image

Brood is in. Trendwatchers hebben het erover. Hier verklaarde Diny Schouten, op strict persoonlijke titel, het volkorenbrood dood.

Tijd dus om het eens nader te hebben over brood. Hoeveel eten we en aten we? Wat zit erin. Waarom wel of geen volkoren?

We zijn minder brood gaan eten, maar zitten weer licht in de lift.

Bruto Verbruik in kilo's per persoon per jaar
1965: 72
1975: 61
1985: 59
2003: 61,5

Het bruto-verbruik per persoon per jaar ligt al zo’n 15 jaar rond de 60 kg per jaar, thuis en 'buiten'bij elkaar opgeteld. Na de Tweede Wereldoorlog lag dit verbruik nog ver boven de 80 kg! Deze daling is voor een deel te verklaren door het grote aanbod aan alternatieve levensmiddelen. De keuze voor de consument is enorm groot geworden. Vanaf 1960 loopt het aantal producerende bakkersbedrijven. Oorzaken: opvolgingsproblematiek, hoge investeringsdrempel voor startende ondernemers, concurrentie van de supermarkt en de steeds verdergaande concentratie van productielocaties. Het aantal bedrijven met meerdere winkels groeit (schaalvergroting).

Marktaandelen Brood
o.b.v. volume ----------- 2000 ----- 2001 ----- 2004
Bakkerswinkel ---------- 18,6%---- 18,1%------ 15,2%
Bakker aan de deur----- 2,3%----- 2,0% ------- 1,5%
Supermarkt --------------73,0%----- 73,9% ------ 77,7%
Warenhuis --------------- 0,9% ---- 0,8% ------- 0,8%
Marktbakker -------------- 3,3% ----- 3,3% ------- 3,4%
Overig --------------------- 1,9% ----- 1,8% ------ 1,5%

In alle leeftijdsgroepen eten mannen meer brood per dag dan vrouwen. Traditioneel zijn de 16-19 jarigen bij zowel mannen als vrouwen de heavy users.

Het algemene imago van brood is ijzersterk. Bijna iedereen vindt dat brood gezond, onmisbaar in de voeding en lekker is.

Imago van brood
Brood is gezond ----------------------------- 96%
Bevat waardevolle voedingsstoffen ----- 96%
Brood is lekker ------------------------------- 94%
Brood is onmisbaar in onze voeding ----- 94%
Brood is saai ----------------------------------14%
Brood maakt dik ------------------------------ 9%

Wat zit er eigenlijk in ons brood:

In 100 gr. Brood( 3 sneetjes) zit:

Wit vs Bruin
Koolhydraten -------- 46 gr ---- 40 gr
Eiwit -------------------- 8 gr ------7.5 gr
Vezel ----------------- 2.7 gr ------ 7.5 gr
Ijzer ------------------ 1 mgr ------ 2.5 mgr
Energie ------------ 234kcal ------ 206 kcal

Daarnaast bevat brood kleine hoeveelheden vitamines: B1, B2, B6, C en D, maar ook mineralen zoals natrium, kalium en andere sporenelementen.

De donkere broodsoorten zoals bruin-, volkoren-, rogge- en meergranenbrood bevatten iets meer voedingsvezel dan witbrood. Dat wil niet zeggen dat witbrood ongezond is. Het bevat alleen minder voedingsvezel.

Voedingsvezel is de verzamelnaam voor onverteerbare bestanddelen die voorkomen in plantaardige voedingsmiddelen. Ze zorgen voor een goede darmwerking en een soepele stoelgang. Sinds kort weten we ook dat voldoende voedingsvezel de kans op het ontstaan van hart- en vaatziekten verkleint én zorgt voor een verzadigd gevoel zodat je onnodig veel eet.

Hoe meer vezels, hoe beter het is voor de spijsvertering, want het voorkomt verstopping. Omdat ons lichaam meer calorieën nodig heeft om die vezels te lijf te gaan, heeft bruinbrood een lagere calorische waarde. Beter is ook dat er in bruin brood wat minder vet en juist wat meer ijzer zit, want vet krijgen we al voldoende binnen en met ijzer produceren we rode bloedlichaampjes.

Dat is mede de reden van het veelal genoemde argument dat bruin brood gezonder is dan wit brood. Bruin wordt in Nederland meer gegeten dan wit.

Er is nog maar één uitdaging: maak de markt duidelijk dat het het 'witte' volkorenbrood waarop de reclame Blue-Band smeert, gewoon wit brood is zoals ieder ander witbrood. Niet zo gezond dus, als je tenminste gezond volgens het boekje wilt wezen.

Pfff, het wordt vast een interessant broodjaar!
Dit artikel afdrukken