Amerikanen wassen hun eieren. Winkels zetten ze in het koelvak. Wij Europeanen storen ons daar niet aan. Wij wassen en koelen onze eieren niet. Hoe zit dat?
Het moet, van de Amerikaanse voedselautoriteit, de Food and Drug Administration. Binnen 36 uur na het leggen van het ei moet het gewassen en gekoeld zijn, en daarna gedurende het hele proces van sorteren, verpakken, vervoeren en verkopen ook.
Salmonella
Alle Amerikaanse eieren worden gewassen "in een uitgebreid geautomatiseerd proces met automatische rolbanden, enorme ei-schrobmachines, volumineuze luchtfiltersystemen en - last but not least - chloor-vernevelaars, worden Amerikaanse eieren gewassen, gespoeld, gedroogd en ontsmet om maar zoveel mogelijk vuil, poep en bacteriën te verwijden zonder de eierschaal te beschadigen", schrijft Robert Gonzalez op io9.com. Dan kan er namelijk geen salmonella via de kippenstront in het ei terecht komen. Want daarom gaat het: het voorkomen van salmonella-besmettingen. Als je de poep van het ei wast, kan er in principe niets meer mis gaan, denken de Amerikanen.
Cuticula
De rest van de wereld wast eieren niet. Het hoeft ook niet, want de kip geeft haar eieren een fantastisch beschermlaagje mee, de zogenoemde 'cuticula'. Het beschermt het ei tegen uitdroging en ook tegen bacteriën die door de schaal heen zouden kunnen dringen. Volgens de richtlijnen in de EU verwijder je door de eieren te wassen juist dat fantastische, natuurlijke beschermlaagje. En dus wassen wij Europeanen vooral niet.
Koelen
Koelen laat bacteriën minder snel groeien. Eenmaal gekoeld, moet je eieren ook blijven koelen. Anders ontstaat er condens op de schaal. Die was nu net door het wassen kwetsbaarder geworden. Begin je eenmaal aan koelen, dan is er geen weg meer terug. En daarom staan Amerikaanse eieren dus altijd in het koelvak. Helaas blijkt dat nog steeds geen afdoende bescherming tegen salmonella-besmettingen. Daarvan worden er in de VS jaarlijks nog altijd 150.000 geregistreerd. Direct aan eieren gerelateerde. Het gekke is dat in dat niet-wassende, niet-koelende Europa ei-gerelateerde salmonella nauwelijks voorkomt.
Europa pakt de bron aan
Maar in Europa pakken we ook de salmonella in de legkip zelf aan. Afhankelijk van het land zijn er regels om salmonella op te sporen of zelfs preventief te bestrijden door middel van vaccinaties. In Groot-Brittannië werd eind jaren '90 een vaccinatiewet ingevoerd. Het aantal salmonella-besmettingen daalde daar van bijna 15.000 gevallen in 1997 tot 581 gerapporteerde gevallen in 2009.
Ook in Nederland is salmonellabesmetting door eieren een te verwaarlozen probleem. Volgens het Voedingscentrum: "Ongeveer 3 op de 10.000 eieren zijn besmet met salmonella. Salmonellabesmetting komt dus maar heel weinig voor in Nederland. Van een besmetting kan je flinke maag-darmklachten krijgen. Verhitting van het ei maakt salmonella onschadelijk." Europa pakt liever de bron aan. Amerikanen poetsen het eenmaal gelegde ei schoon.
Fotocredits: Britse eierverkoop, uitsnede, Chris Goldberg
Dit artikel afdrukken
Salmonella
Alle Amerikaanse eieren worden gewassen "in een uitgebreid geautomatiseerd proces met automatische rolbanden, enorme ei-schrobmachines, volumineuze luchtfiltersystemen en - last but not least - chloor-vernevelaars, worden Amerikaanse eieren gewassen, gespoeld, gedroogd en ontsmet om maar zoveel mogelijk vuil, poep en bacteriën te verwijden zonder de eierschaal te beschadigen", schrijft Robert Gonzalez op io9.com. Dan kan er namelijk geen salmonella via de kippenstront in het ei terecht komen. Want daarom gaat het: het voorkomen van salmonella-besmettingen. Als je de poep van het ei wast, kan er in principe niets meer mis gaan, denken de Amerikanen.
