"Dat ik hier vandaag in uniform dit vertel, zegt al genoeg", zei vandaag generaal en Commandant der Strijdkrachten Tom Middendorp tijdens een bijeenkomst in het Vredespaleis in Den Haag.

'Geen stabiliteit zonder klimaatveiligheid'
Daar betoogde hij dat klimaatverandering leidt tot conflicten en oorlogen, tot grote vluchtelingenstromen en zorgt voor extremisme. Middendorp gaat zover de conflicten in het Midden-Oosten, inclusief IS, en Noord-Afrika terug te voeren tot het klimaat dat in razendsnel tempo verandert en zorgt voor destabiliserende effecten in de levens van grote groepen kwetsbare mensen. Voor zulke mensen is het dagelijkse brood te duur geworden. Middendorp zei dat geen stabiliteit te kunnen garanderen, zonder dat er klimaatveiligheid is. Ongetwijfeld vindt hij dat de uitstoot van fossiele energie flink beperkt moet worden.

Op de site van de NOS is Middendorp in zijn eigen woorden te horen.

Trump zet eigen economie en voorraad fossiel in
In The Guardian waarschuwde afgelopen week de fysicus Stephen Hawking dat de mensheid in de meest gevaarlijke tijd ooit leeft. Terwijl de politieke elite heeft gefaald de noden van het midden van de samenleving te begrijpen en dienen, gaat een steeds kleinere groep die moderne technologie begrijpt en voor eigen gewin in weet te zetten er met steeds grotere delen van de welvaart vandoor. Dat heeft volgens de wereldbekende natuurkundige voor de opkomst van populisme in welvarende landen gezorgd en voor Brexit en de verkiezing van Trump. Trump is een bekend ontkenner van het klimaatprobleem en kiest als oplossing voor de noden van 'de gewone Amerikaan' door het flink laten aantrekken van de economische activiteit in zijn land, het gebruik van zijn forse voorraad fossiele energie en het beperken van de openheid van zijn markten. Afgelopen weekend zette hij de relaties tussen de VS en China op het spel door met Taiwan te bellen en China via twitter duidelijk te maken dat hij kiest voor een nationalistischer economie en minder import vanuit China. Hawking hoopt op de elites die inzien dat de mensheid een wereldwijd probleem heeft en vanuit mondiaal perspectief het tij keren.

Peter Sloterdijk
De Nederlandse oudpoliticus Jan Terlouw (D66) pleitte afgelopen week voor een nieuw touwtje uit de brievenbus door politici weer vertrouwen te geven als zij maar uitstralen dat ze met ons aller toekomst bezig zijn.

Zou het zo simpel zijn?

Al vele jaren lang maakt de Duitse sociaal-filosoof Peter Sloterdijk duidelijk dat het volk dat uiteindelijk echt op Trump zou stemmen en voor Brexit koos, bang is om het slechter te krijgen in de toekomst omdat het moet delen met een groep die drie keer zo talrijk is. Hen integreren is evenwel onderdeel van ons aller toekomst. De wereld is een dorp geworden, maar wordt aan Westerse zijde door de krachten van de digitale economie uit elkaar gespeeld vanuit motieven die geen belang hechten aan het sociaal stramien van samenlevingen. Daarom moeten mensen zelf hun leven en wereld veranderen, schreef Sloterdijk, een omstreden, of mogelijk niet goed begrepen Duitser met een Nederlandse vader en een Duitse moeder.


Bron: Nasdaq


Graanvoorraad hoogste in 30 jaar
Het is misschien verrassend dat de Commandant der Nederlandse strijdkrachten zich uitspreekt over het klimaat. Hij was misschien niet goed geïnformeerd over de wereldprijzen voor tarwe, de belangrijkste graansoort die voor brood wordt geteeld. Maar gek is het niet. De spanning in de wereld loopt in hoog tempo op, zei ook oud-militair Ingo Piepers in de Volkskrant van afgelopen zaterdag. Hij probeert met natuurkundige analyses van sociale fenomenen de wereld te verklaren uit perioden waarin spanning zich opbouwt (vrede) en weer ontlaat (oorlog). Misschien moeten we vanuit dat soort complexe analyses oorlog leren voorkomen en niet simpelweg het klimaat, de broodprijs, Trump en Brexit het ontstaan van oorlog laten verklaren. De graanvoorraad is op dit moment de hoogste in dertig jaar. De broodprijzen vallen daarom wel mee op dit moment.

Al die gedachten schuren je hersenen tot bloedens toe. Het is gekmakend.
Dit artikel afdrukken