Debatreeks met Felix Rottenberg over de toekomst van de landbouw en ons voedsel in de Rode Hoed: It’s food stupid! De toestand in de wereld verklaard vanuit voedsel
Op 24 april a.s. treedt op als Keynote spreker:
• Marian Minnesma, Stichting Urgenda, nr 1 in de duurzaamheids top-100 van dagblad Trouw, over voedseltransitie
Er worden korte presentaties gehouden door: Elly de Kort, pluimveehouder, Erik Fischer, Foodcenter, Amsterdam en Samuel Levie, Youth Food Movement / Slow Food.
Terwijl de politiek druk discussieert over toekomstscenario’s voltrekken zich in de praktijk al interessante veranderingen. In supermarkten zien we steeds meer biologische producten, varkensvlees met een ster van de dierenbescherming en Utz Certified koffie. Ook streekproducten veroveren een plekje. Zijn dat randverschijnselen of gaan de grote voedselketens ingrijpend veranderen?
We onderzoeken dit met vernieuwers in bedrijfsleven en maatschappelijke organisaties. En we bevragen politici. Kan de politiek nog leiderschap tonen of loopt ze achter de markt aan? We laten meerdere spelers aan het woord die hier al volop mee bezig zijn en succes hebben geboekt: spelers uit de voedselindustrie, de supermarkten en de Youth Food Movement. Gaan jonge NGO’s zoals Foodwatch en Wakker Dier ons voedingspatroon veranderen? Wat kan de supermarkt met streekvoedsel en slow food? Hoe kunnen consument en boer meer met elkaar communiceren? Wat wordt de rol van sociale media?
Hoofdthema van deze reeks was de enorme invloed die voedsel wereldwijd heeft op onze samenleving - sociaal, cultureel en politiek - maar ook op onze leefomgeving en onze gezondheid. In Noord Afrika en het Midden Oosten waren hoge voedselprijzen één van de oorzaken van opstanden en revoluties. Arabische landen en China moeten steeds meer voedsel importeren en kopen landbouwgrond overzee. Voedselproductie heeft bovendien toenemende invloed op de biosfeer en op de relatie stad/platteland. We gaan inzoomen op Afrika, China, Europa en Nederland.
Subthema is de communicatie rond de voedselketen. In het Westen bestaat een communicatiekloof tussen het agro/food bedrijfsleven, de overheid en burgers. Maar ook tussen generaties. Er groeit nu een generatie op die vrijwel geen directe relaties heeft met de landbouw en amper besef heeft van de oorsprong van voedsel. Dat is een nieuw fenomeen in onze geschiedenis.
De debatcyclus is bedoeld voor geïnteresseerde burgers en professionals en omvat een reeks van zes avonden in De Rode Hoed in Amsterdam onder leiding van Felix Rottenberg. Inleiders en publiek zoeken samen naar oplossingen om de landbouw te verduurzamen. Ook het vraagstuk van de machtsverdeling komt ter sprake: wat is de rol van de diverse spelers in de voedselketen, inclusief de consument? Moet dat anders?
Topkok Eric van Veluwen zorgt elke debatavond voor een toelichting op enkele gratis hapjes passend bij het thema. Voor alle informatie over data en het programma: www.rodehoed.nl, www.clm.nl of foodlog.nl
Organisatie: Centrum voor Landbouw en Milieu en Ecominds i.s.m. Youth Food Movement.
Mediapartners: De Volkskrant en Foodlog.nl
Kaarten à 10 euro aan de kassa, 6 euro met studentenkaart. Passe-partouts 45 euro en 25 voor studenten via www.rodehoed.nl. Alle prijzen inclusief koffie bij aanvang en hapjes na afloop. Aanvangstijd: 20.00 uur.
