Eten uit de natuur, wildplukken en zelfs plaagdieren eten, voor veel mensen nog altijd een brug te ver. Foodlog brengt het dichterbij. Dankzij jager/verzamelaar Ellen Mookhoek, krijg je vanaf nu regelmatig 'een kijkje in de keuken'. Vandaag haar eerste bijdrage, over een 'vergeten' deel van de ganzenplaag, de eieren. Daar kun je veel betere - en lekkerder - dingen mee doen, weet Ellen.
Ganzeneieren spreken tot de verbeelding, ze zijn oer. Een stevige schaal omhult een ei met een flinke oranje-gele dooier. Om het ei te breken is een flinke klap nodig, het eigeel is dikker en voller van kleur en substantie dan ons belangrijkste referentiepunt: het kippenei. Het ganzenei is ook vooral méér, de verhouding is 1 ganzenei op 3 medium kippeneieren. De smaak van ganzenei is anders, voller, maar toch vooral die van een lekker vers ei.
Dit ei is een seizoensproduct, alleen verkrijgbaar in het broedseizoen. Het broedseizoen van de grauwe gans loopt van begin maart tot begin mei. Je moet je adresjes weten om aan de eieren te komen, probeer het via een bevriende boer, jager, boswachter of andere natuurbeheerder.
Mag je ganzeneieren rapen?
Ganzeneieren rapen is verboden, tenzij je een speciale provinciale ontheffing hebt, waardoor je meewerkt aan natuurbeheer. In het kader van natuurbeheer worden namelijk duizenden ganzeneieren per jaar 'onklaar' gemaakt. Dit gebeurt omdat er in Nederland veel, eigenlijk te veel, ganzen zijn.
In de winter is Nederland gastland voor grote aantallen trekganzen. In het voorjaar trekken ze weer naar het noorden om daar te broeden. Maar, door een veelheid van oorzaken, doen steeds meer ganzen dat niet en zijn er in heel Europa meer ganzen dan ooit. Dit levert problemen op waarvan ik er twee noem: verdringing van andere vogels, en schade aan landbouwgebieden.
Natuur wordt steeds meer gezien als een museum, iets dat beschermd en met fluwelen handschoentjes aangepakt moet worden, maar dat is het niet. De natuur is een krachtig systeem dat constant in beweging is. Nu zijn er veel ganzen, geniet ervan, eet ze op!
Jaarlijks wordt een miljoen eieren per jaar 'behandeld'. Geschud, geolied of geprikt, allemaal manieren om de inhoud van het ei te laten bederven om zo de ganzenstand in de hand te houden. Dit mag dan een effectieve manier zijn om het aantal ganzen niet te laten exploderen, en passant gaat een miljoen eetbare eieren verloren. Dat verlies staat gelijk aan 3 miljoen kippeneieren.
Lekker
Ganzeneieren zijn prima te gebruiken voor het bakken van cakes of taarten en doen het geweldig als gevulde omelet of roerei. Door hun romige, bijna oranje dooier zijn de gerechten voller van kleur en smaak dan een kippenei. Mijn favoriete gerecht van ganzeneieren is een eiersalade, makkelijk te maken en heerlijk bij de lunch of diner.
Eiersalade van wilde ganzeneieren
- 3 ganzeneieren (of 9 kippeneieren)
- 1 rood uitje
- 1 citroen
- goede mayonaise
- volle kwark
- zout
Zet dan 3 ganzeneieren op in koud water, laat ze 3 minuten koken en draai het vuur uit. Laat de eieren nog 12 minuten in het warme water staan. Giet ze af en laat ze helemaal afkoelen.
Pel de koude eieren, snij ze in stukken en meng ze met de uitjes, zonder het citroensap.
Meng 1,5 tablespoon mayonaise en 1,5 tablespoon kwark door de eieren heen, voeg dan naar smaak een beetje van het citroensap toe.
Heerlijk bij de lunch, en als je het aanvult met een knapperige groene sla en gekookte broccoli heb je er een volledige maaltijd aan: een vegetarische jachtschotel!
