Aflevering 2 van de YFM en NAJK-serie over de toekomst van het Landbouwbeleid in Europa gaat over vermaatschappelijking en melk. Samuel Levie ontmoet een ‘maatschappelijke’ boerin en een boer die ons gewoon te eten wil geven.
De maatschappelijk boerin lijkt in koeien en kaas te doen, maar verdient de helft van haar inkomen als zorgboer. Dat zijn mensboeren die ervoor zorgen dat zwakker begaafden en minder fortuinlijken toch aan de slag kunnen. Ook dat brengt geld in het laatje.
De andere boer zet zijn koeien binnen. Dan verdient hij er tenminste nog wat aan. Omdat het een mooi gezicht is, wil hij ze volgend jaar misschien wel weer buiten zetten.Maar daar moeten wij dan wel voor betalen want binnen gaat het 'minstens zo goed'. Koeien buiten is een ‘maatschappelijk dienst’. Alleen de zon gaat voor niets op.
Wat is het dan voor dienst? Grasmaaien met een tractor kan ook en gaat sneller. Voor het onderhoud van de slootranden is die sowieso nodig. Maatschappelijk koeien houden is dus uitsluitend voor de lol van onze fietstochtjes. Het is een ogendienst.
Hoe vaak pakt u uw stalen ros en wat is uw 'fietsmelk' u waard?
De koeienboer gaat minder krijgen van Europa, dus reken maar uit. Stel u zich trouwens voor dat we alleen nog maar 'maatschappelijke' en geen eetboeren meer hebben. Het is een relevante vraag.
Dit artikel afdrukken
De andere boer zet zijn koeien binnen. Dan verdient hij er tenminste nog wat aan. Omdat het een mooi gezicht is, wil hij ze volgend jaar misschien wel weer buiten zetten.Maar daar moeten wij dan wel voor betalen want binnen gaat het 'minstens zo goed'. Koeien buiten is een ‘maatschappelijk dienst’. Alleen de zon gaat voor niets op.
Wat is het dan voor dienst? Grasmaaien met een tractor kan ook en gaat sneller. Voor het onderhoud van de slootranden is die sowieso nodig. Maatschappelijk koeien houden is dus uitsluitend voor de lol van onze fietstochtjes. Het is een ogendienst.
Hoe vaak pakt u uw stalen ros en wat is uw 'fietsmelk' u waard?
De koeienboer gaat minder krijgen van Europa, dus reken maar uit. Stel u zich trouwens voor dat we alleen nog maar 'maatschappelijke' en geen eetboeren meer hebben. Het is een relevante vraag.
GLB - Aflevering 2: Vermaatschappelijking from ToekomstGLB on Vimeo.
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 4 juni krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 4 juni krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Morgen brengt stas Bleker de kabinetsreactie naar buiten op de EU voorstellen voor het nieuwe europese landbouwbeleid wat in 2014 van kracht moet worden. Net als de rest van de reacties van zowel lidstaten als lobbygroepen, zal die van Nederland waarschijnlijk niet heel positief zijn. De "groenen" vinden het teveel status-quo, de landbouw-lobby wil op zich wel vergroenen maar vindt de manier waarop dat nu ingestoken wordt te onpraktisch. Bovendien moet NL onevenredig veel inleveren voor de verschuiving naar het oosten.
Op het gevaar af veel te inhoudelijk te worden, hier een uitleg van LTO op de voorstellen:
========
Het voorstel wordt waarschijnlijk dat 30% van het nationale budget voor hectarepremies gekoppeld wordt aan drie “groene diensten”. Boeren zouden moet voldoen aan drie criteria:
Criterium „bouwplan‟ ofwel „diversificatie‟: minimaal drie gewassen, elk tussen 5% en 70% van het oppervlak. Bedrijven met 100% grasland zijn hiervan uitgezonderd.
Criterium „blijvend grasland‟: niet scheuren.
Ecologische focusgebieden: iedere boer zou minimaal 7% van het bedrijfsoppervlak, exclusief permanent grasland, moeten gebruiken voor dit doel.
