Fluitend en lekker je Dagelijkse Aanbevolen Hoeveelheid groenten en fruit halen? Dat kan, meer dan zelfs.
Ik heb laatst een blender gekocht. Uit de hele serie in de winkel viel ik voor de Philips HR2094 omdat hij er erg goed uitziet, een krachtige motor heeft én een hele serie vermalingsopties biedt. Zelden koop ik een apparaat zonder mijn vrouw. Gelukkig, ook zij bleek hem mooi te vinden. Sindsdien zijn we in de ban van dat ding.
Afgelopen oktober belandde een grote partij flesjes Vie van Knorr bij ons in huis. Eea als nasleep van een grote proeverij met als thema 'Hoe eten we over 10 jaar?' Toen ze eenmaal in de berging stonden, besloten we om ze maar eens te kijken wat er gebeurt als je ze iedere dag neemt.
Dat gebeurde een beetje smalend. Wij aan de kant-en-klare functional foods?!? Maar we moesten het toch toegeven: het pept je echt op en is natuurlijk wel héél makkelijk (je kunt er niet makkelijk tegenop eten).
Ook al heeft Vie inmiddels zijn plaatsje verworven voor onderweg en op kantoor, thuis is Philips inmiddels een geduchte concurrent van Knorr geworden. Het is een beetje een rage geworden waar we ook vrienden op trakteren: zelfgemaakte fruit- en groentendrankjes. Ze zijn verrast en vinden het lekker.
Je hoeft er echt niets voor te kunnen:
- je snijdt fruit en groenten in middelgrote brokken (wij laten de schil zitten en filteren het vruchtvlees niet weg)
- gooit ze in het apparaat
- laat het mes draaien, eerst rustig, dan snel
- als alles vermalen is doe je er per glas dat je eruit haalt een eetlepel Griekse Yoghurt en een scheutje melk bij
- dan laat je hem met de smoothie-stand nog zo'n 20 seconden draaien
- je schenkt de glazen in
En wat voor groenten en fruit doe je er dan in? Koop bijv. Voeding die schaadt, voeding die baat (waarin je terugvindt wat er in de verschillende soorten groenten en fruit - en andere produkten - zit en wat goed is voor ons lichaam). Kijk wat goed voor je is en wat je aanstaat. Haal het op zaterdag op de markt (waar je een veel ruimere en goedkopere keus hebt dan in de gemiddelde Nederlandse supermarkt) en experimenteer. Voeg bijv. eens een stukje gember toe. Het heeft de naam heel goed te zijn tegen ochtendziekte, wellicht omdat het de lever aanzet tot het afvoeren van afvalstoffen. Lees maar eens verder in zo'n boek. Net detectives: spannend en nog leerzaam en voor eigen gebruik toe te passen ook.
Een lekkere mix (voor ca. 4 grote glazen) is bijv.:
- 2 sinaasappels (ontschillen en in partjes)
- 1 kiwi (ontvellen)
- 1 halve papaya
- een dikke plak verse ananas (ca 4 cm)
- 1 appel (alleen klokhuis eruit, in partjes)
- 1 banaan (schil eraf)
- een paar roosjes broccoli (wassen en roosjes eruit breken)
- een paar takjes koriander (wassen is genoeg)
- 4 eetlepels (Griekse) Yoghurt
- 6 eetlepels melk
Dit drankje staat stijf van de vitamine C en bevat veel anti-oxidanten, mineralen, beta-karoteen en vezels. Stuk voor stuk stoffen waarmee je je lichaam goed onderhoudt.
Aan het eind van gistermiddag kwam het toevallig zo uit dat ik flink wat sap had gemaakt (ik had nog de ananas, sinaasappels, kiwi, banaan, melk en yoghurt van hierboven). Het blijkt zelfs prima te vullen. Omdat mijn vrouw laat thuis bleek te komen, heb ik alles maar zelf opgedronken (vitamine C breekt nl. snel af). Ik had dus nog niets gegeten toen ze thuis kwam.
