In België doet een ongekend aantal Vlamingen mee met de vastenactie 'Dagen zonder vlees'. Doel van deze actie is de Belgen minder vlees te laten eten, zodat ze hun ecologische voetafdruk kunnen verkleinen. België blijkt namelijk op bijzonder grote voet te leven. In de 7 dagen dat de actie nu loopt, hebben 45.000 Belgen bijvoorbeeld al meer dan 840.000 ligbaden vol water bespaard. Vlees kost immers nogal wat water om te produceren.
Nationale stoofvlees-frietdag niet te rijmen met Dagen zonder Vlees
Temidden van al die verantwoord minder-vlees-etende Belgen voert echter een ander Vlaams icoon, televisiekok Jeroen Meus, een andere 'echt-Vlaamse' campagne. Meus is met zijn televisiekijkers op zoek gegaan naar 'dé' Vlaamse klassieker in de keuken. Dat blijkt Stoofvlees met friet te zijn. Reden voor Meus om 1 maart aanstaande uit te roepen tot de Nationale Stoofvlees met friet-dag. Dat vindt De Standaard-redacteur Maarten Byttebier moeilijk te verkroppen. Hij schrijft Jeroen Meus een open brief.
Beste Jeroen Meus,
Ik kan geen keuken binnenkomen of ik zie jouw kookboeken staan. Ik kan naar geen etentje gaan of ik krijg een van je gerechten voorgeschoteld. Bij de maaltijd spreekt de gastvrouw geheid over jou alsof ze je persoonlijk kent, terwijl ze natuurlijk ook maar je gerechten namaakt zoals ze je die heeft zien bereiden op televisie. Maar ik beschouw vrienden van mijn vrienden graag als vrienden, dus ja, ik vind het fantastisch hoe jij je volk leert koken. [..]
Maar moest je nu echt zondag 1 maart uitroepen tot nationale stoofvlees-frietdag? Je kijkers oproepen om zo veel mogelijk stoofvlees te maken? Met een Facebookactie erbij, en een kaart op je website zodat West-Vlaanderen en Limburg elkaar opstoken om nóg meer stoofvlees te maken dan Antwerpen?
Het bakfietscliché
Dat je in De Morgen vegetariërs ‘een hoogopgeleide, goed verdienende elite’ noemt, die ‘rondrijdt met bakfietsen en er heel hip uitziet’, tot daar aan toe. Maar moet je daarom die andere Vlamingen aanzetten om zo veel mogelijk ‘stoverij’ te eten? En vooral: moet dat pal in de Dagen Zonder Vlees-campagne, die ook niet-vegetariërs veertig dagen lang bewuster wil laten eten? Een kok verdenken we niet graag van slechte smaak, maar dit is toch op zijn minst slechte timing.
Maar zie, ook een icoon kan zich al eens verbranden – zeker in de keuken. Dat je in de nieuwsbrief van Dagen Zonder Vlees enkele smakelijke vegetarische recepten aanraadt, is alvast een mooie geste. Je krijgt er ineens die hippe bakfietsers mee aan je kant en eet zo van twee walletjes, maar hé: dat past helemaal in de geest van Dagen Zonder Vlees. Het initiatief wil mensen namelijk zo veel mogelijk vegetarisch laten eten, zonder dat ze vlees helemaal moeten afzweren. Eet je twee dagen geen vlees: prima. Eet je twintig dagen geen vlees: nog beter.
Vegetarisch stoofvlees
Maar om te bewijzen dat het je menens is, mag het wel een beetje meer zijn. Het hoeft je niet eens zoveel moeite te kosten. Wist je dat vegetarisch stoofvlees echt lekker kan zijn? Op je site staat een boodschappenlijstje voor stoofvlees-friet. Waarom kan daar geen lijstje voor veggie-stoofvlees met seitan naast? Laat op televisie misschien eens vallen dat dat nog zo goed is voor het milieu. En ga zondag, als je langsgaat bij je kijkers, behalve vlees ook seitan proeven. Dan word je niet alleen de populairste kok vandaag, maar ineens de man van de dagelijkse kost van morgen.
