouders kennen en daarom kopen. Fabrikanten spelen daar handig op in.
Elke groente apart aanbieden
Het is alleen de vraag of de kinderen er wel baat bij hebben. Volgens de Franse researcher Sophie Nicklaus pakken de combinatiepotjes ongunstig uit voor het kind. Tijdens de conferentie Méditerranée à Déguster in Montpellier vertelde ze dat het juist voor een kind belangrijk is om elke groente apart te proeven om die te leren eten. Door de gemixte groentenpurees kunnen kinderen geen onderscheid maken tussen smaken. Dit betekent dat ze de smaak van individuele groenten, zoals bijvoorbeeld broccoli, niet leren waarderen.
Onderzoek van biopsycholoog Marion Hetherington ondersteunt dit. Het werd gepubliceerd in Appetite Journal en laat zien dat als je baby’s geleidelijk aan puree van één groentesoort per keer aanbiedt, ze later meer open staan om andere groenten te proberen.
Wennen aan groenten
Bij de mixen meng je groenten of maskeer je ze door andere smaken. Baby’s wennen hierdoor niet aan de geur, smaak, textuur en visuele eigenschappen van individuele groenten, zegt Hetherington. Potjes laten een baby wel 'groenten' binnenkrijgen, maar leiden niet tot het leren leuk vinden, eten en herkennen ervan.
Instelling van de ouders
Nicklaus ging tevens in op twee andere factoren die de eetgewoonten van een baby beïnvloeden. Ouders die aandacht besteden aan de herkomst, versheid en kwaliteit van de babyvoeding, bleken baby’s te hebben die meer open te staan voor nieuwe smaken; ze bleken geen moeilijke eters. Daarnaast ontdekte ze dat ouders die de de focus te leggen op de voeding zelf en niet op het moeten eten, beter etende kinderen hebben. Dat zou komen omdat het kind dan zelf kan kiezen hoeveel het eet. Rosie Dodds, senior beleidsadviseur bij NCT (een Britse charity voor ouders), bevestigt, ondersteund door zowel ouders als wetenschappers, dat de afwezigheid van moeten kinderen makkelijker laat eten.
Fotocredits: ‘Eating’ Christopher, Tania and Isabelle Luna
Dit artikel afdrukken
Elke groente apart aanbieden
Het is alleen de vraag of de kinderen er wel baat bij hebben. Volgens de Franse researcher Sophie Nicklaus pakken de combinatiepotjes ongunstig uit voor het kind. Tijdens de conferentie Méditerranée à Déguster in Montpellier vertelde ze dat het juist voor een kind belangrijk is om elke groente apart te proeven om die te leren eten. Door de gemixte groentenpurees kunnen kinderen geen onderscheid maken tussen smaken. Dit betekent dat ze de smaak van individuele groenten, zoals bijvoorbeeld broccoli, niet leren waarderen.
Onderzoek van biopsycholoog Marion Hetherington ondersteunt dit. Het werd gepubliceerd in Appetite Journal en laat zien dat als je baby’s geleidelijk aan puree van één groentesoort per keer aanbiedt, ze later meer open staan om andere groenten te proberen.
Wennen aan groenten
Bij de mixen meng je groenten of maskeer je ze door andere smaken. Baby’s wennen hierdoor niet aan de geur, smaak, textuur en visuele eigenschappen van individuele groenten, zegt Hetherington. Potjes laten een baby wel 'groenten' binnenkrijgen, maar leiden niet tot het leren leuk vinden, eten en herkennen ervan.
Instelling van de ouders
Nicklaus ging tevens in op twee andere factoren die de eetgewoonten van een baby beïnvloeden. Ouders die aandacht besteden aan de herkomst, versheid en kwaliteit van de babyvoeding, bleken baby’s te hebben die meer open te staan voor nieuwe smaken; ze bleken geen moeilijke eters. Daarnaast ontdekte ze dat ouders die de de focus te leggen op de voeding zelf en niet op het moeten eten, beter etende kinderen hebben. Dat zou komen omdat het kind dan zelf kan kiezen hoeveel het eet. Rosie Dodds, senior beleidsadviseur bij NCT (een Britse charity voor ouders), bevestigt, ondersteund door zowel ouders als wetenschappers, dat de afwezigheid van moeten kinderen makkelijker laat eten.
Fotocredits: ‘Eating’ Christopher, Tania and Isabelle Luna
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 4 juni krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 4 juni krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
1 potje, 1 smaak en geen suiker toevoegen! En alleen gebruiken als het echt niet anders kan. Anders? Ja, gewoon de groente van de maaltijd pureren met een zeef (geen staafmixer/keukenmachine gebruiken). Vezelrijke groenten koken met een snufje zout. Dan komt het natuurlijk zoet beter tot zijn recht en sluit het goed aan op de zoete smaak van de borstvoeding.
Niet pureren maar geven als groente zodat ze ook kennis maken met de structuur van het voedsel.
Alleen kinderen?
"Voeding gaat mee met de tijd en trends. Het is in alle soorten en smaken verkrijgbaar. Fabrikanten varen er wel bij. Volwassenen blijken er echter kieskeurig van te worden."
Ik denk met name aan de alom vertegenwoordigde Unox smaak (MNG), en al die kunstmatige smaakjes die aan melkproducten en frisdranken worden toegevoegd zodat water niet meer als lekker wordt ervaren.
Dit is natuurlijk niet echt nieuws, alleen heeft iemand er nu eens een onderzoek tegenaan gegooid. De volgende stap is dat het nu eens voor meer mensen duidelijk wordt dat we die stap van de puree helemaal kunnen overslaan, zoals Liesbeth ook al aangaf. Er is werkelijk geen enkele reden om een kind na en naast melkvoeding puree te geven. Het idee van overgaan op vast voedsel is, nu ja, dat het ''vast'' is. Puree is semi vloeibaar en dat kunnen ze al. De volgende stap is vast voedsel en leren kauwend eten in plaats van zuigend. Het kunnen gaan leren kauwen is een normale lichamelijke ontwikkeling, die vanaf ongeveer 6 maanden stat. Daarvoor heeft het geen zin om met vast voedsel te beginnen, want dan hebben ze nog niet de motorische vermogens om te kauwen. Vandaar dat kinderen die al voor die tijd gevoerd worden met semi-vast voedsel vrijwel alles er met dezelfde vaart weer uitwerken. Ze kunnen gewoon die bewegingen nog niet maken met de tong en de kaken. En weet je wat nu zo leuk is? Je heft daar helemaal geen onderzoek naar te doen, het is gewoon basale biologie/fysiologie.
Tot slot: kinderen die als de tijd daar rijp voor is (dus op zijn vroegst vanaf 6 maanden) eten in herkenbare vorm krijgen en daarvan zelf mogen bepalen of ze er vooralsnog alleen mee spelen of onderzoeken en experimenteren of dat ze het al opeten en hoeveel dan, blijken in de praktijk, door de bank genomen de makkelijkste eters te zijn. Laten we ook niet in de valkuil van het speciale kindereten vallen. Kinderen vinden veel meer lekker dan wij denken. Bied kinderen gewoon het normale gezinsvoedsel aan (met wel enige zoutrestrictie) en ze zullen gewoon met het gezin mee eten.
Als kinderen gewoon met de pot meeeten (zo min mogelijk aangepast dus) groeien ze op met dezelfde smaak als hun ouders en zullen ze dus bijna automatisch 'gewoon meeeten'. Hoe meer potjes, hoe meer afwijking van 'het gewone eten van alle dag'.