Biologische boeren kwalificeren zich „automatisch‟ voor de groene premie.
=====
Met name die 7% braak, want zo noemen veel boeren 'ecologische focusgebieden' is tegen het zere been. "Ondenkbaar, vraag een andere MKB bedrijfstak eens om 7% van hun dure productiefactoren in te leveren", monkelen boeren. "De stroken en overhoeken die ervoor gebruikt zullen worden gaan prachtige verbindingen vormen", zo jubelen ecologen.
Over weidegang het volgende:
======
Of een „groene premie‟ voor weidegang van rundvee in de zomer binnengehaald kan worden, is nog lang niet zeker. Het komt nu in ieder geval niet voor in de conceptteksten. Weidegang is een puur Nederlandse discussie. Aan de andere kant, de Nederlandse burger vindt dat belangrijk, maar de Nederlandse consument is zuinig en verse zuivel is minder dan 10% van de afzet van de Nederlandse melkplas. De vraag is ook hoe je prijsconcurrentie tussen ketenpartijen op dit ene kwaliteitscriterium uitsluit, zonder dat de NMa er moeilijk over gaat doen. LTO heeft als standpunt dat de mededinging meer ruimte moet geven als duurzaamheid in het geding is. (beide fragmenten komen uit melkmarktbericht LTOnoord sept 2011)
==========
Rona en Nils zeggen het al in het filmpje: ze gaan best ver mee in "u vraagt wij draaien", kaas, zorg, koe-in-de-wei of gewoon gezonde melk. Maar zij moeten er wel een boterham aan kunnen verdienen.
Samen optrekken op landbouwgebied was de basis voor de Europese Unie, meer dan 50 jaar geleden. Kan landbouw helpen bij het herstel van de eenheid in Europa, nu?
vragen YFM jongeren in Den Haag, nu net.
Wat een prachtfilmpje; kreeg er vanuit Oostenrijk bijna heimwee van. Maar verbaas me wel dat koeien naar buiten nu vrijwel uitsluitend een maatschappelijke dienst zou zijn. Is er dan helemaal geen reden voor koe, boer of product? En hoever moet de burger worden ingewijd om de boerenkeuzes te waarderen? Zo is het misschien wel belangrijk om te vermelden dat gras heel wisselend in voederwaarde is, vooral in eiwitbestendigheid en in najaar. Het is dus moeilijk om hoogproductieve koeien met gras een stabiel rantsoen te geven. Op stal heb je dat niet. Minder productieve koeien kunnen wel makkelijker buiten gehouden w
O, er ging wat mis. Ruzie op de achterbank vd auto op weg naar nl.. Maar goed, zo zijn er ook voordelen voor de klauwen buiten tov roosters etc. Ik kan me voorstellen dat consumenten niet alles willen weten, maar toch relevant als je in de super kiest. Maar goed, de koe naar buiten is misschien een bijzonder maatschappelijk onderwerp.
"Stelt u zich voor dat we straks alleen nog maatschappelijke en geen eetboeren meer hebben." Volgens mij is dat nauwelijks een relevante vraag. Uiteindelijk is landbouw een economische sector. Althans hierdoor worden processen gestuurd. Productie van voedsel is dan een bijproduct van het voedselsysteem. Evenals maatschappelijke diensten.
Wat de doorslag geeft is wat Josien in # 1 als laatste regels geeft.
Opvallend is dat de vraag soms wel en soms niet gesteld wordt. Aan maatschappelijke boeren wordt gevraagd of de voedselvoorziening niet in gevaar komt (of te duur wordt). Aan bioboeren en bioenergieboeren wordt dezelfde vraag ook gesteld: als alle boeren biologisch gaan telen is er dan wel genoeg voedsel.
Aan telers van bloemen, katoen, tomaten of bloemkool wordt dezelfde vraag niet gesteld. [Gaan jullie de wereld met bloemkool voeden? Of: stel dat alle boeren bloemkool gaat telen, wat dan?]