Fastfoodketen McDonald's verhoogt de lonen van zijn eigen werknemers in de VS met ruim 10 procent. Dat meldde gisteravond de Amerikaanse pers, waaronder Bloomberg.

De loonsverhoging is een gevolg van het protest tegen het lage lonenbeleid van Amerikaanse bedrijven. Onder druk van protesten, maar ook door de aantrekkende arbeidsmarkt komt daar verandering in. Onlangs verhoogde de grote super Wal-Mart als een van de eerste grote werkgevers zijn lonen. McDonald's volgt nu; naar verluidt om geen goede medewerkers kwijt te raken. Het bedrijf verloor in februari 4% omzet.

Slechts 90.000 werknemers
De loonsverhoging klinkt mooier dan hij is. McDonald's heeft slechts zo'n 90.000 mensen zelf in dienst. Het nieuwe loonbeleid geldt niet voor werknemers bij franchisenemers van McDonald's. Ongeveer 90 procent van de ruim 14.000 Amerikaanse McDonald's-vestigingen wordt gedreven door franchisers.

Werknemers zouden gemiddeld meer dan 10 dollar per uur gaan verdienen. Het bedrijf garandeert echter minimaal $1 per uur meer. Ook gaat McDonald's betaalde vrije tijd of vakantiegeld bieden. Werknemers die een jaar lang twintig uur per week hebben werkt, kunnen bijvoorbeeld twintig uur betaalde vrije tijd krijgen.

Bloomberg schrijft dat de acties voor een uurloon van $15 gewoon doorgaan. Voorstanders van acties voor nog meer loon, noemen de loonsverhoging een 'PR-stunt'.

Fotocredits: Jens Karlsson
Dit artikel afdrukken