We bakken ons varkenslapje en kipfiletje door en door gaar. Eten geen rauwe eieren en gooien melk van voorbij de houdbaarheidsdatum weg. Dan zit het met de voedselveiligheid wel goed, toch? Nee. Met rauwe groenten zou weleens een probleem kunnen zijn.
Op een eerder deze week in Maastricht gehouden bijeenkomst van microbiologen werd de alarmbel geluid. Antbioticaresistente bacteriën blijken steeds vaker de veiligheid van ons voedsel te bedreigen. Terwijl de kranten bol staan van gevaarlijke direct met de intensieve dierhouderij verband houdende bacteriën zoals de MRSA, is er te weinig aandacht voor ESBL-bacterieen die op rauwe groenten voorkomen. De MRSA bemoeilijkt inmiddels varkenshouders de toegang tot het ziekenhuis, maar lijkt een minder groot potentieel gevaar voor de volksgezondheid dan EHEC, een ESBL-bacterie die afgelopen voorjaar en zomer de Nederlandse tuinbouw nagenoeg aan de afgrond bracht.
De EHEC-uitbraak liet echter een belangwekkende ontwikkeling zien. Bacteriën die normaal geen bedreiging zijn voor de gezondheid omdat ze vooral op vlees voorkomen dat tijdens de bereiding wordt verhit, kunnen zich op rauwe groente wel tot een sluipmoordenaar ontwikkelen.
De Maastrichtse hoogleraar infectieziekten Christian Hoebe waarschuwt volgens De Boerderij voor een nieuwe bedreiging: ESBL-vormende bacteriën. ESBL staat voor Extended Spectrum Bèta-Lactamase en is een verzamelnaam voor een groep enzymen die door bacteriën gemaakt worden. De ESBL vormende bacteriën zijn niet alleen resistent, maar doen ook nog eens de werking van antibiotica teniet. Ze worden vooral in pluimveevlees aangetroffen en komen inmiddels in vrijwel al het vlees dat in Nederland verkocht wordt voor.
Gelukkig bakken we onze fileetjes braaf gaar. Maar hoe zit het met de stront en het vlees dat ergens in de voedselketen in aanraking kan komen met de teelt, het vervoer, de verkoop en de consumptie van rauwe groenten. In ieder van de stappen loert een maar moeilijk te beheersen risico.
Moeten we nu bang worden? De Amerikanen halen daarom vers eerst door een bad met chloor. Daarmee maken ze zoveel mogelijk kwaads dood. Misschien ook wel wat goeds.
Fotocredits: EHEC, wir werden alle sterben, uitsnede Frau Schizzle
Dit artikel afdrukken
De EHEC-uitbraak liet echter een belangwekkende ontwikkeling zien. Bacteriën die normaal geen bedreiging zijn voor de gezondheid omdat ze vooral op vlees voorkomen dat tijdens de bereiding wordt verhit, kunnen zich op rauwe groente wel tot een sluipmoordenaar ontwikkelen.
De Maastrichtse hoogleraar infectieziekten Christian Hoebe waarschuwt volgens De Boerderij voor een nieuwe bedreiging: ESBL-vormende bacteriën. ESBL staat voor Extended Spectrum Bèta-Lactamase en is een verzamelnaam voor een groep enzymen die door bacteriën gemaakt worden. De ESBL vormende bacteriën zijn niet alleen resistent, maar doen ook nog eens de werking van antibiotica teniet. Ze worden vooral in pluimveevlees aangetroffen en komen inmiddels in vrijwel al het vlees dat in Nederland verkocht wordt voor.
Gelukkig bakken we onze fileetjes braaf gaar. Maar hoe zit het met de stront en het vlees dat ergens in de voedselketen in aanraking kan komen met de teelt, het vervoer, de verkoop en de consumptie van rauwe groenten. In ieder van de stappen loert een maar moeilijk te beheersen risico.
Moeten we nu bang worden? De Amerikanen halen daarom vers eerst door een bad met chloor. Daarmee maken ze zoveel mogelijk kwaads dood. Misschien ook wel wat goeds.
Fotocredits: EHEC, wir werden alle sterben, uitsnede Frau Schizzle
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Volgens mij een extra reden om eten minder anoniem te maken.
Kans voor boeren om zichzelf en hun veilige groenten te branden. Ik zit er persoonlijk niet op te wachten verplicht niet meer rauw te kunnen eten.
Rauwe groenten gevaarlijk? What's new?
Zie o.a. deze Zembla-uitzending van 2 1/2 jaar geleden:
http://zembla.vara.nl/Afleveringen.1973.0.html?tx_ttnews[tt_news]=24177&cHash=fbbfa9983ffeaf1c4f12298f60b96b36
Volgens Coutinho valt het wel mee. "Goed wassen"
http://www.nu.nl/binnenland/2498655/rivm-adviseert-groenten-goed-wassen-of-verhitten.html
In Duitsland brak dit jaar nog de pleuris uit toen de helft van het kippenvlees met ESBL besmet bleek.
http://www.bund.net/fileadmin/bundnet/pdfs/landwirtschaft/20120108_landwirtschaft_fleischprobenanalyse_fragen_antworten.pdf
Hier is 100% van het kippenvlees ESBL besmet.
