Niet alle koolhydraten zijn gelijk. Je hebt koolhydraten met een hoge glycemische index (GI), die zorgen voor een snelle stijging van het suikergehalte in je bloed en verantwoordelijk worden gehouden voor onze gezondheidsproblemen zoals overgewicht en diabetes. Daarom kun je beter koolhydraten met een lage glycemische index eten, die de bloedsuikerspiegel minder en langzamer doen stijgen. Voorbeelden van de eerste: (wit) brood en cornflakes. Fruit en peulvruchten hebben een lage glycemische index.
Beter voor de hartgezondheid?
Wetenschappers van Johns Hopkins University School of Medicine en Harvard Medical School voerden nieuw onderzoek uit. Ze keken of mensen die al gezond aten, nog minder hart- en vaatziekten krijgen als ze suikers met een lage GI eten. Ze vergeleken hun proefpersonen met mensen die ook al gezond aten, maar voedsel met een relatief hoge GI aten.
De onderzoekers schreven 163 te zware mannen en vrouwen gedurende minimaal twee keer 5 weken een speciaal dieet voor. Ze maten hun bloeddruk, cholesterol en insulinegevoeligheid. Ze kregen 4 verschillende diëten voor gezet. Twee met een hoog aandeel aan koolhydraten en twee met weinig koolhydraten. Bij zowel de hoog als de laag-koolhydraathoudende diëten bestond het ene vooral uit koolhydraten met een hoge GI (>65) en het andere uit een lage GI (<45). De vier diëten telden evenveel calorieën en waren gebaseerd op het Dietary Approaches to Stop Hypertension (DASH) dieet. Dat is speciaal samengesteld om hoge bloeddruk te voorkomen of te behandelen door mensen minder zout te laten eten en meer bloeddrukverlagende elementen zoals kalium, calcium en magnesium. Ze werden gerandomiseerd over de deelnemers verdeeld.
'Verrast'
Uit de resultaten bleek dat een hoge of lage GI geen effect heeft. De proefpersonen die de lage GI-diëten volgden, lieten geen verbetering zien in hun insulinegevoeligheid, cholesterolniveau of bloeddruk. Tot verbazing van de onderzoekers: "We waren echt verrast", zegt co-auteur dr. Lawrence Appel in LiveScience. "We vonden geen enkel positief effect voor de lage GI-diëten op de belangrijkste hartrisicofactoren, en ook niet voor diabetespreventie."
In een begeleidend commentaar zegt dr. Robert Eckel dat "de onverwachte bevindingen van het onderzoek erop lijken te wijzen dat het concept van de glycemische index minder belangrijk is dan tot nu toe gedacht werd. De resultaten zouden daarom de aandacht moeten vestigen op het belang van een algemene leefstijl die gezond is voor je hart, inclusief een daarbij passend voedingspatroon." Zo'n 'hart-gezonde leefstijl' definieert Appel als volgt: "Drink geen suikerhoudende dranken. Probeer fruit, groenten en volkoren granen te eten. Probeer snoep, zout en levensmiddelen die vol verzadigde en transvetten zitten te mijden. Mensen die zich aan deze principes houden, zullen daar de gunstige gevolgen van kunnen plukken."
Het onderzoek is verschenen in JAMA.
Dit artikel afdrukken
Beter voor de hartgezondheid?
Wetenschappers van Johns Hopkins University School of Medicine en Harvard Medical School voerden nieuw onderzoek uit. Ze keken of mensen die al gezond aten, nog minder hart- en vaatziekten krijgen als ze suikers met een lage GI eten. Ze vergeleken hun proefpersonen met mensen die ook al gezond aten, maar voedsel met een relatief hoge GI aten.
De onderzoekers schreven 163 te zware mannen en vrouwen gedurende minimaal twee keer 5 weken een speciaal dieet voor. Ze maten hun bloeddruk, cholesterol en insulinegevoeligheid. Ze kregen 4 verschillende diëten voor gezet. Twee met een hoog aandeel aan koolhydraten en twee met weinig koolhydraten. Bij zowel de hoog als de laag-koolhydraathoudende diëten bestond het ene vooral uit koolhydraten met een hoge GI (>65) en het andere uit een lage GI (<45). De vier diëten telden evenveel calorieën en waren gebaseerd op het Dietary Approaches to Stop Hypertension (DASH) dieet. Dat is speciaal samengesteld om hoge bloeddruk te voorkomen of te behandelen door mensen minder zout te laten eten en meer bloeddrukverlagende elementen zoals kalium, calcium en magnesium. Ze werden gerandomiseerd over de deelnemers verdeeld.
