In het voedingsonderzoek lag de laatste jaren de focus op één onderdeel van het voedingspatroon: onderzoek naar het effect van één van de voedingsstoffen in een voedingsmiddel, verantwoordelijk voor de gezondheidseffecten.

Het onderzoek is vaak complex. Doe je een studie waarbij je de voedingsstof verzadigd vet vervangt door meervoudig onverzadigd (m.o.) vet, dan verlaagt dat de sterfte aan een hartinfarct. Effect hiervan op de levensverwachting kunnen voedingswetenschappers echter niet vinden. Voedingsmiddelen met dezelfde m.o. vetten zoals vette vis, noten en olijfolie blijken een net zo groot beschermend effect te hebben. Een nog groter beschermend effect op sterfte aan een hartinfarct wordt gevonden als een gezond voedingspatroon wordt gebruikt, zoals het traditionele Mediterrane voedingspatroon. Bovendien heeft zo´n gezond voedingspatroon een positief effect op de levensverwachting: het beschermt ons namelijk ook tegen andere ziekten.

Publiekslezing
Is de tijd daarom niet rijp voor een paradigma shift in het voedingsonderzoek: meer nadruk op voedingsmiddelen in plaats van voedingsstoffen? Dat is de vraag die centraal staat in de publiekslezing ‘Voedingsonderzoek op een tweesprong: Voedingsstoffen of voedingsmiddelen?’.

Op 15 januari organiseert de Nederlandse Academie van Voedingswetenschappen, platform van wetenschappelijk opgeleide voedingskundigen, deze lezing die vrij toegankelijk is voor alle geïnteresseerden.

Tijdens deze lezing zal Daan Kromhout, hoogleraar aan de universiteit Wageningen en Koninklijke Nederlandse Academie van Wetenschappen, het controversiële karakter van het huidige voedingsonderzoek aan de orde stellen. Daarnaast kan het publiek meediscussiëren.

Waar: Tuinzaal Centraal Museum, Utrecht
Datum en tijd: donderdag 15 januari 2015, 14:30 - 18:00
Voor wie: geïnteresseerden
Meer informatie en aanmelden: is te vinden op de website van de NAV
Prijs: gratis

Fotocredits: Daniella Sagura
Dit artikel afdrukken