Op hun twee hectare grote tuinbouwbedrijf telen ze sinds twee jaar kersen onder glas. Onder een hemelsblauwe lucht met stralende zon stonden de kersen volop in bloei. In de kas dus. Tussen de bomen zoemde het van de bijen. Kuikentjes piepten en in de verte kraaide een haan. Hoewel er echt veel mensen meegenoten hing er een serene sfeer in de kas.
Lieske vertelde honderduit van de ‘grote stap’. Want hoe kom je in hemelsnaam op het idee om kersen te gaan telen in kas? Echtgenoot Corstiaan teelde lange tijd gerbera’s, maar er was vanwege een bestemmingswijziging (toekomstige woningbouw) niet genoeg toekomst voor zijn kas. Daarom verhuurde hij die een aantal jaren als caravanstalling, totdat de gemeente dat verhinderde. Er moesten weer planten in die kas, want daar is hij voor bestemd ook al verandert die bestemming.
Maar waarom kersen? Lieske komt uit de Betuwe en haar opa had altijd kersen. Ze heeft dus kersenbomenroots. Meer dan dertig soorten hebben ze staan en vorig jaar oogstten ze de eerste vruchten. Dit jaar komt er een grote hoos aan, want de bomen zijn inmiddels flink uit de kluiten gewassen.
Ik hoor u denken: waarom kersenbomen in een kas? Is dat nu nodig? Die moeten gewoon buiten staan en van de lucht en bewegingsvrijheid in de wind kunnen genieten.
Ik heb al een filmpje gemaakt van de bloesem. Begin mei mag ik terug komen om het kersen plukken te filmen. Ik kijk er nu al naar uit. Alvast een paar foto’s zien? www.jomajole.nl. O ja, ze verkopen kersen aan huis, over een maand.
Ik ben vergeten te vragen wat ze nou eigenlijk met de eieren doen.
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 4 juni krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 4 juni krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Prachtig, ik hoop dat ze Burlats, Kordia's etc. hebben. Naar die dertig rassen ben ik namelijk wel benieuwd. Hier in de Betuwe en Bommelerwaard staan enorme dozen van gaas over de kersenbomen heen, dat helpt ook, maar is ook niet alles. Dus in de kas kan een goede oplossing zijn.
Dit is een goed initiatief. Het laat zien dat glas in staat is om duurzamer te telen. Geen bestrijdingsmiddelen, zuiniger omgaan met water en nutriënten etc. Maar ik ben een aantal jaren terug in China geweest en zag daar perzikken teelt in zonnekassen (kassen zonder verwarming). Daarmee konden ze 4 à 5 weken eerder op de markt komen met hun perzikken en kregen er een hoge prijs voor. Het enige probleem was dat die perzikken wel voldoende warmte hadden gehad waardoor ze goed gegroeid waren, maar niet voldoende zon. Kortom ze smaakten nergens naar! Ik weet niet of dat ook geld voor kersen, dus ik ben erg benieuwd naar je bevinding in mei Pieternel.
Heeft er iemand hier verstand van de vruchtzetting van kersen? Ik heb blijkbaar een kersenboom in mijn moestuin staan in italie, die heel veel bloesem heeft maar uiteindelijk nauwelijks kersen vormt.
Aan de leeftijd van de boom kan het niet liggen want de boom ziet er redelijk oud uit.
Even voor alle duidelijkheid: de mensen op de foto zijn bezoekers van Kom in de Kas, niet Lieske en Corstiaan.
Olaf, ik ben inderdaad ook benieuwd naar de smaak van deze kersen. Overigens zijn er meer bedrijven die kersen in de kas telen. Dit bedrijf timmert ook al een paar jaar aan de weg.
Misschien willen Corstiaan en Lieske ook wat antwoorden geven?
Marnix, ik zal het een bevriende kersenteler vragen, als er niet eerder antwoord komt. Mijn kersen willen graag met z'n tweeën in de tuin en veel vliegende beestjes voor de bevruchting, om maar wat te noemen. Maar het kan evengoed aan het weer liggen, heb jaren gehad dat er niets gebeurde, dan riep de fruitman: ach, late kou hè?