Maar nou de andere kant. Er wordt zoveel varkensvlees gemaakt dat het geen ruk oplevert. Er worden zoveel komkommers, tomaten en paprika's geteeld dat ze geen fuck opleveren. Er wordt zoveel melk en kaas gemaakt, dat je er als boer minder dan de bijstand aan overhoudt. En .... ga zomaar even door.
Zijn we gewoon de weg kwijt en lullen we allemaal maar duurzaam een eind onze eigen weg en kan de rest ons niet schelen? Als je eigen stoep maar schoon is, want wat gaan we nou met al die overproductie doen?
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 4 juni krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 4 juni krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
De kern in dit verhaal lijkt mij Dicks opmerking: 'Als je eigen stoep maar schoon is'. Zo wordt er inderdaad gedacht, en zo niet gedacht, dan toch zo gehandeld. Elke maatschappelijke coordinatie ontbreekt. Alle partijtjes, en met name alle belangengroepjes, komen met hun eigen maaksels op de proppen, in de verwachting daarmee doekjes voor het bloeden aan te reiken, maar vooral om zichzelf bij voorbaat vrij te pleiten van de chaos.
Ook hier valt alles onder de noemer 'vrije markt'. Niet aankomen, die handel, zij corrigeert zichzelf wel, of anders wordt zij wel gecorrigeerd door de concurrentie. Maar wie gelooft daar eigenlijk nog oprecht in?
Je bent er maar druk mee, Veerman.
Honderd keer hetzelfde, alleen steeds in een ander kleurtje!
Ik heb altijd begrepen dat de grootste weggooiers verpleeginrichtingen en Horeca zijn. Dick's vraag is wel relevant, maar in deze sectoren wordt volgens mij niet extra ingekocht omdat er teveel wordt geproduceerd.
Waar ik me dan wel weer aan erger is dat in het gemiddelde eetcafé groenten en fruit als garnering ofwel versiering wordt gebruikt. Veel mensen laten dat op hun bord liggen, terwijl vlees en broodjes gulzig naar binnen gaan. Er zit dus wel een flinke gedachtenkronkel bij consumenten. Als restauranthouder zou je ook kunnen nadenken over betere menu's. Een blaadje sla met een schijfje sinaasappel is makkelijk gemaakt en makkelijk in de vuilnisbak geschoven. De aandacht ligt bij de bereiding van dat broodje en het beleg. Groente als hoofdgerecht met spannende combinaties zie je niet veel als trekker op menukaarten.
In het interview met de Levensmiddelenkrant krijgt Boer het onderwerp van Willem terug van de interviewer: de vrije markt dwingt tot steeds meer productie. Volgens Boer moet die zelf z'n overproductieprobleem op lossen door te innoveren. Niet allemaal dezelfde spullen maken, maar 'onderscheidende'.
De vraag is waarom de primaire sector en zelfs patat- en vleeswarenfabrieken alleen maar kunnen overleven door steeds meer te maken. Komt dat omdat ze niet willen innoveren of omdat ze dat niet kunnen?
Als je die vraag niet oplost, gaan we met het voorstel van Boer niet minder weggooien. Wel minder inkopen, zodat supers minder derving hebben en de achterblijvers in innovatie met nog meer product, cq. nog slechtere prijzen blijven zitten.
Je hoort mij overigens niet zeggen dat het de inkoopmacht van de supers is, die de prijzen laag houdt. Dat doet de markt die nou eenmaal reageert op teveel aanbod. Maar als Boer, onder het mom van 'nou eens ophouden met allemaal individueel bezig zijn', het probleem weer bij de ander legt, verhang je de bordjes maar los je het probleem echt niet op.
Maw: hebben we een weggooi-probleem of een overaanbodprobleem? Het tweede dus.
Waarmee Trijntje?