Dat staat niet gelijk aan vijf flessen voor 2,40. Het feest is nog groter. Behalve die prijs krijg je ook nog een kwart erbij kado. De wijn kost dus 1,80, als je de prijs terugrekent naar de 0,75 cl van een 'gewone' fles. Daar heb je dan in 1 klap bijna 7 flessen, terwijl ze niet meer ruimte innemen dan 3 ouderwetse flessen.
En dan zijn we er nog niet. Je krijgt bij iedere doos een gratis ingebouwde automatische vacuvin, die de wijn perfect vacuum houdt. Nooit meer een íngezakte wijn dus de volgende dag of die daarna. Zelfs een week, en zelfs een maand of 2 maanden later is je wijn nog net zo fris als wanneer je 'vers' een net geopende fles uitschenkt.
Dat mechanisme werkt heel vernuftig. In de doos zit een zak die vacuum is. Duw je op het tapje - het rode dingetje op de foto, draaien hoeft niet eens - dan komt er wijn uit, maar kan er geen lucht naar binnen. Volautomatisch blijft deze grote 'fles' dus in conditie. Geen gepiel met zo'n pomp.
Het afval. De doos vouw je na gebruik op en gaat bij de oude kranten. De zak waar de wijnvulling in zat, kan worden hergebruikt voor nieuwe materialen zonder dat daar enorme temperaturen zoals bij glas aan te pas komen. Meer over de duurzaamheid van het pak hoor ik graag van de hier meelezende specialisten op dat vlak.
Nooit hoef je meer te lopen naar de glasbak. Ongelofelijk eigenlijk dat zelfs limonade niet in zo'n ding verkocht wordt, want ze nemen weinig ruimte in in je koelkast. Een anderhalve literfles Cola is een onding in je koelkast. Een drieliter pak vind je in je koelkast nauwelijks meer terug.
Nee, bij het onderwerp blijven. Wijn dus. Ik hoor alweer iemand zeggen dat er alleen bocht in gaat. Daarom zou het zo goedkoop zijn. Nee meneer en mevrouw, zo zit dat niet. Het is zo goedkoop omdat flessen, capsules, etiketten en bottelen zo duur zijn. Je betaalt als het ware de verpakkingen en drinkt de helemaal niet zo dure inhoud van 90% van de flessen die je drinkt. De wijn in dit pak zou iemand die 'm voor € 7,25 bij AH of Gall & Gall kocht heel tevreden laten wezen.
Bij Hema zag je het wijnpak al jaren geleden, maar het zette niet door. Wat hebben we er toch tegen?
Smoothies van premiummerk Innocent gaan in een pak. Bier moet tegenwoordig in een thuistap. Maar wijn moet in een fles.
Wie kan er nou met z'n gezonde verstand tegen het pak wezen? Officieel heet het ding BiB, Bag in Box.
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
BIB-producenten Scholle en Smurfit Kappa zitten te springen om de BIB in Nederland en België een tweede kans te geven. Het is hier misgegaan met het imago omdat de supermarkten alleen kozen voor een lelijke tweekleurendruk met bocht erin, terwijl het ook heel anders kan. In Scandinavië (waar de overheid de import reguleert) is ongeveer 50% van het totale volume in BIB en dat geldt zonder overheidsbemoeienis ook voor Australië en Nieuw Zeeland. Prachtige wijn in leuke doos.
De voordelen zijn vrij goed in beeld gebracht hierboven, op de temperatuur na. Die blijft langer constant door meer volume vs minder oppervlakte. Gezien het feit dat 98% van de witte en 95% van de rode wijn geen baat heeft bij oplegging, is BIB hiervoor te prefereren.
Er zijn meerdere soorten zakjes, gemaakt van verschillende materialen met verschillende kostprijs en verschillende kwaliteit. Men garandeert een jaar houdbaarheid, hoewel - en dat is best gek - water niet in BIB verkocht kan worden omdat de smaak verandert.
Zelf ben ik bezig geweest met een hip, vierkant 1,5 liter BIB met zeer goede wijn. Binnenkort (hopelijk) weer te bestellen. www.vindicube.nl
Je hebt tegenwoordig ook goede Italiaanse wijn in Bag in Box. Je koopt dan dezelfde wijn als de wijn die in de betere Italiaanse restaurants geschonken wordt. De wijn is goedkoper en geen gesleep meer naar de glasbak.