....................................................zegt Coutinho: "Goed bakken, hoor!"
Hoezo ""voedselveiligheid"", "Nederland toonaangevend"?
Maar er wordt zo lekker aan verdiend:
http://www.tweedekamer.nl/images/NRC942011_118-219371.pdf
... en nog steeds worden de laatste nog werkzame antibiotica voor vee gebruikt , o.a. voor kalkoenen:
http://www.nieuweoogst.nu/scripts/edoris/edoris.dll?tem=LTO_TEXT_VIEW&doc_id=154254&h='Antibioticagebruik kalkoenen aanscherpen'
Talloze malen is er al gewaarschuwd tegen het gebruik van antibiotica in de veeteelt, voor het eerst 30! jaar geleden.
http://www.gezondheidsraad.nl/nl/adviezen/antibiotica-de-veeteelt-en-resistente-bacteri-n-bij-mensen
Slaap allemaal maar lekker verder. En vooral verder intensiveren!
http://www.consumentenbond.nl/campagnes/schone-kip/over-de-campagne/
Ik heb dit stuk aan het begin van de avond gelezen en ik kook nog van woede. Laat me uitleggen waarom. Mijn hele carriere werk ik in vers-bewerkte sector, en nog specifieker in de gesneden groente sector, vrijwal alle fabrieken in Europa en Amerika zijn bekeken door mijn collega's of door mijzelf. We hebben letterlijk duizenden analyse resultaten in ons bezit en daar statistiek op losgelaten. Laat ik heel stellig zijn in een paar zaken:
1. voorgesneden groente is zeer veilig. Geen of minder groente eten is ongezonder.
2. het aantal incidenten is heel erg klein. En incidenten die er zijn, zijn vrijwel altijd traceerbaar naar contaminatie via dierlijke bronnen.
3. wassen in chloor is ongezonder en zeker niet veiliger. Na 10 jaar data uit zowel de USA (waar inderdaad wordt gewassen in chloor) als uit Europese landen, durft ik heel stellig te beweren dat wassen in chloor niet tot meer veiligheid leidt.
4. De aangehaalde 'experts' (inclusief Coutinho) zijn theoretici die niet 0 praktijk ervaring hebben. En over RIVM zou ik heel graag een boekje willen openen ;-(
5. Goed wassen en drogen in een moderne fabriek, en gebruik maken van Pefotec's AMAP technologie levert gezonde producten die zeer veilig zijn, en duurzaam.
6. etc.
Waarom ben ik zo pissig? Omdat ik moet denken aan wat Tinkebell mij vertelde afgelopen zondag "het is beangstigend hoe urban legends zo dominant op internet zwerven, dat we er bijna in gaan geloven".
@Dick, maak aub onderscheid tussen veehouderij en groenteteelt. Er wordt geen antibiotica gebruikt in de teelt van groente. Trust me!
Er is overigens een kans dat consumptie van di-hydroxymono-oxide tot de dood leidt. Neem dat maar van me aan! Beste Redactie, hou aub op met dit soort onzin stukken te schrijven. Ik ga niet eens sorry zeggen voor mijn boosheid! #handenafvangroente.
Ik begrijp je emotie, Wouter.
Waarschijnlijk is de groenteteelt slachtoffer van het gebruik van besmette mest. ESBL is zelfs aangetoond op biologische groenten.
Weinigen realiseren zich in welke onmogelijke situatie we inmiddels beland zijn.
Die honderden tonnen antibiotica die nog steeds in de veeteelt gebruikt worden, moeten ergens blijven, en zijn inmiddels in bodem, oppervaktewater, en zelfs in ons drinkwater doorgedrongen.
Rond veestallen is tot op 100-en meters MRSA in de lucht aangetoond.
Multiresistente bacteriën als MRSA en ESBL in de mest, bodem en oppervlaktewater.
Het probleem is juist, dat al die experts nu al 10-tallen jaren roependen in de woestijn zijn. Er spelen grote belangen, en het moet blijkbaar eerst helemaal fout lopen. Mensen als Fresco en Dijkhuizen blijven verdere intensivering propageren, en wensen de op de maatschappij afgewentelde kosten nog steeds onvoldoende te zien.
Ik zou Kluytmans en Degener eindelijk maar eens serieus nemen.
http://zembla.vara.nl/Afleveringen.1973.0.html?tx_ttnews[tt_news]=24177&cHash=fbbfa9983ffeaf1c4f12298f60b96b36
In de VS zijn de problemen zo mogelijk nog erger:
Elk jaar 20.000 sterfgevallen, alleen al door MRSA.
http://www.jhu.edu/jhumag/0609web/farm.html
Nou ik ben net zo pissig op 'expert's zoals Hoebe of Coutinho die zonder spoortje bewijs of data roepen dat 'groente' onveilig is (en niet de eerste keer!). Dat er EBSL, MRSA of 'hamburger ziekte' via groente kan worden overgebracht. En ik ben pissig op de redactie dat ze zo'n domme suggestie over chloor kunnen plaatsen.