Veehandelaren geven te weinig gegevens door over de dieren die zij in- en weer verkopen. Dat vinden afnemers in zowel rundvee, kalveren, schapen en geiten. Over de herkomst van de dieren is vaak te weinig bekend. Dat zorgt ervoor dat uitbraken van ziekte onvoldoende kunnen worden opgespoord en onder controle gehouden. Ook is daardoor onvoldoende aan kwaliteitscontrole te doen. Boerderij noteerde deze mening afgelopen vrijdagmiddag uit de mond van boeren op de Algemene Ledenvergadering van de veehandelsorganisatie Vee & Logistiek Nederland.
De meningen zijn een reactie op de verscherpte controles van de NVWA.
Dit artikel afdrukken
De meningen zijn een reactie op de verscherpte controles van de NVWA.
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
De hele keten verdient geld aan intransparantie. Van veevoerbedrijven t/m supermarkten. Dat houdt de handen maximaal vrij om steeds op het laagste punt in de markt in te kopen net voor een ander het in de gaten heeft. Da's het wezen van wat 'handel' is.
Maar je bent als veehouder toch wel een randdebiel als je klakkeloos vee aanvoert van onbekende herkomst en gezondheidsstatus . Da's wandelen op een heel dun draadje.
Paul, is het dan echt zo dat dat veel gebeurt? Is dat een teken van randdebiliteit, van vertrouwen in de handelaar of van het spelen onder 1 hoedje?
Het gebeurt nog te veel. Deels onvermijdelijk door de structuur in de keten. Kalveren worden verzameld en gaan naar een mesterij. Idem met ander vee.
Is de boer de nieuwe eigenaar van de dieren zal deze scherper op de gezondheidsstatus van de dieren letten als dat de boer alleen de verzorger van de dieren is. Praktijkervaring leert dat er in uitwisseling van informatie tussen boeren, handelaren en veterinairen verbeteringen nodig zijn.
Eigen belangen en hoedjes spelletjes blijken belangrijker(uiteraard voordeel) dan ketenbeheer.
Paul, er zijn 'koude' slachters in Nederland die 'ongezien' karkassen uit alle landen van de EU kopen, uitbenen en de deelstukken in NW Europa verkopen. Okay of niet
okay ?