Wat is er aan de hand met m'n rode wijn? Dat vroeg gisteren Niels Willems op twitter. Hij hoeft niet meer te borstelen om de opgedroogde wijnresten uit zijn glas te krijgen. Weten de wijnliefhebbers op Foodlog het?
Volgens Niels is de wijn minder gekleurd of plakt hij minder in het glas dan vroeger. Of ik wist wat 'ze' met zijn wijn hebben gedaan.
Heb jij die ervaring ook? Ik heb hem namelijk niet, maar drink misschien wat bewuster. Wat zou het kunnen zijn?
Ik denk dat Niels lichtere wijnen is gaan kopen en dat lichtere wijnen meer in de mode zijn gekomen. Hij is er ongemerkt in meegegaan, maar mist opeens die gruizelige paarszwarte koek en denkt 'wat krijgen we nou, word ik belazerd?'
Fotocredits: Niels Willems
Dit artikel afdrukken
Heb jij die ervaring ook? Ik heb hem namelijk niet, maar drink misschien wat bewuster. Wat zou het kunnen zijn?
Ik denk dat Niels lichtere wijnen is gaan kopen en dat lichtere wijnen meer in de mode zijn gekomen. Hij is er ongemerkt in meegegaan, maar mist opeens die gruizelige paarszwarte koek en denkt 'wat krijgen we nou, word ik belazerd?'
Fotocredits: Niels Willems
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 4 juni krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 4 juni krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
Hier heerst doodse stilte. Ik denk dat Niels' serieus uitziende wijn kiest, maar in dit geval niet doorhad dat hij een lichte koos. Ik vermoed dat hij een Pinot Noir dronk. Die zijn licht.
Toch vond ik zijn vraag boeiend: worden er meer lichte, en dus makkelijker drinkende wijnen - liefst met een licht zoetje (want dat was de consumenten nauwelijks opvallende, maar dorstig makende trend in rood én wit van de afgelopen 20 jaar) - verkocht dan vroeger? Het zou kunnen. De statistieken daarover ken ik niet. Toch zou het me niet verbazen als het zo was.
Wie die op de hoogte is van wijn kan daarover meer vertellen? Don't be shy, jullie lezen Foodlog.
Als ik naar het bulkaanbod in de supermarkt kijk zijn de wijnen die er de laatste 20 jaren bijgekomen zijn (uit Zuid-Amerika, Zuid-Afrika en Australië) veel zwaarder dan de meeste traditionele Europese (m.u.v. bepaalde Italiaanse en sommige kleine Apellations). In het spoor daarvan lijken ook veel Franse wijnen zwaarder geworden te zijn. Er zijn zelfs wijnen met 14,5%. Proeven we dan nog wel ‘klassieke’ Bordeaux of zitten we in Chili? Zware wijnen hebben een wat zoetere smaak.
Wijnen die op houten vat gerijpt zijn en zware wijnen hebben meer tannines. Wijnen 'sur lie' bevatten droesem. Met name het fijne bezinksel komt toch deels in het glas. Goed decanteren is belangrijk - maar bij oude wijnen alleen als het echt moet.
Ongefilterde wijn bevat meer druivendeeltjes en proteïnen. De meeste commerciële wijn is tegenwoordig gefilterd, en de 'plakkende' eiwitten zijn er vaak uit geklaard.
In gefilterde wijn zit ook geen kristal sediment.
Jaren geleden had DE (althans dat wil het verhaal) er jaren voor uitgetrokken om beetje bij beetje het aandeel (betere) arabica bonen uit het roodmerk te vervangen voor goedkopere robusta's om zo het grote publiek meer-inferieure koffie melanges lekker te gaan laten vinden. Misschien dat iets dergelijks ook in wijn gebeurt en verraadt zich dat in dat de wijn niet meer onderin het glas aanslaat?
Dank je Frank.
Dat lijkt me die bekende spijker op z'n kop.. ;-)
Niels, ongetwijfeld zijn er talloze verklaringen denkbaar waarom deze jaargang minder depot achterlaat.
Volgens wine-searcher neigt de druif Lagrein naar een lage opbrengst en een "harsh tannic structure in the finished wines". De producent zelf meldt dat deze wijn 6 tot 8 maanden vatlagering heeft gehad. Wat helpt bij het temmen van rijkelijk aanwezige tannines.
Volgens wine-searcher vormden de onregelmatige opbrengsten en de harde tannines van de Lagrein van oudsher een uitdaging voor de wijnmakers. "Modern viticultural and winemaking techniques have limited the effects of these two problems."
Als je dan bedenkt dat H. A. Kramer al in 1855 al schrijft: "Er heerscht een groot mistrouwen omtrent den wijn, bij velen, die van meening zijn, dat de gebruikelijke wijnen veelvuldig worden vervalscht. Het komt er hier op aan, wat men een vervalsching noemt." (..) "De scheikunde is zeer wel in staat, velerlei vervalschingen van wijn op het spoor te komen. Maar zou zij zich aanmatigen te beweren, dat zij elke vervalsching zou kunnen aanwijzen, zoo zou het blijken, dat zij in dwaling verkeerde.
Ongelukkig genoeg is het, dat, naarmate de wetenschap zich meer en meer uitbreidt en in staat wordt gesteld, vervalschingen te ontdekken, in gelijken tred de middelen worden gevonden, om het rijk der vervalsching uit te breiden."
Het komt er dus op aan: vertrouw je een Italiaan?
Geintje. Het komt er op aan of je de producent vertrouwt. Volgende keer dat je in Trentino bent gewoon eens op bezoek gaan. Kijken hoe welkom je bent. Dat is al een aanwijzing.