Franse boeren hoopten op een betere prijs voor hun melk en vlees. Nu blijkt dat die maar ten dele en slechts tijdelijk tot stand komt, komen ze weer in actie. Supers en merkfabrikanten moeten het ontgelden.
Daartoe opgeroepen door de FDSEA - een afdeling van de landelijke boerenkoepel FNSEA in de Aveyron - stickerden gistermiddag Franse boeren niet-Frans en 'vlees uit niemandsland' (viande de nulle part) in supermarkten. Dat werd duidelijk uit een serie tweets van de organisatie.
Zelf winkels onder handen nemen
In groepen kamden ze discount-supermarkten uit om daar buitenlands of niet-identificeerbaar vlees van een sticker te voorzien. Het 'vlees uit niemandsland' heeft inmiddels een eigen website waar boeren stickers kunnen bestellen om zelf winkels onder handen te nemen.
Caprice des Dieux en Bresse bleu verwijderd
La France Agricole meldt dat ze tevens in filiaal van supermarkt Casino alle kazen van Savencia, een van Frankrijks grote onafhankelijke zuivelverwerkers, uit het schap haalden. Het bedrijf maakt een serie merkkazen die ook bij ons bekend zijn: Caprice des Dieux, Chavroux, Bresse Bleu, Cœur de Lion, Fol Epi, Saint Agur en Saint Moet. Die merken zijn ook in grote aantallen in het buitenland te verkrijgen, maar krijgen daar geen extra verhoogde consumentenprijs. Aangezien zijn Savencia zijn productiestromen niet kan scheiden in een Franse en een voor export bestemde, zegt het bedrijf niet te kunnen beginnen aan uitbetaling van hogere melkprijzen.
De boeren ontdekten tijdens de acties ook dat buitenlands vlees soms hoger geprijsd is dan het Franse, dat zij steevast als 'kwaliteitsproduct' aanduiden. In een tweet lieten ze zien dat een kilo Iers rundvlees €18,90 kost, terwijl een kilo Frans voor €11,99 langs de kassa mag.
Fotocredits: Viande de nulle part
Dit artikel afdrukken
Zelf winkels onder handen nemen
In groepen kamden ze discount-supermarkten uit om daar buitenlands of niet-identificeerbaar vlees van een sticker te voorzien. Het 'vlees uit niemandsland' heeft inmiddels een eigen website waar boeren stickers kunnen bestellen om zelf winkels onder handen te nemen.
Caprice des Dieux en Bresse bleu verwijderd
La France Agricole meldt dat ze tevens in filiaal van supermarkt Casino alle kazen van Savencia, een van Frankrijks grote onafhankelijke zuivelverwerkers, uit het schap haalden. Het bedrijf maakt een serie merkkazen die ook bij ons bekend zijn: Caprice des Dieux, Chavroux, Bresse Bleu, Cœur de Lion, Fol Epi, Saint Agur en Saint Moet. Die merken zijn ook in grote aantallen in het buitenland te verkrijgen, maar krijgen daar geen extra verhoogde consumentenprijs. Aangezien zijn Savencia zijn productiestromen niet kan scheiden in een Franse en een voor export bestemde, zegt het bedrijf niet te kunnen beginnen aan uitbetaling van hogere melkprijzen.
De boeren ontdekten tijdens de acties ook dat buitenlands vlees soms hoger geprijsd is dan het Franse, dat zij steevast als 'kwaliteitsproduct' aanduiden. In een tweet lieten ze zien dat een kilo Iers rundvlees €18,90 kost, terwijl een kilo Frans voor €11,99 langs de kassa mag.
A 18,90€/kg la viande bovine irlandaise et 11,99€/kg la française, la #ViandeDeNullePart n'est même pas moins chère ! pic.twitter.com/3pW8Ok9Fvq
— FDSEA 12 (@FDSEA12) August 14, 2015
Fotocredits: Viande de nulle part
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Ik denk dat boeren, dieren, consumenten, overheid en de planeet er beter van worden als we minder vlees zouden eten per persoon per jaar. Zijn we het hierover eens?
Pieter, stel dat we allemaal 'ja' zeggen, is dan het economische probleem (alles of niets, want daar gaat het in Frankrijk vlgs de boeren over) opgelost?
Denken jullie dat de oplossing van 'het economisch probleem' dichterbij komt door een JA of een NEE op mijn onderstaande vraag? Dick #2, wat is jouw antwoord als Dick Veerman zijnde?
Nee.
Welke worden er wel beter van en welke niet denk jij Dick? #4
En waarom wel en waarom niet?