Geschat wordt dat 10% van de varkens in Groot-Brittannië besmet is met het Hepatitis E virus. Vaak blijft het onopgemerkt en worden zieke of besmette dieren gewoon geslacht en verwerkt. Dat betekent dat het virus ook in de voedselketen terecht komt en op die manier mensen kan besmetten. Hoewel de meeste mensen die er ziek van worden milde symptomen hebben (geelzucht, koorts, misselijkheid, overgeven, buikpijn, vermoeidheid), kan het ook tot permanente leverschade of zelfs overlijden leiden.
Sterke stijging
De afgelopen jaren laten de cijfers van hepatitis E patiënten een scherpe stijging zien: van 124 gevallen in 2003 tot 691 in 2013. In de eerste helft van 2014 werden 461 gevallen geconstateerd, bericht BBC News Health.
Professor Richard Tedder (University College London) ziet dit als een indicatie dat het virus steeds meer varkens besmet: "Dit virus verspreid zich razendsnel binnen de varkensstapel waar wij het vlees vandaan halen voor onze worstjes en pork pies". Als we geen 'drastische verandering' doorvoeren in de manier waarop we varkens houden - met name verschilende hygiënische maatregelen nemen - zal het virus zich blijven verspreiden, waarschuwt hij.
Goed verhitten en door en door garen
Het is eenvoudig het virus onschadelijk te maken: goed verhitten en door en door garen. Twintig minuten op 70 graden moet genoeg zijn. Omdat verreweg de meeste mensen niet weten dat het virus er is en wat je er tegen kunt doen, pleit Tedder ook bij mensen voor een gedragsverandering. Mensen moeten leren en vaak horen dat in varkensvlees HEV kan zitten en dat ze het daarom goed moeten garen.
Het klinkt alsof je toch blij moet zijn met iets dat eigenlijk stuk is. Echt sterke marketing is dat natuurlijk niet.
Fotocredits: Kevin Dooley
Dit artikel afdrukken
Sterke stijging
De afgelopen jaren laten de cijfers van hepatitis E patiënten een scherpe stijging zien: van 124 gevallen in 2003 tot 691 in 2013. In de eerste helft van 2014 werden 461 gevallen geconstateerd, bericht BBC News Health.
Professor Richard Tedder (University College London) ziet dit als een indicatie dat het virus steeds meer varkens besmet: "Dit virus verspreid zich razendsnel binnen de varkensstapel waar wij het vlees vandaan halen voor onze worstjes en pork pies". Als we geen 'drastische verandering' doorvoeren in de manier waarop we varkens houden - met name verschilende hygiënische maatregelen nemen - zal het virus zich blijven verspreiden, waarschuwt hij.
Goed verhitten en door en door garen
Het is eenvoudig het virus onschadelijk te maken: goed verhitten en door en door garen. Twintig minuten op 70 graden moet genoeg zijn. Omdat verreweg de meeste mensen niet weten dat het virus er is en wat je er tegen kunt doen, pleit Tedder ook bij mensen voor een gedragsverandering. Mensen moeten leren en vaak horen dat in varkensvlees HEV kan zitten en dat ze het daarom goed moeten garen.
Het klinkt alsof je toch blij moet zijn met iets dat eigenlijk stuk is. Echt sterke marketing is dat natuurlijk niet.
Fotocredits: Kevin Dooley
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
Tijd voor een nieuw item over hepatitis E, Dick?
Niet 10% zoals in GB, maar de helft van de hollandse varkens is besmet met hepatitis E, evenals meer dan een kwart van de Nederlandse bevolking.
De Amsterdamse GGD is een onderzoek gestart: ben benieuwd hoeveel studenten en bijstandsgerechtigden zich "flexitariër" gaan noemen - in de GGD-definitie niet eenmaal 's weeks vleesloos, maar slechts eenmaal 's weeks wél vlees - om 10 Euri te verdienen voor een buisje bloed.
Ik heb zojuist de uitzending met Aart Zeeman gezien. Dank voor de herinnering. Ik zal proberen de faculteit diergeneeskunde in Utrecht te verleiden tot een opinie naar aanleiding daarvan.
Graag gedaan. Waarom nodig je professor Zaaijer zelf niet uit, Dick? Hij roept na het
hepatitis E deskundigenberaad alweer 4 jaar dat hier meer onderzoek naar gedaan moet worden.
Een toenemend probleem, inmiddels blijkt al meer dan de helft van de varkenshouderijen besmet, beroepsrisico.
De vrij heldere opinie en zorgen van de "humane" Zaaijer, de Man en van der Poel inzake dit hepatitis E probleem lijkt mij eigenlijk relevanter dan die van veterinairen. Ook al heb je daar blijkbaar meer affiniteit mee.
In 2007 werd overigens reeds gewaarschuwd voor varkenslever.
Nou ja, Dick. Moet ik journalistiek op bestelling gaan doen? Ik zou het dan om willen keren en nodig je van harte uit om in deze case als onderzoekende journalist voor Foodlog op te treden. Je bent uitstekend ingevoerd en stelt alle vragen waar het om gaat.
Ik ben serieus. Doe je het?
Tevens een antwoord op je vraag: omdat Zaaijer zich al heel duidelijk heeft uitgelaten. Heel reeel en compleet bovendien: 'geen Hep.E vrij bloed van de Bloedbanken zolang we blijven dweilen met de voedselkraan open' en we filet américain verdunnen met varkensvlees (ook als rund is het overigens oppassen geblazen; ik ken voedselveiligheidexperts die het niet meer eten), om het samen te vatten.
Ik denk veeleer aan mensen uit de One Health hoek. Humaan heeft gesproken. De beurt is nu aan veterinair. Zo zou ik het aanpakken.