Niemand wou die krengen meer. We wisten niet eens meer dat ze bestonden, maar Sonja Bakker zette ze weer op de kaart. Eierkoeken. Half Nederland Bakkert ermee om zich net-niet-hongerig van het ene naar het andere lighte hapje door de dag te slaan.

Deze nieuwe soort trof ik van de week bij een grootgrutter die er ook niks aan kan doen. Want niet alleen Bakkeren, maar ook scharrelen moet. Dit zijn kipcorrecte scharrelkoeken. Voor het eitje in het doosje waren we al aan de scharrel. Nu moet het ook voor het onzichtbare kippenleed in koek en mayo.

Thuis tik je een scharreleitje, maar in de kant-en klare koekjes, mayo en die Bakkerkoeken zitten nog altijd die goedkope batterijeieren. Niemand die tenslotte ooit keek welke eieren met vrachwagenladingen tegelijk de bakkerijen en sausroerderijen binnenrijden. Tot Wakker Dier besloot het wel te doen en schande sprak van de inhoud van die vrachtwagens. Waarom nog geen scharrel in de koek en mayo? Al jaren sliepen we weer lekker omdat we aan de scharrel waren. Plots is dat voorbij. Maar zie het resultaat. Wakker Dier wil kant-en-klare scharrel, dus het krijgt kant-en-klare scharrel. Bakker blij met haar scharrelBakkerkoeken en wij blij dat we diervriendelijk kunnen lijnen.

Maar luister nog even, want er is iets dat je niet weet. Scharrelaars zijn niet gelukkig en zien er niet uit. Het is nl. een nepwoord dat de werkelijkheid moet verdoezelen.De dames van de eieren in de mayo, de koeken en het gebak zitten gewoon binnen. Wat veel erger is, ze pikken elkaar tot bloedens toe in het volle vlees. Soms tot in de ingewanden aan toe en de dood erop volgt. Daarom zijn ze helemaal niet zo blij als wij wel denken. In een ruime legbatterij - een volière noemen ze dat - zijn ze volgens kippenwetenschappers veel gelukkiger. Maar dat mag niet van Wakker Dier, al weten ze zelfs daar dat scharrelen niet bepaald je-van-het is

Daar sta je dus met je scharrellijnkoeken en dito mayo. Ik ben benieuwd hoe Wakker Dier straks weer gaat uitleggen dat je maar beter kooikoeken kunt nemen. Vette kans nl. dat het daar straks op uitdraait.

Wie kun je nog vertrouwen? Dankzij Wakker Dier moeten winkeliers je trots vertellen dat je nu kunt scharrelen en weer lekker gaan slapen. En half Nederland vertelt het morgen zijn en haar buren.


Dit artikel afdrukken