Met advertenties in de grote kranten kondigt AH vandaag zijn Hollandse Kip aan. Wakker Dier dient een klacht in tegen AH wegens misleiding van de consument. Omdat het dier met 19 in plaats van 21 stuks per m2 leeft, noemen de welzijnsactivisten de AH versie van de Kip van Morgen 'een plofkip in flauwekulsaus'. Dat meldt de NOS.
De Dierenbescherming vindt de nieuwe kip in het AH-assortiment "een belangrijke stap in de goede richting". AH geeft aan het jammer te vinden dat het nieuws van de nieuwe kip wordt overstemt door de klacht van Wakker Dier. De Zaanse super zou liever zien dat de aandacht uitging naar "de verduurzaming van het assortiment".
Foodlog besteedde afgelopen zomer aandacht aan het protest tegen de Kip van Morgen. Die werd destijds al een plofkip in flauwekulsaus genoemde door Wakker Dier. Uit de draden kwam naar boven dat Frank Dales van de Dierenbescherming een fors bedrag had gevraagd aan de Nederlandse supers in ruil voor steun aan hun Kip voor Morgen. Toen die niet afkwamen, gaf hij geen steun. Als gevolg daarvan heeft de campagne tegen de Plofkip en de versie 'in flauwekulsaus' zich goed kunnen ankeren onder het publiek.
Dales lijkt zijn positie nu bij te hebben gesteld, terwijl hij in het verleden bij Harry Mens voor de camera verklaarde geen kip onder zijn 1-ster norm te zullen accepteren. Die zag hij liever uit het buitenland komen, dan hele of halve 'plofkip' uit Nederland. Het zou interessant zijn als Dales de reden voor zijn jongste mening bekend zou maken.
Dit artikel afdrukken
De Dierenbescherming vindt de nieuwe kip in het AH-assortiment "een belangrijke stap in de goede richting". AH geeft aan het jammer te vinden dat het nieuws van de nieuwe kip wordt overstemt door de klacht van Wakker Dier. De Zaanse super zou liever zien dat de aandacht uitging naar "de verduurzaming van het assortiment".
Foodlog besteedde afgelopen zomer aandacht aan het protest tegen de Kip van Morgen. Die werd destijds al een plofkip in flauwekulsaus genoemde door Wakker Dier. Uit de draden kwam naar boven dat Frank Dales van de Dierenbescherming een fors bedrag had gevraagd aan de Nederlandse supers in ruil voor steun aan hun Kip voor Morgen. Toen die niet afkwamen, gaf hij geen steun. Als gevolg daarvan heeft de campagne tegen de Plofkip en de versie 'in flauwekulsaus' zich goed kunnen ankeren onder het publiek.
Dales lijkt zijn positie nu bij te hebben gesteld, terwijl hij in het verleden bij Harry Mens voor de camera verklaarde geen kip onder zijn 1-ster norm te zullen accepteren. Die zag hij liever uit het buitenland komen, dan hele of halve 'plofkip' uit Nederland. Het zou interessant zijn als Dales de reden voor zijn jongste mening bekend zou maken.
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
Keus genoeg dus bij AH:
1. de "reguliere", niet puur&eerlijke; AH-huisplofkip mét preventieve antibiotica, 21 de vierkante binnenmeter, 42 dagen op eigen uitwerpselen, > 50% mank
2. de "traag groeiende", niet puur&eerlijke; "Hollandse" fopkip van Morgen in flauwekulsaus zonder? preventieve antibiotica, met 19 de vierkante meter: met 10% meer binnenruimte, levensdagen en strospeeltjes,
3. de puur&eerlijk; "gewone" 1-sterren buitenspeelscharrelkip,
4. de puur&eerlijk; excellente 2-sterrenscharrelkip, en
5. de puur&eerlijke; 3-sterren biologische kip ( met meer ESBL dan plofkip van Lidl)
Nóg meer keus voor de AH-klant dus.
Over een toch niet geheel irrelevante kipeigenschap, namelijk de besmettingspercentages met multiresistente bacteriën en kiemgetallen wenst AH ons echter helaas nog steeds
niet gewoon transparant te informeren.
Waarom informeert kippenmarktleider AH ons eigenlijk nog steeds niet over de besmettingspercentages van zijn kippetjes?
Waarom nog steeds niet eens duidelijke waarschuwingen, en dan niet in onleesbare lettertjes op de onderkant van de verpakking?
Als zelfs marktleider AH het er nog steeds bij laat zitten, waarom stelt Schippers dan nog steeds geen normen, en publiceren RIVM of NVWA geen besmettingscijfers?
Dat "goed doorbakken" van Schippers blijkt minder effectief dan verwacht.
Elk jaar worden toch zo'n 40 Nederlandse ESBL-doden geregistreerd, alleen al door ESBL-sepsis, AH? Daar zitten toch ook AH-kipklanten tussen?
Voedselveiligheid boven verkoopcijfers?
Not guilty, your honour?
Zou op AH-huismerk plofkip nog steeds 10 maal zo veel ESBL zitten als op het Duitse Lidl-Landjonker kippetje?
Waarom noemt AH die fopkip nu toch ook weer "Hollandse" kip?
Duitse kip blijkt veel minder ESBL's te bevatten en een beter kiemgetal te hebben, mogelijk doordat Duitse kipslachterijen blijkbaar hygiënischer werken dan Hollandse.
We hébben al dutch gold en dutch uncles. En Wilders.
Dick Belderbos, hoe verklaar jij het toch dat ook bio-kip besmet is?
Bio-kip bleek soms niet, of minder besmet, Dick. ESBL is inmiddels bijna "everywhere". Via mest en oppervlaktewater. Ook kruisbesmetting in slachterijen kan een oorzaak zijn.
Lijkt het je ook niet tijd zo'n test te herhalen?
Vind je ook niet dat AH met de introductie van die "Hollandse" kip een schitterende kans heeft laten lopen om zich te revancheren voor de voor AH beschamende cijfers in het onderzoek van de Consumentenbond?
De Lidl- plofkip scoorde zelfs beter dan de "puur & eerlijk" biologische van AH!
Dat is dus gewoon mogelijk, en zonder hoge kosten.
Dick, wat doet jou je laatste zin nou denken?
Dat ik me als AH, als marktleider kip, met slechtere bacteriologische cijfers voor mijn puur & eerlijke biologische 3-sterrenkip dan nota bene zelfs de Landjonker plofkip van prijsbreker Lidl, me mijn ogen uit mijn kop zou schamen, en dus blijkbaar iets totaal verkeerd doe. Dat ESBL-doden me, los van ethische kwesties, mijn kwaliteitsimago en omzet kosten. Dat ik zou willen weten hoe Lidl dat klaarspeelt.
Dat ik van mijn leveranciers vergelijkbare kwaliteit zou eisen.
Dat het onbegrijpelijk is dat NVWA en/of RIVM nog steeds geen besmettingscijfers publiceren, Dick. Naming & shaming.
Want biologisch betekent - in elk geval bij AH - dus niet: betere besmettingscijfers.
En dat ze het in Duitsland zowel qua fok als qua slachten blijkbaar beter doen.
Net zoals in Denemarken bijvoorbeeld.
En dat het dus ook gewoon stom is om een kip "Hollands" te noemen, als dat geen betere, maar juist slechtere bacteriologische kwaliteit betekent.
Er sterven veel meer mensen aan ESBL dan aan MERS. Maar blijkbaar niet snel en spectaculair genoeg om navenant aandacht aan te besteden. Blijkbaar denken de verantwoordelijken bij AH nog steeds dat ze daar mee weg kunnen blijven komen.