Met smakelijke groeten,
Maarten Byttebier
Fotocredits: still, Dagelijkse Kost
Dit artikel afdrukken
Nationale stoofvlees-frietdag niet te rijmen met Dagen zonder Vlees
Temidden van al die verantwoord minder-vlees-etende Belgen voert echter een ander Vlaams icoon, televisiekok Jeroen Meus, een andere 'echt-Vlaamse' campagne. Meus is met zijn televisiekijkers op zoek gegaan naar 'dé' Vlaamse klassieker in de keuken. Dat blijkt Stoofvlees met friet te zijn. Reden voor Meus om 1 maart aanstaande uit te roepen tot de Nationale Stoofvlees met friet-dag. Dat vindt De Standaard-redacteur Maarten Byttebier moeilijk te verkroppen. Hij schrijft Jeroen Meus een open brief.
Beste Jeroen Meus,
Ik kan geen keuken binnenkomen of ik zie jouw kookboeken staan. Ik kan naar geen etentje gaan of ik krijg een van je gerechten voorgeschoteld. Bij de maaltijd spreekt de gastvrouw geheid over jou alsof ze je persoonlijk kent, terwijl ze natuurlijk ook maar je gerechten namaakt zoals ze je die heeft zien bereiden op televisie. Maar ik beschouw vrienden van mijn vrienden graag als vrienden, dus ja, ik vind het fantastisch hoe jij je volk leert koken. [..]
Maar moest je nu echt zondag 1 maart uitroepen tot nationale stoofvlees-frietdag? Je kijkers oproepen om zo veel mogelijk stoofvlees te maken? Met een Facebookactie erbij, en een kaart op je website zodat West-Vlaanderen en Limburg elkaar opstoken om nóg meer stoofvlees te maken dan Antwerpen?
Het bakfietscliché
Dat je in De Morgen vegetariërs ‘een hoogopgeleide, goed verdienende elite’ noemt, die ‘rondrijdt met bakfietsen en er heel hip uitziet’, tot daar aan toe. Maar moet je daarom die andere Vlamingen aanzetten om zo veel mogelijk ‘stoverij’ te eten? En vooral: moet dat pal in de Dagen Zonder Vlees-campagne, die ook niet-vegetariërs veertig dagen lang bewuster wil laten eten? Een kok verdenken we niet graag van slechte smaak, maar dit is toch op zijn minst slechte timing.
Maar zie, ook een icoon kan zich al eens verbranden – zeker in de keuken. Dat je in de nieuwsbrief van Dagen Zonder Vlees enkele smakelijke vegetarische recepten aanraadt, is alvast een mooie geste. Je krijgt er ineens die hippe bakfietsers mee aan je kant en eet zo van twee walletjes, maar hé: dat past helemaal in de geest van Dagen Zonder Vlees. Het initiatief wil mensen namelijk zo veel mogelijk vegetarisch laten eten, zonder dat ze vlees helemaal moeten afzweren. Eet je twee dagen geen vlees: prima. Eet je twintig dagen geen vlees: nog beter.
Vegetarisch stoofvlees
Maar om te bewijzen dat het je menens is, mag het wel een beetje meer zijn. Het hoeft je niet eens zoveel moeite te kosten. Wist je dat vegetarisch stoofvlees echt lekker kan zijn? Op je site staat een boodschappenlijstje voor stoofvlees-friet. Waarom kan daar geen lijstje voor veggie-stoofvlees met seitan naast? Laat op televisie misschien eens vallen dat dat nog zo goed is voor het milieu. En ga zondag, als je langsgaat bij je kijkers, behalve vlees ook seitan proeven. Dan word je niet alleen de populairste kok vandaag, maar ineens de man van de dagelijkse kost van morgen.
Met smakelijke groeten,
Maarten Byttebier
Fotocredits: still, Dagelijkse Kost
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
Mooi te lezen, Belgen zijn in het algemeen waarachtige woordkunstenaars.
Ik worstel wel enigszins met die 845.000 ligbaden bespaard water in 7 dagen tijd met 45.000 Belgen. Ben zeer benieuwd hoe dat is berekend.
Ik begrijp nu wel opeens waarom het stoomgemaal in Lemmer vandaag weer is aangezet én waarom die Hedwigepolder persé kopje onder moet. Als die Belgen zo doorgaan, en massaal stoofvlees friet in de ban doen, hebben we straks allemaal natte voeten. Dat moeten we toch niet willen.
Als ze dan een paar dagen geen vlees zouden moeten eten, straf ze dan niet met 'veggie-stoofvlees'. Want als het vlees heet, moet het vlees zijn. En niet iets anders.
Dat heb ik trouwens nooit begrepen maar misschien dat er iemand is die me dat kan duiden:
- waarom moeten vegetarische vleesvervangers smaken naar vlees?
