Recent onderzoek wijst uit dat maar liefst 300% meer kooldioxide (CO2) wordt vastgelegd door de zg. groenbemesters die worden gebruikt in de biologische landbouw.
CO2 is hèt heikele gas in de race om het broeikaseffect als gevolg van de verbranding van fossiele brandstoffen te temperen.
Groenbemesters zijn planten zoals klaver en lucerne die stikstof (waar planten zich mee voeden) uit de lucht halen en vastleggen in de bodem.

Zoals je nog weet van biologie-les zorgen groene planten en bomen er door hun fotosynthese voor dat CO2 wordt omgezet in koolhydraten. Zo wordt het weer voeding voor planten. Een mooi systeem. We produceren alleen veel meer CO2 dan de planten aan kunnen.

Het Rodale Institute - een op een 'organic' life style ingerichte proefboerderij in Pennsylvania - meldde eind 2003 duidelijke aanwijzingen te hebben dat CO2 beter wordt vastgelegd door biologische landbouw dan door conventionele. Voor Natuur en Milieu en Triodos Bank was dat reden om het onderzoek in Nederland over te laten doen door CE, een Delfts Onderzoeksbureau.

Om de cijfers richting staatssecretaris Van Geel concreet te maken: deze bevindingen betekenen dat bij 10% biologische akkerbouw in Nederland, we in 2010 al 1% van de Kyoto doelstellingen halen. Da's een 1/8! Niet mis dus, wat zelfs economisch nuttige planten al voor ons kunnen doen.

Dit artikel afdrukken