Vandaag verscheen het bericht in de Snackkoerier dat Pizza Hut is verdwenen van de stations. Wat krijgen we ervoor in de plaats? New York Pizza. Een verbetering, dat wel, maar zou de NS niet iets meer reizigergericht, maatschappelijk verantwoord kunnen ondernemen? Bijvoorbeeld met heel normale, goede belegde, echt gebakken broodjes? Met bijvoorbeeld brie die iets langer buiten de koeling heeft gelegen?
De exploitatie van de bijna monopolistische toplokaties in en om de stationshallen is in handen van NS-dochter NS Stations, naar verluidt een van de grote melkkoeien van de NS. Er is momenteel zelfs geen enkele plek te huur.
Dit bedrijf vergeet in zijn streven naar een nog beter bedrijfsresultaat nogal eens de reiziger. Tot enkele jaren geleden kon je bij Kiosk kiezen tussen Grolsch bier en Heineken, want er zijn Grolsch- en Heineken-reizigers. Maar opeens ging men exclusief over op B-merk Bavaria. Je kunt koffie kopen bij de Kiosk en bij de croissanterie C'est du pain ("De gezondste plek tussen aankomst en vertrek "), maar als je die geproefd hebt neem je toch maar liever die Bavaria. C'est du pain betekent 'het is brood'. Wat je daar krijgt: taaie opbakbroodjes en rare bruine driehoekjes met zangzaad op de korst dat tussen je kiezen gaat zitten. Met ongevraagd een smakeloos garneertomaatschijfje en een plastic slablad tussen elk broodje. Het is brood, inderdaad, maar meer wil je er liever niet over zeggen.
Het bedrijf achter het meeste eten en drinken op de stations heet Servex, een samentrekking van 'servus' (latijn voor slaaf) en 'exploitatie'. Nomen est omen. De reiziger is een slaaf die uitgebuit wordt.
Dit artikel afdrukken
De exploitatie van de bijna monopolistische toplokaties in en om de stationshallen is in handen van NS-dochter NS Stations, naar verluidt een van de grote melkkoeien van de NS. Er is momenteel zelfs geen enkele plek te huur.
Dit bedrijf vergeet in zijn streven naar een nog beter bedrijfsresultaat nogal eens de reiziger. Tot enkele jaren geleden kon je bij Kiosk kiezen tussen Grolsch bier en Heineken, want er zijn Grolsch- en Heineken-reizigers. Maar opeens ging men exclusief over op B-merk Bavaria. Je kunt koffie kopen bij de Kiosk en bij de croissanterie C'est du pain ("De gezondste plek tussen aankomst en vertrek "), maar als je die geproefd hebt neem je toch maar liever die Bavaria. C'est du pain betekent 'het is brood'. Wat je daar krijgt: taaie opbakbroodjes en rare bruine driehoekjes met zangzaad op de korst dat tussen je kiezen gaat zitten. Met ongevraagd een smakeloos garneertomaatschijfje en een plastic slablad tussen elk broodje. Het is brood, inderdaad, maar meer wil je er liever niet over zeggen.
Het bedrijf achter het meeste eten en drinken op de stations heet Servex, een samentrekking van 'servus' (latijn voor slaaf) en 'exploitatie'. Nomen est omen. De reiziger is een slaaf die uitgebuit wordt.
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
Niet zo dramatisch - zei Boeddha al niet dat het leven bestaat uit lijden ?
Wie met de trein gaat is wel wat gewend. Je moet ueberhaupt maar eens proberen op tijd ergens aan te komen.... Dan is de stationscatering van ondergeschikt belang. Je kan altijd (en meestal beter) thuis wat klaarmaken en meenemen, al heb ik Wouter Klootwijk wel eens enthousiast gehoord (was dat in de Volkskrant ?) over gebruik van de magnetron bij 'AH to go'.
Overigens : er is ook nog "Shakie's". Wat vinden julie daarvan ?
En : ik schaam het bijna te zeggen, maar in Belgie is het niks beter. Brussel Noord is een woestijn met een domme hamburgertent, -Centraal heeft helemaal niets en in -Zuid kon je nog het beste pralines kopen voor de reis, die waren het meest aantrekkelijk. Maar het schijnt dat daar in de galerij aan de zijkant (dus ruim uit de loop) een 'Exki' is geopend. Het brood daar is best te eten, sommig beleg ook.
Dramatisch? Inderdaad. Ook de AD koffietest testte de Kiosk-koffie weer als allerslechtste. Ja, Albert Heijn TOGO is een verbetering. En ik loop zelf inderdaad weleens langs een goede broodjeszaak alvorens naar het station te gaan, maar voor een gestrande reiziger bestaat die mogelijkheid niet. Ik drink ook wel eens koffie in een benzinestation, van een 'concept' van een 'A-merk'. Ook dramatisch. De broodjes daar ook.
Boeddha was nogal onkritisch over eten, gezien zijn obesitas. Hij zou nu levend ongetwijfeld de automatiek met frikandellen leegtrekken. Nee, de kaassoufflé's, want hij was veggie.
De Boer & De Cocq hebben een keer gedineerd op een stenen trap in een stationshal. Met voedsel van AH dat ze in de winkel hadden opgewarmd in een magnetron.
Ik geloof dat de tomatensoep in zo'n plastic zak met bodem die een stazak wordt genoemd (prima scheldwoord ook) er wel mee door kon.
Shakies koffie is best lekker en hun de bagels zalm zijn best te doen. Je kunt in elk geval kiezen tussen bruin en wit.
In België is het niks beter? Maar in de trein zelf dan toch wel, zeker? Of is er geen restauratiewagen meer waar o.a. Rombouts-koffie geschonken wordt? In Nederlandse treinen is de catering afgeschaft, dan ben je dus afhankelijk van wat het station te bieden heeft, of je eigen Tupperware lunchbox. En inderdaad, bij de Kiosk is geen bier meer verkrijgbaar. Alleen nog maar Bavaria.