- waarom moeten ze eruit zien als vlees?
- waarom moeten ze dichtbij het echte vlees in het schap liggen?
- waarom moeten ze een vleesnaam hebben?
En tenslotte, waarom zouden we een vleesvervanger moeten eten als we geen echt vlees willen/kiezen/kopen? Daarmee bevestigen de niet-vleeseters dat 7 dagen vlees eten per week dus eigenlijk de norm =normaal= is. Terwijl elke voedingskundige verkondigt dat we echt wel een dag zonder kunnen.
Het échte vegetarische eten is dus een maaltijd zonder vleesvervanger....
En iemand die een dag geen echt vlees eet, verdient geen kwalificatie als deeltijd-vegetariër of flexitariër. Want ook dat bevestigt weer mijn theorie als zou "vlees de week rond" zo horen. En dat is in de Westerse wereld al lang achterhaald. Omdat we ons dat kunnen permitteren.
Marc #1 Antwoord op al je vragen: om vleeseters over te halen (marketing), zodat je recepten niet/nauwelijks hoeft aan te passen (gemak), omdat men het van huis uit gewend is dat er vlees bij moet (cultuur). Lijkt me eenvoudig. Veranderen is moeilijk, marketeers sluiten daarom aan bij wat de meeste mensen willen, zodat de verkoop het hoogst wordt. Seitan, sojabrokken, tofu, bonen, noten, niks: da's allemaal veel te ingewikkeld voor de meeste mensen.
Wat dat water betreft: Het lijkt zelfs nog een conservatieve berekening.
De productie van een kilo rund,- varkens-, of kippenvlees kost resp. 15.000, 6.000 en 4.500 liter water. Als we ervan uitgaan dat er gemiddeld over het Belgische vleesgebruik 6 kuub water nodig is, dan besparen 45.000 Belgen die elke dag geen ons vlees meer eten 45.000 x 600 liter -> 27.000.000 liter water. Dat is 270.000 badkuipen van 100 liter. In 7 dagen zijn dat 1,9 miljoen badkuipen. Vermoedelijk heeft men gerekend met minder vleesbesparing en/of grotere badkuipen.
Overigens wordt dit water niet hier in Europa bespaart, maar voornamelijk in landen waar de grondstoffen voor veevoer vandaan komen. Zuid Amerika bijv.
Als je natte voeten krijgt, ligt dat dus niet aan de Belgen.
Leuk en aardig zo'n initiatief, maar als je vlees vervangt door seitan breng je het er met die voetafdruk wel zoveel beter af? Ik ken geen exacte cijfers, maar seitan bereiden kost nogal wat. Om te beginnen moet je er tarwe of een ander glutenrijk graan voor verbouwen. Er zijn vast mensen die kunnen vertellen wat dat kost aan water. Vervolgens wordt het graan waarschijnlijk machinaal geoogst en verwerkt met de nodige uitstoot en energieverbruik. Uiteindelijk wordt het graan gemalen en gezeefd en tot deeg verwerkt. En dan komt het: met grote hoeveelheden water wordt alles behalve de gluten eruit gewassen. Het zetmeel wordt weggespoeld of gebruikt om iets suikerachtigs van te maken. Ik kan met een snelle search niet vinden hoe hoog het aandeel gluten in de totale hoeveelheid eiwitten in tarwe is, maar het totale eiwitgehalte is rond 12%. Tegen de 90% van de graankorrel wordt dus samen met ettelijke liters water weggespoeld (of tot een nutteloos en ongezond product verwerkt). Niet dat het perse niet lekker is (te maken), maar om nu te zeggen dat het een ecologisch verantwoorde vervanger voor vlees is ...
En of je het dezelfde zachtsmeltendzoetzure zaligheid van kunt maken als van goed rund- of paardenvlees, dat betwijfel ik ten zeerste
#5 Gonneke, interessante invalshoek. De antwoorden op je vragen heb ik niet op één na en dat is je laatste vraag. Het is niet mogelijk om de specifieke smaak die bij het kauwen vrijkomt, de sappigheid en het mondgevoel kunstmatig te creëren. Ook in die zin zijn spieren -en elk met hun eigen "eeteigenschappen" - een masterpiece of art. We denken zoveel te weten en te kunnen maar hier staan wetenschappers voor een monsteropgave, los van de vraag of laboratoriumvlees geaccepteerd wordt. Persoonlijk mag mijn portie dan naar Fikkie.