Het is te lezen in de jongste Levensmiddelenkrant. Dick Boer, de baas van de verenigde Nederlandse etenswarenverkopers die ook de baas van Albert Heijn is, wil ervoor zorgen dat boeren, tuinders, fabrikanten en supers minder weggooien. Ze zouden beter moeten samenwerken om dat te bereiken. Dat moet van de minister die er maar op blijft hameren dat we jaarlijks voor 3,5 miljard euro in de vuilnisbak keilen. Sympathiek dus dat er wat gebeurt aan zoveel onduurzaamheid.
Maar nou de andere kant. Er wordt zoveel varkensvlees gemaakt dat het geen ruk oplevert. Er worden zoveel komkommers, tomaten en paprika's geteeld dat ze geen fuck opleveren. Er wordt zoveel melk en kaas gemaakt, dat je er als boer minder dan de bijstand aan overhoudt. En .... ga zomaar even door.Gooien we teveel weg of maken we domweg zoveel teveel dat het ons geen donder kan schelen en het sowieso niks uitmaakt?
Zijn we gewoon de weg kwijt en lullen we allemaal maar duurzaam een eind onze eigen weg en kan de rest ons niet schelen? Als je eigen stoep maar schoon is, want wat gaan we nou met al die overproductie doen?
Erik, je hebt hartstikke gelijk met al je opmerkingen, waarvan sommige tegenintuitief zijn (groot = duurzamer dan klein). Het verbranden van kostbare eiwitten in plaats van ze als varkens- en kippenvoer te laten dienen is krankzinnig te noemen. We maakten er ons hier ooit druk om. Maar je maakt dat andere wezenlijke punt: we moeten de schaarste willen voelen, cq. die durven te laten voelen.
Misschien is er wel een aardige methode: naarmate de voorraad op het schap afneemt wordt een product duurder. Dat is niet eens moeilijk te implementeren in kassa's en het correspondeert met hoe markten werken.
Dat doen we nu precies omgekeerd: het laatste maken we goedkoper (of we gooien het weg).