Sterke stijging
De afgelopen jaren laten de cijfers van hepatitis E patiënten een scherpe stijging zien: van 124 gevallen in 2003 tot 691 in 2013. In de eerste helft van 2014 werden 461 gevallen geconstateerd, bericht BBC News Health.
Professor Richard Tedder (University College London) ziet dit als een indicatie dat het virus steeds meer varkens besmet: "Dit virus verspreid zich razendsnel binnen de varkensstapel waar wij het vlees vandaan halen voor onze worstjes en pork pies". Als we geen 'drastische verandering' doorvoeren in de manier waarop we varkens houden - met name verschilende hygiënische maatregelen nemen - zal het virus zich blijven verspreiden, waarschuwt hij.
Goed verhitten en door en door garen
Het is eenvoudig het virus onschadelijk te maken: goed verhitten en door en door garen. Twintig minuten op 70 graden moet genoeg zijn. Omdat verreweg de meeste mensen niet weten dat het virus er is en wat je er tegen kunt doen, pleit Tedder ook bij mensen voor een gedragsverandering. Mensen moeten leren en vaak horen dat in varkensvlees HEV kan zitten en dat ze het daarom goed moeten garen.
Het klinkt alsof je toch blij moet zijn met iets dat eigenlijk stuk is. Echt sterke marketing is dat natuurlijk niet.
Fotocredits: Kevin Dooley
Nou ja, Dick. Moet ik journalistiek op bestelling gaan doen? Ik zou het dan om willen keren en nodig je van harte uit om in deze case als onderzoekende journalist voor Foodlog op te treden. Je bent uitstekend ingevoerd en stelt alle vragen waar het om gaat.
Ik ben serieus. Doe je het?
Tevens een antwoord op je vraag: omdat Zaaijer zich al heel duidelijk heeft uitgelaten. Heel reeel en compleet bovendien: 'geen Hep.E vrij bloed van de Bloedbanken zolang we blijven dweilen met de voedselkraan open' en we filet américain verdunnen met varkensvlees (ook als rund is het overigens oppassen geblazen; ik ken voedselveiligheidexperts die het niet meer eten), om het samen te vatten.
Ik denk veeleer aan mensen uit de One Health hoek. Humaan heeft gesproken. De beurt is nu aan veterinair. Zo zou ik het aanpakken.