Neem nou Kibbeling met MSC, het duurzame viskeur. Wat is dat voor kibbeling? Kibbeling is toch van allerlei vissoorten al was het vroeger van kabeljauw-wangetjes? Hoe moet ik nou weten of ik echt niet belazerd of moet ik de vishandelaar toch weer geloven op z'n ogen? Ik wil gewoon weten welke vis erin zit.
En daar heb ik geen zin in, want daarom hadden we een logo. Kijk ook naar de rest van het aanbod. Ook fruit van je moeder - al zullen ze wel uit zee ('mer') hebben bedoeld - is MSC. Wat kan er wel niet allemaal in Fruits de Mer salades zitten dat helemaal niet gecertificeerd kan zijn omdat het dat niet wordt?
Ik zou willen dat ook de grootste voorvechter van MSC in Nederland - die bekende viszaak - zich aan de spelregels zou houden. En anders moet'ie gewoon zeggen 'bij mij is alles ok en je moet me maar geloven'.
En als ik het wel doe, dan weet ik dat er gekibbeld wordt over kibbeling, want als'ie echt MSC is, is'ie van Pollock. En daar is gedonder over. Daarom hou ik niet van een MSC ravigotesausje over alles. De ik die wel nadenkt, wil het wel weten. Voor al die miljoenen die zonder na te denken dik 40 ouderwetse guldens komen betalen voor een kilootje kibbeling. Dat tikt aan en is de reden dat gewone mensen niet groen doen.
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 4 juni krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 4 juni krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Of ik de naam van de viszaak wil aangeven, vraagt iemand me. Je kunt het door de ruit lezen. Alleen de 's' achter 'fishe' nog even aanvullen en je leest: Fishes.
Het is de vestiging in de Utrechtse Twijnstraat. De foto's zijn van gistermiddag.
Fantastische vondst van Dick met zijn cameraatje.
Het wonderlijke van het MSC-keur is dat het niet alleen op vissen wordt gestempeld, maar ook op vissers en hun vistuig, op viswinkeliers, op chefs en hun keuken, op restaurants en op viskookboeken.
Fishes is MSC dus zijn de vruchten van moeder die Fishes verkoopt dat vanzelf ook. En de ravigottesaus.
Het wordt alsmaar duidelijker, het MSC-keur is net als het begrip duurzaam een 'marketingtool'. Geen vis wordt er beter van.
Na greenwashing hebben we dus nu ook FishMSCwashing :-)
Van biologische kok Eric van Veluwen leerde ik ooit hoe je Euroshopper appelmoes en zo'n vieze fel rozerode kers uit een blik heel makkelijk zelf 'biologisch' kunt maken. Doe ze in een bakje. De appelmoes onderin, de kers er bovenop. Serveer ze in een restaurant dat zich biologisch noemt en je bent er. In een biologisch restaurant is nl. alles biologisch. Ook wat het niet is. Met MSC is het kennelijk al net zo ver.
Voor de goede orde: Eric is een fel bestrijder van dat soort praktijken. Spelregels zijn spelregels. Sjoemelen - zelfs al mag het van de spelregels - moet je aanpakken, anders is het spel niet leuk meer.
@Dick. Je leuke kiekje verbaast me niets. Het was al vrij duidelijk hoe het zat toen de eigenaar van Fishes even aan het woord kwam in het programma van KVW. Wollig verhaal wat nergens op sloeg behalve dat wij goed moesten weten dat hij de hele wereld over reisde.