Volgens Pierre Morrier van Interbev, een koepelorganisatie die de belangen van de Franse vleesveehouderij vertegenwoordigt, kan het aanstaande vrijhandelsverdrag met de Verenigde Staten ('TTIP') het economische einde betekenen van de Franse rundvleessector. Naast de dalende vleesconsumptie, lage inkomens en stoppende boeren zou het net een stap te ver gaan.
Wat Morrier betreft betekent TTIP de facto een keuze voor het Amerikaanse veehouderijmodel van feedlots. Dat schrijft Boerderij.
'slecht voor dieren'
Een systeem dat volgens hem "slecht voor dieren is, minder lekker is en minder divers vlees oplevert en zorgt voor de economische dood van het platteland." Omdat veehouders van alle Franse boeren met het laagste inkomen - €15.000 per jaar - moeten rondkomen, ziet Morrier het lijk al drijven. "De situatie van de Franse rundvleessector is op dit moment al voorbij het punt van onhoudbaarheid. In plaats van ze bloot te stellen aan meer concurrentie, zou de EU zich moeten inzetten voor meer steun. Binnen het Verdrag van Lissabon is immers ook een goed boereninkomen als doelstelling opgenomen. TTIP mag niet alleen over de consument gaan."
'Duurzaamheid?'
Een kilo Frans lendestuk leverde in januari €13,70 op, zegt Morrier. Hormoonvrij Amerikaans rundvlees kost zonder invoerrechten €8,60. "Bij open grenzen wordt de Amerikaanse prijs de referentieprijs, en dreigt veramerikanisering van de eetcultuur. Waar zijn al onze idealen op het gebied van duurzaamheid dan gebleven? Het handelsbeleid van de EU en het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid moeten op één lijn liggen", vindt Morrier.
Fotocredits: Charolais stier, Dave Hamster
Dit artikel afdrukken
Wat Morrier betreft betekent TTIP de facto een keuze voor het Amerikaanse veehouderijmodel van feedlots. Dat schrijft Boerderij.
'slecht voor dieren'
Een systeem dat volgens hem "slecht voor dieren is, minder lekker is en minder divers vlees oplevert en zorgt voor de economische dood van het platteland." Omdat veehouders van alle Franse boeren met het laagste inkomen - €15.000 per jaar - moeten rondkomen, ziet Morrier het lijk al drijven. "De situatie van de Franse rundvleessector is op dit moment al voorbij het punt van onhoudbaarheid. In plaats van ze bloot te stellen aan meer concurrentie, zou de EU zich moeten inzetten voor meer steun. Binnen het Verdrag van Lissabon is immers ook een goed boereninkomen als doelstelling opgenomen. TTIP mag niet alleen over de consument gaan."
'Duurzaamheid?'
Een kilo Frans lendestuk leverde in januari €13,70 op, zegt Morrier. Hormoonvrij Amerikaans rundvlees kost zonder invoerrechten €8,60. "Bij open grenzen wordt de Amerikaanse prijs de referentieprijs, en dreigt veramerikanisering van de eetcultuur. Waar zijn al onze idealen op het gebied van duurzaamheid dan gebleven? Het handelsbeleid van de EU en het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid moeten op één lijn liggen", vindt Morrier.
Fotocredits: Charolais stier, Dave Hamster
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
1 hormoonvrij vlees bestaat niet, in elk zoogdier is het bloed ( en dus ook vlees) rijkelijk voorzien van hormonen.
2 als franse vleesveehouders met €13,70 / kg een jaarlijks inkomen hebben van €15.000 hoe kunnen amerikanen dan van € 8,60 nog leven?
3 op het laatste moment wordt " duurzaamheid" er weer bij gehaald en ook nu onterecht. De franse vleesrassen geven geen melk en dus kun je alle duurzaamheids/milieuaspecten toekennen aan vleesproductie. In de feedlots in de VS worden ook melkrassen gemest en dan is vlees een nevenproduct naast het hoofdproduct Zuivel. Appels en peren dus.
Die man is echt heel geschikt als leider van de vleeskoe boeren, zo dom als een koe.