Dick, het is een beetje spijkers op laag water zoeken de productie voor wijnflessen te isoleren van de productie van glas in het algemeen. Zeker als in de recuperatie van glas voor al die andere doeleinden, ABOLUUT op dit moment de flessen weer hun rol spelen.
Ook zal geen enkel normale sigarenliefhebber op het vuige idee komen om Cubanen en Dominicanen in een 'ademend' plastic zakje te stoppen. Die blijven gewoon in balsa- en andere houten dozen. Of Greenlog eh.. sorry Greenpeace nu jammert of niet.
En dan nog iets, verdorie !
Ik drink elzasser, rode fransoos en droge loire. Elke week. Ik zie me nondeju al drie pulpboxes van 3 a 5 liter continue voor ons tweeen openhouden. Jij gaat uit van alcoholisten, of van families met 4 drinkende kinderen, of huiskamercafe's !
Blijft over:
de restauranthouder die voor pulpwijn de volle mep vraagt of BBQ-partijen. Het zij hun gegund, en "meej heel Aantwaarpen, mar nie meej maai !"
Guillaume, wat heeft de productie van glas voor duurzame toepassingen in de bouw te maken met glas voor flessen? Je citaat spreekt zichzelf tegen.
Nick heeft volkomen gelijk. Misschien begrijp ik je niet goed en bedoel je dat glas hergebruikt kan worden voor glaswol e.d. Maar waarom dan twee keer zoveel energie gebruiken.
Je blijft maar hameren op 'rijping'. Verreweg de meeste wijn is gemaakt om te drinken, meteen jong dus, en verliest eerder aan smaak dan dat het eraan wint. Sterker nog, als wijn zou winnen aan een jaartje liggen (veelal een gevolg van te harde tannines in eenvoudig rood), dan heb je met een BiB-zak en zijn vele cm2 permeabel oppervlak sneller je optimale wijn. BiB bottelingen zijn bovendien geconditioneerd in grote tankwagens te verplaatsen. Ze kunnen nl. hier weer hier gebotteld worden zoals dat vroeger (!) heel gebruikelijk was en hoeven door de temperatuursconditionering minder gezwaveld te worden. Dat geeft een merkbaar smaakvoordeel. Heb je wel eens gezien hoe pallets fleesen vervoerd worden? Dat gebeurt ook in de zomer gewoon in opleggers met een dekzeiltje; om dat allemaal te overleven moet je een wijn een beetje 'dooier' maken. Eea ter meerdere eer en glorie van jouw fles.
Met de BiB kun je weer naar 'verse(re) wijn', wat mij betreft zelfs en stuk minder gefilterd. Goeie gewone dagelijkse wijn zo uit het vat smaakt bijna altijd beter dan later op de fles. De BiB biedt vele voordelen.
Je zou wijn zelfs heel anders kunnen maken. De pittige die Mariella nu wil, versus de lichte straks en eentje ertussen voor morgen - ze kunnen in 5 stijlen van een liter in zo'n pak. Tsjonge wat een keuze en zo gemaakt dat ze maximaal combineren.
Wat een plezier zal dat geven. Allemaal nwe mogelijkheden. Als je er maar aan wilt.
Mariella & Nick
Ik maak me er zelf nu schuldig aan, maar heel dat ge-oh om wijn in dozen is totaal niet relevant mbt wijn. Het is een wijze van verpakken die logistieke en financiële voordelen biedt aan de distributie. En dat gaat op voor 90% van alle voedingsproducten die we kopen. Daarom is deze discussie een non-issue. Je verbetert de wereld niet met wijn in alu- of plastic-lines boxes. En de wijn wordt er niet beter door. Integendeel. Voor een rijpingsproces zijn ze niet geschikt.
Wel ontneem je sfeer aan een voedingsproduct, dat het niet zozeer van zijn voedingswaarde (!) moet hebben, dan wel van smaak en sfeer. Respecteer dat.
Energiebalans glas:
“De productie van glas kost weliswaar energie, maar de toepassingen van glasproducten zoals isolatiewol, glasvezel versterkte lichtgewicht kunststofconstructies, en gecoat dubbelglas leveren tientallen tot zelfs honderd maal meer energiebesparing op dan het energieverbruik tijdens de productie.”
Nou, Nick ! Da's nogal een statement, nietwaar!
Bron:
Uitnodiging voor een “Introductie in de Glasproductie”
door Prof. dr. ir. Ruud Beerkens (TNO Glass Group, Eindhoven)