De maatschappelijk boerin lijkt in koeien en kaas te doen, maar verdient de helft van haar inkomen als zorgboer. Dat zijn mensboeren die ervoor zorgen dat zwakker begaafden en minder fortuinlijken toch aan de slag kunnen. Ook dat brengt geld in het laatje.

De andere boer zet zijn koeien binnen. Dan verdient hij er tenminste nog wat aan. Omdat het een mooi gezicht is, wil hij ze volgend jaar misschien wel weer buiten zetten.Maar daar moeten wij dan wel voor betalen want binnen gaat het 'minstens zo goed'. Koeien buiten is een ‘maatschappelijk dienst’. Alleen de zon gaat voor niets op.
Wat is het dan voor dienst? Grasmaaien met een tractor kan ook en gaat sneller. Voor het onderhoud van de slootranden is die sowieso nodig. Maatschappelijk koeien houden is dus uitsluitend voor de lol van onze fietstochtjes. Het is een ogendienst.
Hoe vaak pakt u uw stalen ros en wat is uw 'fietsmelk' u waard?

De koeienboer gaat minder krijgen van Europa, dus reken maar uit. Stel u zich trouwens voor dat we alleen nog maar 'maatschappelijke' en geen eetboeren meer hebben. Het is een relevante vraag.

GLB - Aflevering 2: Vermaatschappelijking from ToekomstGLB on Vimeo.


Dit artikel afdrukken