In het voedingsonderzoek lag de laatste jaren de focus op één onderdeel van het voedingspatroon: onderzoek naar het effect van één van de voedingsstoffen in een voedingsmiddel, verantwoordelijk voor de gezondheidseffecten.
Het onderzoek is vaak complex. Doe je een studie waarbij je de voedingsstof verzadigd vet vervangt door meervoudig onverzadigd (m.o.) vet, dan verlaagt dat de sterfte aan een hartinfarct. Effect hiervan op de levensverwachting kunnen voedingswetenschappers echter niet vinden. Voedingsmiddelen met dezelfde m.o. vetten zoals vette vis, noten en olijfolie blijken een net zo groot beschermend effect te hebben. Een nog groter beschermend effect op sterfte aan een hartinfarct wordt gevonden als een gezond voedingspatroon wordt gebruikt, zoals het traditionele Mediterrane voedingspatroon. Bovendien heeft zo´n gezond voedingspatroon een positief effect op de levensverwachting: het beschermt ons namelijk ook tegen andere ziekten.
Publiekslezing
Is de tijd daarom niet rijp voor een paradigma shift in het voedingsonderzoek: meer nadruk op voedingsmiddelen in plaats van voedingsstoffen? Dat is de vraag die centraal staat in de publiekslezing ‘Voedingsonderzoek op een tweesprong: Voedingsstoffen of voedingsmiddelen?’.
Op 15 januari organiseert de Nederlandse Academie van Voedingswetenschappen, platform van wetenschappelijk opgeleide voedingskundigen, deze lezing die vrij toegankelijk is voor alle geïnteresseerden.
Tijdens deze lezing zal Daan Kromhout, hoogleraar aan de universiteit Wageningen en Koninklijke Nederlandse Academie van Wetenschappen, het controversiële karakter van het huidige voedingsonderzoek aan de orde stellen. Daarnaast kan het publiek meediscussiëren.
Waar: Tuinzaal Centraal Museum, Utrecht
Datum en tijd: donderdag 15 januari 2015, 14:30 - 18:00
Voor wie: geïnteresseerden
Meer informatie en aanmelden: is te vinden op de website van de NAV
Prijs: gratis
Fotocredits: Daniella Sagura
Dit artikel afdrukken
Het onderzoek is vaak complex. Doe je een studie waarbij je de voedingsstof verzadigd vet vervangt door meervoudig onverzadigd (m.o.) vet, dan verlaagt dat de sterfte aan een hartinfarct. Effect hiervan op de levensverwachting kunnen voedingswetenschappers echter niet vinden. Voedingsmiddelen met dezelfde m.o. vetten zoals vette vis, noten en olijfolie blijken een net zo groot beschermend effect te hebben. Een nog groter beschermend effect op sterfte aan een hartinfarct wordt gevonden als een gezond voedingspatroon wordt gebruikt, zoals het traditionele Mediterrane voedingspatroon. Bovendien heeft zo´n gezond voedingspatroon een positief effect op de levensverwachting: het beschermt ons namelijk ook tegen andere ziekten.
Publiekslezing
Is de tijd daarom niet rijp voor een paradigma shift in het voedingsonderzoek: meer nadruk op voedingsmiddelen in plaats van voedingsstoffen? Dat is de vraag die centraal staat in de publiekslezing ‘Voedingsonderzoek op een tweesprong: Voedingsstoffen of voedingsmiddelen?’.
Op 15 januari organiseert de Nederlandse Academie van Voedingswetenschappen, platform van wetenschappelijk opgeleide voedingskundigen, deze lezing die vrij toegankelijk is voor alle geïnteresseerden.
Tijdens deze lezing zal Daan Kromhout, hoogleraar aan de universiteit Wageningen en Koninklijke Nederlandse Academie van Wetenschappen, het controversiële karakter van het huidige voedingsonderzoek aan de orde stellen. Daarnaast kan het publiek meediscussiëren.
Waar: Tuinzaal Centraal Museum, Utrecht
Datum en tijd: donderdag 15 januari 2015, 14:30 - 18:00
Voor wie: geïnteresseerden
Meer informatie en aanmelden: is te vinden op de website van de NAV
Prijs: gratis
Fotocredits: Daniella Sagura
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Bijna helemaal mee eens Pieter (ik vraag me af of 'het paradigma' bestaat). Maar ik ben bang dat de ivoren torens niet te slechten zijn. Al was het alleen al vanwege de 'gespecialiseerde' opleidingen, die bepalend zijn voor de verdere ontwikkeling.
Mooi.
Een paradigma shift in onderzoek rondom voeding is iets dat nodig is om weer voortgang te maken. Het oude paradigma is dan dat het enige geldige bewijs een RCT is en die kun je niet gecontrolleerd doen zonder de te onderzoeken stof goed te definieren. En de nieuwe iets richting personalised durven kijken naar complete en dus complexe producten. Liever QOL als eindpunt dan klinische waarden en wel durven werken met gevalideerde vragen lijsten. Daarmee is de deelnemer geen probant meer die gebruikt wordt om iets te bewijzen, maar degeen voor wie je het doet. Een paar jaar geleden had ik de KNAW gevraagd het daar over te hebben in het kader van de discussie rondom de beoordeling van de EFSA. Maar toen kregen Piet Borst, Frans Kok, Martijn Katan en ook Daan Kromhout the floor en daarmee het oude paradigma. The old school so to say. Het was geloof ik Frans Kok die daar zei dat de voedingswetenschap een voorbeeld zou moeten nemen aan de farma en daarmee de hele discussie vast zette in Old School denken. Ik ben toen, net zo als Dick en een aantal anderen voortijdig vertrokken; wat een verdriet. Wat zou het prachtig zijn als Daan als een van de grote mannen in voedingsland nu een begin aan een bocht naar New School zou maken. Ik verwacht dat dit een flow aan energie en ideeen over nieuw voedings onderzoek op gang kan brengen.
Definieer:
- Voedingsstof
- Voedingsmiddel
- Voedingspatroon
Zonder specificaties geen onderzoek.
Wat Frank zegt in #1 geldt ook voor de werking van geneeskrachtige planten. De toxische stoffen in de plant die een medicinale werking hebben, bevatten daarbij ook altijd stoffen die de nadelige bijwerkingen van die medicinale stoffen neutraliseren. Dat is niet het geval als dezelfde werkzame stof wordt geïsoleerd uit de plant om in een medicijn te worden verwerkt. De natuur heeft het goed voor elkaar!
Een lastig aspect van medicatie met planten is, dat planten geen gestandaardiseerde hoeveelheden bevatten en dat de benodigde dosering daardoor minder precies kan worden bepaald.
Het is al lang bekend dat een combinatie van voedingsstoffen beter werkt dan 1 geïsoleerde stof. Dat deze combinaties voorkomen in het natuurlijke product - en dat deze producten elkaar ook aanvullen... Mooi dat deze logica eindelijk doordringt.
Nu nog een andere paradigma shift - in de toxicologie. Waarvoor hetzelfde geldt -in negatieve zin. Al die toxische stoffen die apart onder de grenswaarden zitten, maar die elkaar aanvullen en versterken - en vaak in hetzelfde product voorkomen.