Hellmann's is Canadees en pleit voor lokaal Canadees eten. Niks romantisch streekgeklets zoals hier, maar de vraag wat er gebeurt als een Canadees zijn eten gemiddeld zo'n 4.500 kilometers laten reizen. Dat kost brandstof. Het zorgt voor afhankelijkheid in een misschien wel steeds minder stabiel wordende wereld. En het zorgt voor eten dat nog maar 1 eigenschap heeft. Het moet lang goed blijven.
Hellmann’s - It’s Time for Real from CRUSH on Vimeo.
Hoe het komt? Dat vertelt het filmpje niet. Waarschijnlijk is het niet meer rendabel om in Canada te boeren. Anders gezegd, je kunt wel wat verstandigers doen dan boeren, want het levert geen donder op. In Nederland gebeurt hetzelfde. De boer, tuinder en teler verdwijnen. Het Westland ligt op z'n kont en kan wel sluiten. Dat wordt een probleem, want het exporteert onder meer naar ... Canada. Ook hier kun je wel ergens anders werk vinden. Snap je het probleem?
Alleen in landen waar aan instabiliteit geen gebrek is en te weinig ander werk is, zijn mensen straks nog zo gek om te boeren.
Ik wist nog niks van dit schitterende nieuws, toen we het fimpje van hieronder maakten, maar ik moet het aangevoeld hebben. Veerman maakt reclame voor Hellmann's (in de laatste 4 minuten). Het gaat goed komen met Unilever.
Daarom meteen een welgemeende tip. Een Nederlandse teler heeft bedacht dat het goed zou zijn als telers zelf winkels zouden starten. Ga eens praten met Unilever en neem nog wat A-merken mee. Eigen winkels met A-merken en lokaal product. Dan heb je meteen een echte nieuwe winkelsoort in plaats van een stel groentewinkels terwijl je voor het bier, de koffie, het WC-papier en je Cup-a-Soup weer ergens anders heen moet. Unilever met de boer. Heineken en Campina erbij. Da's hip. Het wordt een knaller. Ik voorspel het. Alle gezondheidsgezwets kan meteen aan de kant, want genoeg vers is gezond. Eindelijk kan het weer gaan over goeie producten die met gezond verstand geproduceerd worden.
Ik word helemaal warm van binnen, terwijl ik ze vroeger een beetje heb geplaagd.
Groeneveld III - Zoet & Zout from dick veerman - foodlog.nl on Vimeo.
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 4 juni krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 4 juni krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Dick, om even af te koelen mailde je ik een bericht uit de FAZ over nepkalkoen in de (Unilever)salade. Maar je hebt gelijk, er is iets aan het veranderen. Moet een land niet minimaal voor een deel de eigen voedselbehoefte kunnen afdekken? Of hebben we dat in Europa (Mansholt revisited) anders bedacht? Moeten die vijf bruinebonenboeren het maar schudden? Of willen we groente van eigen bodem? De peultjes zijn al verdwenen, niet rendabel meer. Hoe lang gaat dat met de veldertjes/kapucijners nog wel zo zijn? En de bruine bonen? Bramen? Daar legt de teler op toe, als het via de veiling moet. Dat dus alvast als een begin van je lijstje met 'verdwijnende' verse etenswaren. Paling, mag er eigenlijk ook wel bij!
Machtige stilte hier, na Lizet dan. Ik meen het echt, mocht iemand denken dat dit een 'hoax' is.
De kop wekt misschien verwarring, Dick. Vergeten Eten krijgt in jouw verhaal een geheel andere context dan museumgroente.
Het is inderdaad een schitterend filmpje. Ik had hem vorige week ook al gezien. Met dergelijke beelden kun je ingewikkelde zaken begrijpelijk maken voor het grote publiek. Ik heb alleen niet zo veel vertrouwen in de Unilevers van deze wereld als jij blijkbaar hebt. Maar als we op deze manier echt goede spullen beschikbaar kunnen krijgen, dan help ik je hopen.
Die machtige stilte is (wat mij betreft) veroorzaakt door de kop: Hellman's mayonaise. Niet iets waarbij je een flitsende discussie verwacht.
Ik ken een aantal boeren (afkomstig van onze weg) die naar Canada zijn gegaan. die zitten dan meer in de grootschalige landbouw: granen en aardappels. Ik heb van hen niet vernomen dat de landbouw in Canada nou zo slecht gaat. Dat zegt natuurlijk niets over de verschillende sectoren als groente en fruit.
Het eerste wat ik bij het bericht dacht is: wat zou Krijn Poppe hier van vinden?
Redenerend vanuit zijn gedachtengang:
1. Is het werkelijk een slechte zaak dat voedsel veel kilometers aflegt? vervoer per schip is een efficiënte vorm van transport. Dit compenseert wellicht het energiegebruik van onze kassen (maar met steeds efficiëntere kassen - zelfs energieproducerend binnenkort - wordt dit weer anders).
2. Is het werkelijk een slechte zaak dat productie van bepaalde types landbouwproducten (groente/fruit) zich verplaatst? Of is het een teken van aanpassing waardoor productie plaats vindt daar waar het optimaal kan. Dat is wat economen een belangrijk voordeel noemen van de globalisering: grotere welvaart die wij als wereldbevolking kunnen delen. Gevolg is dat de Argentijnen meer vlees gaan produceren, de Canadezen meer graan en de Nederlanders meer groente en melk.
Dat ik dit neerschrijf lijkt in totale tegenspraak met wat ik tot nu toe verkondigde. Maar ik ben geen tegenstander van veranderingen. Ik ben er zelfs voorstander van dat de landbouw in andere continenten zich kan ontwikkelen.
Als in Canada de fruit- en groenteteelt sterk verminderd is hoeft dat geen bezwaar te zijn. Misschien zijn de telers wel graan gaan verbouwen. Voor graanteelt zijn veel grotere bedrijven noodzakelijk als voor groenteteelt. Daardoor zullen boeren gedwongen zijn om werk buiten de landbouw te zoeken. Niet leuk ( vaak zelfs rampzalig) maar dat hoort bij het ondernemerschap. Gelukkig zijn er meer serieuze beroepen behalve boer zijn.
Waarom ik er dan tegen ben om de landbouw geheel aan de vrije markt over te laten? Omdat ik denk dat een landbouw die verdrinkt in zijn eigen overschotten rampzalig is voor die totale welvaart die de mensheid kan verdelen.