'Verrast'
Uit de resultaten bleek dat een hoge of lage GI geen effect heeft. De proefpersonen die de lage GI-diëten volgden, lieten geen verbetering zien in hun insulinegevoeligheid, cholesterolniveau of bloeddruk. Tot verbazing van de onderzoekers: "We waren echt verrast", zegt co-auteur dr. Lawrence Appel in LiveScience. "We vonden geen enkel positief effect voor de lage GI-diëten op de belangrijkste hartrisicofactoren, en ook niet voor diabetespreventie."
In een begeleidend commentaar zegt dr. Robert Eckel dat "de onverwachte bevindingen van het onderzoek erop lijken te wijzen dat het concept van de glycemische index minder belangrijk is dan tot nu toe gedacht werd. De resultaten zouden daarom de aandacht moeten vestigen op het belang van een algemene leefstijl die gezond is voor je hart, inclusief een daarbij passend voedingspatroon." Zo'n 'hart-gezonde leefstijl' definieert Appel als volgt: "Drink geen suikerhoudende dranken. Probeer fruit, groenten en volkoren granen te eten. Probeer snoep, zout en levensmiddelen die vol verzadigde en transvetten zitten te mijden. Mensen die zich aan deze principes houden, zullen daar de gunstige gevolgen van kunnen plukken."
Het onderzoek is verschenen in JAMA.
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 4 juni krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 4 juni krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
Wat een BS experiment.
Met deze tweet van Tim Noakes lijkt de discussie me direct gesloten :-).
If diet contains >40% carbohydrate, then whether the carb is of hi- or low GI does not influence your heart risk
Tim Noakes (@ProfTimNoakes)
Je was me voor Melchior ;-)
ander punt is: "Ze keken of mensen die al gezond aten"
:-)
Wel blijkt weer de hoofdoorzaak van logischerwijs insuline-resistentie... Als je de inname van calorien maar juist afstemd op de behoefte dan heb je een belangrijke factor veiliggesteld...
En juist dat is de moeilijkheid in de huidige wereld.. Allemaal lekkers in overvloed. Altijd en overal. Tijd voor koffie met koek. Allemaal tv-programma's die zonder een tv-kok die taartjes bakt niet compleet is. Winkels vol met acties..
En ja,.. een rantsoen met lage koolhydraten is verzadigend en laat alle verleiding al als verboden op grond van 'fout' buiten het mondje houden.
En dat is heel goed. Maar het kan volgens dit onderzoek dus ook anders. Beetje weten hoeveel je eet. Weten wanneer 2000 kilocalorien gehaald zijn..
Nee, daar passen al die koekjes niet meer in. En nee na de koffie niet meer die chips en die zoete drankjes.. Het is al genoeg.
Vooral een gemiste kans om te onderzoeken of hoog-GI versus laag-GI uitmaakt in een LCHF-interventie, bijvoorbeeld met oplopende koolhydraatinname (20 gr, 50gr en 150 gr).
Nu weten we alleen dat er bij inname van 40% koolhydraten (wat in het onderzoek doorgaat voor low-carb) geen effect is.
:-) Saillant, Peter.
Het is misschien een beetje flauw om naar de banden van de onderzoekers te kijken, maar in dit geval kan ik het niet laten.
Disclosure: One researcher reports serving as an expert witness in litigation involving
POM Wonderful, Hershey, Unilever and Keebler.
Ik kan me niet aan de indruk onttrekken dat het heel slim opgezette onderzoek een zeker belang dient…
Vooral omdat je als slimme onderzoeker weet dat het door de bank genomen metabool gemankeerde, carbofiele en medisch/biologisch analfabete journaille iedere 'wetenschappelijke aanwijzing' die haar pathologische voorkeuren rechtvaardigt met koeienletters in de krant zet, ha, ha, ha.