Zij wilde alleen nog een stevige soep. Dat werd broccoli-soep (één bom anti-oxidanten, een kankervoorkomer dus) met champignons, wat brokjes blauwe kaas, crème fraîche, een afbakciabatta en … toch maar een glaasje gekoelde Pinot Nero uit de Piemonte.
Gewoon lekker en .... nog gezond ook.
En dan te bedenken dat ik broccoli als gekookte groente echt niet te eten vind!
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 4 juni krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 4 juni krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
Broccoli-soep? Ik doe dat zo: de broccoli schoonmaken in roosjes, de steel schillen en in plakjes ook in de pan doen, water erbij en een (kippen)bouillonblokje. Hoeveel? Nou min of meer op gevoel, dat de broccoli ruim zwemt, tussen de halve en driekwart liter.
Aan de kook brengen, 10 minuten laten koken, en dan de staafmixer erin. Dus het kookvocht (met alle vitaminen) wordt gewoon deel van de soep. Dit is de basis (kan ook met andere groenten uiteraard).
En dan duik ik in de ijskast en ga ik er nog iets extra lekkers van maken: met bijvoorbeeld een fijngesnipperd sjalotje en wat kaas, creme fraiche of een scheutje room, als ik het heb een restje pasta of rijst, of zelfs wat uitgebakken spekjes (magnetron, zo gepiept), wat verse kruiden... alles kan. Gisteren waren het inderdaad nog wat champignons, die je in de gepureerde soep nog 2 minuutjes zachtjes laat koken. Leef je maar uit.
Ik heb ooit een prachtige blender gekocht en ben vol enthousiasme begonnen met het samenstellen en produceren van mijn eigen sapjes. Na een week was voor mij het bijzondere er af en begon ik mij te irriteren aan de tijd die het me koste om 'm schoon te maken. Sindsdien staat onze blender heel stoer in een hoekje op het aanrecht niets te doen. Jammer eigenlijk...
Tsja Marco,
als het gaat om gemak kan natuurlijk niks tegen Vie op! Je scheurt het dekseltje eraf en drinkt het zo op. Je hebt zelfs geen afwas en het flesje is nog 'biodegradable' ook.
Dat schoonmaken snap ik wel (heb ik zelf ook last van). Die Philips valt echt ontzettend mee door het gemak waarmee je bodem en het mes eruit schroeft en kunt afspoelen. Het gaat makkelijk en snel en is dus bij dit apparaat niet zo'n probleem. Wij hadden altijd een ander probleem: we vonden de apparaten lelijk en meden ze daarom. Deze is zo mooi dat je hem graag neerzet. Voor gadgetliefhebbers dus (vooral met die blauwe lampjes!).
Maakte zojuist nog een lekkere (met wat in huis is):
- 2 sinaasappels
- 1 stuk rode kool (ca. 1/8 kooltje)
- 1 kiwi
- 1 dikke schijf verse ananas (vers)
- 2 bladeren van een snijbiet
- scheut melk (malen op smoothiestand)
Ik vermoed dat juist de combinatie rode kool/sinaasappelen het doet.
Het eerste cadeau wat ik ooit van manlief kreeg in 1986 was : 'een blender'. Dit vooral omdat hij hield van milkshakes met vers fruit. Inmiddelds zijn wij aan de derde blender en het fruit wat ik in normale vorm niet in mijn kinderen krijg gaat wel in milkshakevorm die lichaampjes in op mooie dagen, als toetje of extra traktatie.
Afhankelijk van het gebruikte fruit hebben we de mooiste kleurtjes (zelfs paars!) die we serveren in hoge glazen met uiteraard een rietje.
Veel vers fruit, beetje vanilleroomijs en melk, suiker is niet nodig dat zit voldoende in het fruit en het ijs.