* de Amerikaanse kookmaten, cups en spoons, zijn heel handig, tegenwoordig ook te koop bij huishoudzaken en bijvoorbeeld Bol.com
Fotocredits: 'ganzen', Hay Hermans, Food Photography
Dit artikel afdrukken
Dit ei is een seizoensproduct, alleen verkrijgbaar in het broedseizoen. Het broedseizoen van de grauwe gans loopt van begin maart tot begin mei. Je moet je adresjes weten om aan de eieren te komen, probeer het via een bevriende boer, jager, boswachter of andere natuurbeheerder.
Mag je ganzeneieren rapen?
Ganzeneieren rapen is verboden, tenzij je een speciale provinciale ontheffing hebt, waardoor je meewerkt aan natuurbeheer. In het kader van natuurbeheer worden namelijk duizenden ganzeneieren per jaar 'onklaar' gemaakt. Dit gebeurt omdat er in Nederland veel, eigenlijk te veel, ganzen zijn.
In de winter is Nederland gastland voor grote aantallen trekganzen. In het voorjaar trekken ze weer naar het noorden om daar te broeden. Maar, door een veelheid van oorzaken, doen steeds meer ganzen dat niet en zijn er in heel Europa meer ganzen dan ooit. Dit levert problemen op waarvan ik er twee noem: verdringing van andere vogels, en schade aan landbouwgebieden.
En passant gaat een miljoen eetbare eieren verloren. Dat verlies staat gelijk aan 3 miljoen kippeneierenDe natuur is een krachtig systeem
Natuur wordt steeds meer gezien als een museum, iets dat beschermd en met fluwelen handschoentjes aangepakt moet worden, maar dat is het niet. De natuur is een krachtig systeem dat constant in beweging is. Nu zijn er veel ganzen, geniet ervan, eet ze op!
Jaarlijks wordt een miljoen eieren per jaar 'behandeld'. Geschud, geolied of geprikt, allemaal manieren om de inhoud van het ei te laten bederven om zo de ganzenstand in de hand te houden. Dit mag dan een effectieve manier zijn om het aantal ganzen niet te laten exploderen, en passant gaat een miljoen eetbare eieren verloren. Dat verlies staat gelijk aan 3 miljoen kippeneieren.
Lekker
Ganzeneieren zijn prima te gebruiken voor het bakken van cakes of taarten en doen het geweldig als gevulde omelet of roerei. Door hun romige, bijna oranje dooier zijn de gerechten voller van kleur en smaak dan een kippenei. Mijn favoriete gerecht van ganzeneieren is een eiersalade, makkelijk te maken en heerlijk bij de lunch of diner.
Eiersalade van wilde ganzeneieren
- 3 ganzeneieren (of 9 kippeneieren)
- 1 rood uitje
- 1 citroen
- goede mayonaise
- volle kwark
- zout
Door hun romige, bijna oranje dooier zijn de gerechten voller van kleur en smaak dan een kippeneiSnipper het uitje, meet daar een ½ cup* vanaf, doe dit in een kommetje met ½ teaspoon zout en ¼ cup citroensap, goed mengen en weg zetten.
Zet dan 3 ganzeneieren op in koud water, laat ze 3 minuten koken en draai het vuur uit. Laat de eieren nog 12 minuten in het warme water staan. Giet ze af en laat ze helemaal afkoelen.
Pel de koude eieren, snij ze in stukken en meng ze met de uitjes, zonder het citroensap.
Meng 1,5 tablespoon mayonaise en 1,5 tablespoon kwark door de eieren heen, voeg dan naar smaak een beetje van het citroensap toe.
Heerlijk bij de lunch, en als je het aanvult met een knapperige groene sla en gekookte broccoli heb je er een volledige maaltijd aan: een vegetarische jachtschotel!
* de Amerikaanse kookmaten, cups en spoons, zijn heel handig, tegenwoordig ook te koop bij huishoudzaken en bijvoorbeeld Bol.com
Fotocredits: 'ganzen', Hay Hermans, Food Photography
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
Mooi verhaal, maar een paar kleine opmerkingen..
1. Vegetarisch jagen op ganzeneieren ? Der Jagd, the hunt, et la chasse refereren niet zo zeer aan het besluipen van een ganzenei of paddestoel, als wel aan de jacht op dieren. Men maakt ook in historisch opzicht een verschil tussen ‘jagen’ en ‘verzamelen’. Eieren worden verzameld. En een ganzenei zal altijd, hoe minimaal ook, een spoor van een vrucht bevatten, en is dus niet vegetarisch..