Fotocredits: Dan4th
Dit artikel afdrukken
Op 24 april a.s. treedt op als Keynote spreker:
• Marian Minnesma, Stichting Urgenda, nr 1 in de duurzaamheids top-100 van dagblad Trouw, over voedseltransitie
Er worden korte presentaties gehouden door: Elly de Kort, pluimveehouder, Erik Fischer, Foodcenter, Amsterdam en Samuel Levie, Youth Food Movement / Slow Food.
Terwijl de politiek druk discussieert over toekomstscenario’s voltrekken zich in de praktijk al interessante veranderingen. In supermarkten zien we steeds meer biologische producten, varkensvlees met een ster van de dierenbescherming en Utz Certified koffie. Ook streekproducten veroveren een plekje. Zijn dat randverschijnselen of gaan de grote voedselketens ingrijpend veranderen?
We onderzoeken dit met vernieuwers in bedrijfsleven en maatschappelijke organisaties. En we bevragen politici. Kan de politiek nog leiderschap tonen of loopt ze achter de markt aan? We laten meerdere spelers aan het woord die hier al volop mee bezig zijn en succes hebben geboekt: spelers uit de voedselindustrie, de supermarkten en de Youth Food Movement. Gaan jonge NGO’s zoals Foodwatch en Wakker Dier ons voedingspatroon veranderen? Wat kan de supermarkt met streekvoedsel en slow food? Hoe kunnen consument en boer meer met elkaar communiceren? Wat wordt de rol van sociale media?
Hoofdthema van deze reeks was de enorme invloed die voedsel wereldwijd heeft op onze samenleving - sociaal, cultureel en politiek - maar ook op onze leefomgeving en onze gezondheid. In Noord Afrika en het Midden Oosten waren hoge voedselprijzen één van de oorzaken van opstanden en revoluties. Arabische landen en China moeten steeds meer voedsel importeren en kopen landbouwgrond overzee. Voedselproductie heeft bovendien toenemende invloed op de biosfeer en op de relatie stad/platteland. We gaan inzoomen op Afrika, China, Europa en Nederland.
Subthema is de communicatie rond de voedselketen. In het Westen bestaat een communicatiekloof tussen het agro/food bedrijfsleven, de overheid en burgers. Maar ook tussen generaties. Er groeit nu een generatie op die vrijwel geen directe relaties heeft met de landbouw en amper besef heeft van de oorsprong van voedsel. Dat is een nieuw fenomeen in onze geschiedenis.
De debatcyclus is bedoeld voor geïnteresseerde burgers en professionals en omvat een reeks van zes avonden in De Rode Hoed in Amsterdam onder leiding van Felix Rottenberg. Inleiders en publiek zoeken samen naar oplossingen om de landbouw te verduurzamen. Ook het vraagstuk van de machtsverdeling komt ter sprake: wat is de rol van de diverse spelers in de voedselketen, inclusief de consument? Moet dat anders?
Topkok Eric van Veluwen zorgt elke debatavond voor een toelichting op enkele gratis hapjes passend bij het thema. Voor alle informatie over data en het programma: www.rodehoed.nl, www.clm.nl of foodlog.nl
Organisatie: Centrum voor Landbouw en Milieu en Ecominds i.s.m. Youth Food Movement.
Mediapartners: De Volkskrant en Foodlog.nl
Kaarten à 10 euro aan de kassa, 6 euro met studentenkaart. Passe-partouts 45 euro en 25 voor studenten via www.rodehoed.nl. Alle prijzen inclusief koffie bij aanvang en hapjes na afloop. Aanvangstijd: 20.00 uur.
Fotocredits: Dan4th
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Rob, die soja soupeert vooral de Cerrado op. De bodems van het Amazone regenwoud zijn meestal erg onvruchtbaar. De vaak giftige bodems van de Cerrado worden met enorme hoeveelheden kunstmest opgepept.
Jammer dat ik deze data bezet ben. Zou graag het verband horen tussen de Monsanto en Syngenta gen-soja die zo massal verbouwd wordt en veel regenwoud kost in Zuid Amerika, en de grote vraag naar soja door China.
twitter hashtag is #foodstupid