Waarom zou je een varken niet alvast bespreken? Dan weet je tenminste wat je straks eet.

Daarom zijn de biggen van Kees en Frances Scheepens (Best) beschikbaar op voorbespreking. Je krijgt ze dan straks als geslacht varken. Desgewenst bemiddelt foodlog.nl in het uitsnijden (het snijden van het vlees in karbonaden, filets, spek- en hamlappen etc.) en de verwerking van de totale resten tot eindelijk weer echt lekkere vleeswaar.

In het filmpje zie je Kees en Frances. Eind jaren '90 verhuisden ze naar Engeland omdat ze - beiden veearts - hun bekomst hadden van de naar hun mening te sterke hang naar massaproductie als model voor dierhouderij. Kees euthenaseerde in 1997 meer dan 100.000 biggen vanwege de varkenspest.
In Engeland maakten ze kennis met het zwarte en flink behaarde Berkshire-varken. Ze zijn inmiddels alweer een paar jaar terug in Nederland en brachten het mee als één van de oplossingen om kleinschaliger teelt toch rendabel te kunnen laten zijn. Het vlees en de vleeswaren van deze dieren zijn nl. superieur van kwaliteit. Het is een steviger vlees dan je gewend bent. Net als Wagyu-rund is het vetdooraderd. Die kwaliteit is voor iedere proever direct herkenbaar.
Inmiddels hebben ze een fok- en houderijprogramma opgezet waaraan varkenshouders in België en Nederland meedoen. Kees en Frances begeleiden hen om een hoogwaardige huisvesting en vrijwel antibiotica-vrije houderij te realiseren. Voor de dieren zijn speciale voeders ontwikkeld die hen een omega-3/omega-6 vetzuurverhouding geven die vergelijkbaar is met Blue Band Idee.

De Scheepens brengen hun Berkies onder de naam Duke of Berkshire.

Een bijzonder succes: Gordon Ramsey serveert in zijn restaurants varkensvlees van de Berkies uit de houderijprogramma's van de Scheepens. Ramsey heeft zelfs een tijdje 2 Berkies in de tuin gehad.

Op dit moment experimenteren Kees en Frances met het buitenhouden van deze varkens. De dieren blijken dol op gras en eten er flink van. En zoals bekend: zomers gras zorgt voor Omega 3's zonder dat je er ook maar iets aanhoeft te doen. Als er straks weiden voor gevonden kunnen worden, zullen het de grootse bofkonten van het land zijn. Nergens worden varkens met zoveel vrije loop buiten gehouden. Maar het is moeilijk: ons land is te klein en we hebben regelgeving die het lastig maakt.De varkens uit het programma van de Scheepens worden diervriendelijk, maar gesloten gehouden om ziektes te kunnen voorkomen. Het aantal zieke dieren en daarmee het antibioticagebruik zijn daardoor erg laag. De dieren worden niet gecastreerd.
Je mag komen kijken, zowel naar de bofferds die aan het buitenexperiment meedoen (helaas: die mogen als gevolg van regelgeving niet worden verhandeld), als naar de staldieren.

De kosten van het eenmaal slachtrijpe varken (ca. 6 mnd) bedragen € 425 (incl BTW). Daarvoor heb je 100 kilo vlees, die je bijvoorbeeld met een aantal vrienden zou kunnen verdelen.

Met het uitsnijden en maken van vleeswaar van het totale varken zijn extra kosten gemoeid. Je kunt het varken laten vervoeren naar een slager van je eigen keuze of we regelen er één voor je.

In Amsterdam staat Diny Schouten klaar om de snijresten en onedele delen van enkele 'losse varkens' tot vleeswaar te verwerken. Voor wat grotere partijen hebben we in de omgeving van Eindhoven en Amsterdam slagers achter de hand om je te helpen mocht je er zelf geen in je omgeving hebben.

Betaalwijze: je betaalt de helft bij reservering en de andere helft bij levering.

Het vlees is uitstekend in te vriezen. Last but not least: de dieren van Kees en Frances zijn ongecastreerd (kijk maar goed naar het filmpje, er lopen drie jongens rond). ' Castreren is nergens voor nodig', vinden ze.

Meer informatie is bij mij te verkijgen: .(JavaScript moet ingeschakeld zijn om dit e-mail adres te bekijken)
Dit artikel afdrukken