"Zou God biologisch anders gewild hebben, als hij gestudeerd had?"

Ik stelde die vraag afgelopen donderdag aan Dr.Ir. Nico Stutterheim. Tijdens een congres van Pura Natura over biologische tomaten, komkommers en paprika's die van SKAL, EKO, ons ministerie van EL&I en de nVWA niet biologisch mogen heten luisterde ik naar hem. Gaande zijn verhaal viel ik van de ene verbazing in de andere.

'het moet op stront'
Wouter Klootwijk proefde de puur natuurlijke tomaatjes van Pura Natura en schreef er hier gisteren iets over:

Het lijkt er niet toe de doen bij de Eko’s, dat iets beter smaakt of beter KAN smaken.
Maar nu.
Ik kreeg een tros tomaten aangereikt en proefde. Moederlief hoe bestaat het, ze waren op z’n minst net zo lekker als tomaten die ik ooit in Spanje at (waar ze ook vieze telen). Biologische tomaten waren het, dat wil zeggen, geteeld zonder middelen waar de wereld aan ten onder gaat. Schone teelt, maar er mag geen Eko op staan van de Skalkerk en ook niet Organic. Ja dat mag weer wel als ze naar buiten Europese landen verkocht worden maar binnen de Europese grenzen is het verboden om deze allerlekkerst ‘biologische’ tomaten biologisch of organic te noemen.
En waarom?
Omdat ze geteeld zijn op een voedingsbodem die substraat wordt genoemd. Dat mag niet van de biologisten. Het moet op stront.


voorpaginanieuws
Ik viel tijdens het, overigens bescheiden opgezette, congres van mijn stoel. De tomaten en paprika's zijn niet alleen smakelijk. Ze zijn niet alleen net zoveel beter in bio-actieve stoffen als gewone biologische, maar hebben volgens Stutterheim - het wetenschappelijk hoofd van die kasbiologen en niet-meer-in-de-grond-nieuwlichtende pure natuurlijkerds - nog een voordeel. Volgens zijn eerste berekeningen hebben de tomaten, paprika's en zelfs komkommers mogelijk 37,5% MINDER mestkosten nodig dan gewone bio terwijl ze in voedingsstoffen en vitamines even goed zijn als God's eigen tomaten uit de grond zelf.

Dat is voorpaginanieuws!!! Het zou immers kunnen betekenen dat je op iedere 3 mensen er eentje extra te eten kunt geven, terwijl wij onze vieze vuile tengels thuis kunnen houden en de aarde zelf met rust laten. Die nieuwlichtende telers noemen zich Pura Natura, maar ze zijn natuurlijk Extra Natura. Ze werken als een God als die ook maar gestudeerd had zoals wij, 21e eeuwers. Ze werken buiten de natuur, zoals de gymnasiast meteen zal begrijpen. Iemand uit de Sterrenwijk hier in Utrecht zou zeggen 'goh da's leuk, die jongens hebben er dus wat natuur bij gemaakt en blijven met hun poten van de echte af. Hoe smaken die krengen, o sorry, tomaten enzo?'

Stutterheim's cijfer klopt nog niet helemaal. Het is nl. uitgedrukt in kosten en nog niet in nutriënten. We gaan het er nog over hebben en u hoort er dus verder over.

vraag aan foodlog
Onderwijl moeten we het nodig hebben over iets anders. Een vraag aan het eminente, geleerde, van God verlaten en soms alleen maar gezellig kakelende foodlogpubliek: waarom mag dit niet van SKAL?

Ik vertelde de heren van Pura Natura dat ze gewoon - nee, heel bijzonder - een nieuwe categorie hebben uitgevonden waar de wereld op zit te wachten. Geen gepiel met een biologisch nicheje dat na 20 jaar duwen en trekken nog steeds geen 10% marktandeel heeft, maar het begin van iets totaal nieuws: EXTRA NATUUR. Meer natuur dus, uitgevonden door de God geworden mens die God's eigen natuur en aarde niet langer hoeft te verkloten met zijn vieze vuile tengels en zijn - zelfs in EKO-biologische vorm - natuuronvriendelijke teelt. Leave it alone! Eindelijk kunnen we dat. Je hebt EKO, een verouderd geloof. En je hebt Extra Natura. Beslist, biologisch had ooit een functie. Het maakte ons bewust van het feit dat het anders moet en kan. Maar nu moeten we verder. Omdat het kan en omdat het een potentieel heeft voor minstens 50% marktaandeel. Wie wil er nou geen lekkerder, gezonder en schoner product dat minder duur is?

biologisch: klem tussen God en mens
Bert van Ruitenbeek, vroeger directeur van Biologica en nu van het strenge Demeter van de enige echte orthodoxe bio-dynamici. We werden eindelijk vrienden. Bij de orthodoxen vind je de teelt zoals die in de natuur nog net wél kan. Er komt niet veel vanaf en doet hoeft ook niet, het laat ons studeren op de natuur en daagt ons uit daarvan te leren om het buiten de natuur toe te passen. Het eten dat we nodig hebben om met z'n allen genoeg te hebben zonder de boel te vernaggelen gaat komen uit extra natuur.
Dat zijn uiteraard mijn woorden. Maar ik geloof niet dat Bert het er erg mee oneens zal zijn. Enfin, dat moet hij zelf maar zeggen.

En biologisch? Nou, dat moet gewoon kiezen of het bij de een of de ander wil gaan horen. Ik geef het nog een jaar of vijf. Vanaf hier zit het klem tussen God en mens.
Dit artikel afdrukken