Ierland is blij met de mogelijkheid dat ze naar de US mogen en Frankrijk is tegen nu vraagt de man om 1 lijn, handel en landbouw, wel op landbouw is nog niet eens sprake van 1 lijn. Probleem met Frankrijk is dat ze alles al hebben. Daardoor zijn ze naar binnen gekeerd. Alles is een bedreiging voor ze, terwijl Ierland en Nederland het als een kans zien. Over de prijs van het vlees, zelfs leken die foodlog lezen, weten dat Europees rundvlees niets oplevert en de USA kampt met tekort aan runderen. Een man uit de sector zou horen te weten dat er nu vlees uit de USA komt zonder heffing/invoerrecht, wat een kostprijs heeft dat 3x hoger is dan dat de man beweert. Het gevaar van een cultuurvervaging ligt hier, wij krijgen als consument, neutraal ,merkloos vlees aangeboden. Hooguit kan men kiezen welke oorsprong het heeft. In de USA, heb je juist kwaliteit gradaties door de overheid aangegeven. Kortom de man zou op stal gezet moeten worden.
jammer dat bij zulke discussies een puntje als Hoekstra's water footprint geen rol speelt (kan eigenlijk ook niet in een versnipperde landhuishoudkunde), want wat zou die van extensieve amerikaans ranch0pfok/feedlotbeef zijn tov die van frans vleesveeuit het Central Massif? Ik schat dat die in de USA toch minstens 2x zo hoog uitkomt(zo ongunstig dus, vleesveegebied=Ogallala-belt), helaas zulke zaken worden nooit gezien of meegeteld, het gaat steeds weer alleen om trade en de vakken in de schappen (behalve in de papers en congressen van de verontrusten, Louise's schaduwdenkers, elders dan).
Patrick, is het een malloot? De Fransen zijn bang voor niets meer thuis en afhankelijkheid van de wereldmarkt. Kortom: ik vermoed dat hij een Frans gevoel uitdrukt en geen louter 'wingewest' wil worden, een kolonie om uit te wonen.
#4 Fransen zijn bang omdat ze als wingewest gebruikt zullen worden, ahumm waar heb je dat vandaan? De reactie daarop zou dan zijn, sluit ramen en deuren. Veel mensen in de USA denken krek eender. Koop een wapen en bescherm je voor de vijand. Lijkt me een andere discussie, maar wellicht is de man een betere socioloog dan kenner van de vleesboeren markt. Ik word niet gehinderd door kennis. Ik denk dat Frankrijk al sinds de 60er jaren aan het terugboeren is. Kolonies *wingewesten kwijt, politieke invloed kwijt, maar wel lid van de EU waar het de hoogste bedragen aan landbouw subsidies binnen haalt. Zouden die subsidies niet de basis zijn van het boeren in Frankrijk vandaag de dag? Waarom hebben we hier weinig vlees vee , en daar juist veel? Hier komt het niet uit, daar ook niet maar met EU-subsidie wel. Vrijhandel zal een level-playing field creëren, dat vinden de Fransen niet fijn. He vreemd die conservatieve Fransen zijn net republikeinen van de USA. Enige verschil is dat de Fransen graag op de overheid dan wel EU leunen daar waar de USA zegt, "you are on your own".
Frankrijk zal moeten hervormen, sociaal, arbeidsbescherming, pensioenleeftijd, maar ook landbouw. Ik ben nergens verantwoordelijk voor dus kan makkelijk iets roepen. Mijn visie is, Frankrijk heeft alles , graan,runderen,boeren. Als er ergens een feedlot kan komen is het daar. Frankrijk kan het enige land zijn die graangevoerd hoogwaardig vlees zou kunnen produceren. De vraag is giga, er komt nu vlees uit Australie-USA-Uruguay-Argentinie en NieuwZeeland. En geen kilo daarvan gaat naar Frankrijk, want dat is dicht. Daarmee is ook Nederland dicht immers alle retailers doen Iers of Frans vlees , geen retailer doet graangevoerd vlees. Toch is er meer vraag dan aanbod. Ik zou daar eens een studie over laten doen. Ierland heeft geen graan, die importeren zelfs veevoer.
Kennelijk wil het volk liever het advies , sluit ramen en deuren en bewapen jezelf. Dat kan ook wat makkelijker als je 1 keer per jaar een giga subsidie opstrijkt. Maar wellicht is dat hetgeen ze bedoelen met duurzaam, gewoon ieder jaar geld ophalen.
Echt jammer want Frankrijk is een prachtig land en kent ook formidabele ondernemers, Danone, LU, L oreal, PSA moest wel aan het infuus maar niet duurzaam. Alstom, GdSuez vaak ontstaan uit de natuurlijke bronnen van het land. Gek dat men het bij vlees vee niet toepast.