Cuticula
De rest van de wereld wast eieren niet. Het hoeft ook niet, want de kip geeft haar eieren een fantastisch beschermlaagje mee, de zogenoemde 'cuticula'. Het beschermt het ei tegen uitdroging en ook tegen bacteriën die door de schaal heen zouden kunnen dringen. Volgens de richtlijnen in de EU verwijder je door de eieren te wassen juist dat fantastische, natuurlijke beschermlaagje. En dus wassen wij Europeanen vooral niet.
Koelen
Koelen laat bacteriën minder snel groeien. Eenmaal gekoeld, moet je eieren ook blijven koelen. Anders ontstaat er condens op de schaal. Die was nu net door het wassen kwetsbaarder geworden. Begin je eenmaal aan koelen, dan is er geen weg meer terug. En daarom staan Amerikaanse eieren dus altijd in het koelvak. Helaas blijkt dat nog steeds geen afdoende bescherming tegen salmonella-besmettingen. Daarvan worden er in de VS jaarlijks nog altijd 150.000 geregistreerd. Direct aan eieren gerelateerde. Het gekke is dat in dat niet-wassende, niet-koelende Europa ei-gerelateerde salmonella nauwelijks voorkomt.
Europa pakt de bron aan
Maar in Europa pakken we ook de salmonella in de legkip zelf aan. Afhankelijk van het land zijn er regels om salmonella op te sporen of zelfs preventief te bestrijden door middel van vaccinaties. In Groot-Brittannië werd eind jaren '90 een vaccinatiewet ingevoerd. Het aantal salmonella-besmettingen daalde daar van bijna 15.000 gevallen in 1997 tot 581 gerapporteerde gevallen in 2009.
Ook in Nederland is salmonellabesmetting door eieren een te verwaarlozen probleem. Volgens het Voedingscentrum: "Ongeveer 3 op de 10.000 eieren zijn besmet met salmonella. Salmonellabesmetting komt dus maar heel weinig voor in Nederland. Van een besmetting kan je flinke maag-darmklachten krijgen. Verhitting van het ei maakt salmonella onschadelijk." Europa pakt liever de bron aan. Amerikanen poetsen het eenmaal gelegde ei schoon.
Fotocredits: Britse eierverkoop, uitsnede, Chris Goldberg
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
En in Europa heb je moderne sorteermachines met vision-systemen die ervoor zorgen dat kapotte eieren en te vuile eitjes helemaal niet het doosje ingaan. High-tech dus. Fysica en geen chemie noem ik dat.
Een Finse onderzoeker, betrokken bij voedselveiligheid, vertelde me dat als er salmonella in een ei wordt gevonden, het ei al in de kip besmet raakte.
Als dat waar is poetsen de Amerikanen helemaal voor de humor.
Vorige zomer kocht ik op de markt eieren. Thuis kwam ik erachter dat er flink wat dubbele dooiers tussenzaten, mooi meegenomen dacht ik! Toen ik de kaasboer hier een vraag over stelde kreeg ik te horen dat er waarschijnlijk een vakantiekracht achter de machine had lopen slapen.
Rauwe eieren zijn heerlijk maar ik ben kennelijk bang (onterecht) en eet ze al jaren niet meer zo.
Uit een dissertatie:
" In hoofdstuk 5 wordt het effect van een commerciële Zweedse wasprocedure voor eieren op de kwaliteit van de cuticula bestudeerd. Deze studie, gebaseerd op de dekking van de cuticula en een ultrastructurele studie van de cuticula kwaliteit, toonde aan dat de gebruikte commerciële wasprocedure de cuticula niet beschadigt."
http://www.kuleuven.be/doctoraatsverdediging/cm/3E07/3E070816.htm
Zijn dat niet 2 verschillende zaken dan? Een ei dat besmet is met salmonella (daar helpt poetsen niet tegen) en een ei waarop poep zit met salmonella. Dat laatste maakt niet uit als je het ei kookt of in een koekenpan kapot slaat, maar wel als je het dooiertje wilt scheiden van het eiwit, op de ouderwetse manier.
in de donkerbruine eieren van de Marans kippen slaagt de salmonella er niet in zich in het zich ontwikkelende ei in de legbuis te nestelen, heb ik wel eens ergens gelezen (toegegeven, dat is zwak, maar dat mag soms op een blog of forum), het is bedtijd, en tijd voor een lange vakantie, heb ik begrepen.