Dat in tegenstelling met de meeste ‘super’-eieren: het leggen van eieren in een batterij staat los van de voortplanting.
2. Er is wat spraakverwarring tussen ‘bevrucht’ en ‘bebroed’ . Wilde ganzeneieren, wat minder goed van smaak dan van tamme en hetzelfde geldt voor hun vlees, zijn vrijwel altijd bevrucht zijn en moeten dus gecontroleerd worden. In de kelder met een zaklamp, of onder water dompelen, waarbij een luchtbel een indicatie geeft of ze minder vers (niet slecht) dan wel (te ver) bebroed zijn.
3. Alle eieren die je in het wild verzamelt kun je het beste niet allemaal breken boven dezelfde schaal. Breek ze in een aparte schaal, en voeg ze bij de anderen als ze goed zijn. Voorkomt een krachtterm.
4. Je recepten zijn goed. Maar liever geen roerei, tenzij goed droog geroerd/gebakken, wat ik minder lekker vind. Hier op het platteland is rauw ganzenei taboe. Goed doorgekookt, geen spiegelei of dus roerei, niet geschikt voor bejaardenhuizen, ook niet voor een sabayon (=rauw), prima voor een omelet of in een cake. Onze vorige, oudere huisarts stelde dat ganzeneieren ook minder geschikt zijn voor bevruc.. eh.. zwangere vrouwen. Ook wanneer verwerkt in een cake…
Succes.
ps.
Vroeger in het pre-Thiemeaanse tijdperk, trok ik met vriendjes, gewapend met een dikke naald, er op uit om eitjes te verzamelen.
Even in de sloot onder water houden, en dreven ze niet, dan op het spitse eind een kleiner gaatje (om te blazen) en onderaan een wat groter. Ik had er aan elkaar gerijgd op mijn kamer zeker zo’n dertig hangen. En kende het ei van elke (zang)vogel. Levert nu waarschijnlijk 5 jaar detentie op…
Goed verhaal. Ben blij dat Foodlog deze discussie aanzwengelt! Inderdaad Hans, er is geen sprake van jagen maar van verzamelen. Goede tips. Het is echt nodig dat we in Nederland een andere mentaliteit ontwikkelen ten aanzien van de omgang met de natuur. Door haar op een onaantastbaar voetstuk te plaatsen doen we soms meer kwaad dan goed.
@Hans #1
Dat is een welkome aanvulling... Tanx..
Wat dit betreft:
"Jaarlijks wordt een miljoen eieren per jaar 'behandeld'. Geschud, geolied of geprikt, allemaal manieren om de inhoud van het ei te laten bederven om zo de ganzenstand in de hand te houden. Dit mag dan een effectieve manier zijn om het aantal ganzen niet te laten exploderen, en passant gaat een miljoen eetbare eieren verloren. Dat verlies staat gelijk aan 3 miljoen kippeneieren."
Ik erger me al een aantal jaren wild aan de manier waarop we in Nederland met deze vorm van voedsel vernietiging om gaan. Dat Hans laat zien dat het iets ingewikkelder ligt dan gewoon 'rapen en bakken' doet er niet veel aan af dat het gewoon verkwisting is van een goed product.
Dank voor jullie reactie's! Heel mooi!
Het vinden van onbebroede ganzeneieren is wel degelijk jagen, de eieren uit de grote open nesten pakken is rapen, een nest in opbouw bevat ijskoude perfect smakende eieren, die vinden vraagt een jagersoog, net als bij de stille jacht op b.v. morieljes. Zonder jagersinstinct vind je ze niet.
Ganzeneieren kunnen net als kippeneieren besmet zijn met salmonella, rauw eten kan een risico zijn. Maar een romig roerei van een ganzenei is heerlijk, verwarmen tot 62 graden is genoeg om het ei veilig te kunnen eten. Ik maakte er ook advocaat van, perfect van smaak.
Ellen!
Ik lees op je blog/site dat je ook hazen schiet.
Kun je me uitleggen, hoe ik die moet slachten ?
Heb je daar ook voorbeelden of foto's van ?