De Belgische supermarkten van Carrefour verkopen niet langer pangasius. Volgens de supermarktketen 'geraken de milieugevolgen van pangasiuskweek maar niet onder controle'.
Bij Carrefour is de 'verse' (ontdooide, want de vis komt uit Azië) pangasius al uit de schappen verdwenen. De resterende diepvriespangasius wordt uitverkocht en zal niet meer worden aangevuld.
Carrefour besloot te stoppen "gezien de twijfel die blijft bestaan over de negatieve milieugevolgen van de pangasiuskweek", aldus Vilt. Pangasius mag dan om prijs en smaak in België de meest verkochte vis zijn, zoals Nick Trachet al eens uitlegde, maar de vis heeft wel te kampen met een negatief imago. Volgens de Nederlandse toxicoloog Tinka Murk is dat aantoonbare flauwekul voor wat betreft het landbouwgif dat panga zou bevatten.
'Niet onder controle'
Carrefour zegt "altijd de nodige voorzorgsmaatregelen genomen te hebben om de kwaliteit van de producten te garanderen, met name door middel van de voorwaarden die het zijn leveranciers oplegde en geregelde controles op de kweek- en productiesites". Volgens Carrefour heeft de super alles in het werk gesteld om duurzame pangasius in te kopen, door te werken met leveranciers onder het ASC-label. Toch voelt het bedrijf zich daar niet gerust over. De milieugevolgen (watervervuiling door de hoeveelheid uitwerpselen en afval van visvoer) van de kweek van pangasius "geraken niet onder controle", zegt het.
De eersten... en enigen?
De super hakt nu de knoop door en is zo van alle 'gedoe' af. "We zijn de eersten", zegt Carrefour. Andere supermarkten, zoals Lidl en Delhaize, verkopen nog wel gewoon pangasius. Zij belijden hun vertrouwen in het ASC-keurmerk en hun leveranciers. Delhaize-woordvoerder Roel Dekelver: "De voornaamste reden waarom we pangasius blijven verkopen, is omdat we van onze leverancier de garanties gekregen hebben dat hun pangasius beantwoordt aan de strengste criteria, die van ASC".
Vooruitgang, dankzij ASC
De vooral in Vietnam, China en Myanmar gekweekte pangasius komt steevast in het nieuws omdat de kweek met veel antibiotica, milieubelasting en slechte arbeidsomstandigheden (uitbuiting) gepaard zou gaan. Toch is er inmiddels volop ASC-gekweekte pangasius op de markt en is er in de kweek vooruitgang geboekt. Een paar jaar geleden nam Lourens Gengler een kijkje bij de pangakwekers in de Mekong Delta. "Pangasius wordt onterecht zwartgemaakt", constateerde hij destijds.
Desondanks meent Carrefour er niet in te kunnen slagen om een onberispelijke pangasius(leverancier) aan de haak te slaan.
Dit artikel afdrukken
Carrefour besloot te stoppen "gezien de twijfel die blijft bestaan over de negatieve milieugevolgen van de pangasiuskweek", aldus Vilt. Pangasius mag dan om prijs en smaak in België de meest verkochte vis zijn, zoals Nick Trachet al eens uitlegde, maar de vis heeft wel te kampen met een negatief imago. Volgens de Nederlandse toxicoloog Tinka Murk is dat aantoonbare flauwekul voor wat betreft het landbouwgif dat panga zou bevatten.
'Niet onder controle'
Carrefour zegt "altijd de nodige voorzorgsmaatregelen genomen te hebben om de kwaliteit van de producten te garanderen, met name door middel van de voorwaarden die het zijn leveranciers oplegde en geregelde controles op de kweek- en productiesites". Volgens Carrefour heeft de super alles in het werk gesteld om duurzame pangasius in te kopen, door te werken met leveranciers onder het ASC-label. Toch voelt het bedrijf zich daar niet gerust over. De milieugevolgen (watervervuiling door de hoeveelheid uitwerpselen en afval van visvoer) van de kweek van pangasius "geraken niet onder controle", zegt het.
De eersten... en enigen?
De super hakt nu de knoop door en is zo van alle 'gedoe' af. "We zijn de eersten", zegt Carrefour. Andere supermarkten, zoals Lidl en Delhaize, verkopen nog wel gewoon pangasius. Zij belijden hun vertrouwen in het ASC-keurmerk en hun leveranciers. Delhaize-woordvoerder Roel Dekelver: "De voornaamste reden waarom we pangasius blijven verkopen, is omdat we van onze leverancier de garanties gekregen hebben dat hun pangasius beantwoordt aan de strengste criteria, die van ASC".
Vooruitgang, dankzij ASC
De vooral in Vietnam, China en Myanmar gekweekte pangasius komt steevast in het nieuws omdat de kweek met veel antibiotica, milieubelasting en slechte arbeidsomstandigheden (uitbuiting) gepaard zou gaan. Toch is er inmiddels volop ASC-gekweekte pangasius op de markt en is er in de kweek vooruitgang geboekt. Een paar jaar geleden nam Lourens Gengler een kijkje bij de pangakwekers in de Mekong Delta. "Pangasius wordt onterecht zwartgemaakt", constateerde hij destijds.
Desondanks meent Carrefour er niet in te kunnen slagen om een onberispelijke pangasius(leverancier) aan de haak te slaan.
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 4 juni krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 4 juni krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
Ik las een of twee jaar terug in de National Geographic over een pangasiusteler in diep water, met enorme kooien en een oceaanstroom om het afval af te voeren. Ergens voor de kust van Panama. Is dat nooit wat geworden? Het klonk veel volhoudbaarder.
Dan kunnen ze wel meer de schappen uit halen, insectides op groente en fruit, maar ook erin, want ze 'drinken; het op via de grond, oa antibiotica in vlees enz. Ik heb lekker een bakje bij de AH meegenomen en zal er best van smullen vrijdag
Haha Astrid, dan krijg je wel erg veel lege schappen in de supermarkten...
Ook in artikel: 'Carrefour zegt dat het zijn klanten ‘smakelijke alternatieven’ aanbiedt. Die alternatieven zijn baarsfilet, claressefilet en koolvis.'
Claresse wordt in Nederland gekweekt in schoon bronwater. Weinig foodmiles en duurzame kweek. Zie ook www.brabantfish.nl
In vergelijking met Pangasius is overigens alles smakelijk.