Het is al lange tijd aan de gang. We moeten niet meer eten. We moeten gezonde stofjes in onze machine stoppen. Vroeger ging het om vitaminen en mineralen. Tegenwoordig noemen we ze gewoon bij hun wetenschappelijke naam. Blue Band Idee "is verrijkt met DHA en ALA". We hebben het dus zelfs al niet meer over "essentiële vetzuren" of omega-3, 6 en 9 samenstellingen.
Rode wijn was vroeger goed voor je hart en bloedvaten (alcohol trouwens ook). Tegenwoordig moet je het drinken vanwege de antioxidanten die zorgen dat je niet verroest en de resveratrol die ervoor zorgt dat je niet ouder wordt. De tijd dat Linus Pauling nog beweerde dat een sinaasappel of kiwi (met veel vitamine-C, een antioxidant) je helpt ouder te worden is voorbij. Vroeger was levertraan "goed" voor je - over hersenen, zoals in het geval van Blue Band, werd nog niet gesproken.
Gisteren begreep ik het opeens. Kip - vroeger nog gewoon 'het lekkerste stukje vlees' - moet in de toekomst dé bron worden voor je goede verhouding van omega-3 en omega-6 vetzuren. Met varkens kan het ook, maar kom maar eens om de snelheid waarmee een kip vlees produceert: van ei tot filet op je bord in 6 weken! Stukken goedkoper te maken bovendien dan bijv. zalm.
Binnenkort begint het feest bij de Vomar-winkels onder de naam Balans-kip. Dat wordt nog een moreel probleem, want wat moet je nou kiezen? De biologische scharrelkip heeft lekker geleefd. De Volwaard-kip een beetje minder slecht. Maar dan de Balanskip, dat is een gewone industriekip, met een slimme voersamenstelling die ontzettend goed voor je is.
Dierenleed, je hang naar biologisch en je eigenbelang komen helemaal in de knoop. Net als het eten van kip, want echt die kip moet je hebben om zijn nuttige stofjes. De kip zelf doet er niet meer toe.
Na de merkartikelen die je natuurlijk niet koopt vanwege de smaak maar omdat ze zo goed voor je zijn (Knorr Vie, Ipsei met Rooibos, Vifit, Actimel, het 'oude nieuwe' sojadrankje van Unilever, omega-3 eieren, Fridéale van Aviko, maak de lijst zelf maar af), moeten zelfs de primaire producten er definitief aan geloven.
Let maar op, binnenkort zie je ze liggen: de Volwaard-kippen verrijkt met omega-3 vetzuren. De biologische kunnen dan al helemaal niet meer achterblijven, anders blijven die inferieure beesten liggen.
Waarom mogen we toch in godsnaam geen zalm (je-weet-wel, barstens vol goede vetzuren) en de volgende dag gewoon kip eten?
Ik ben bang dat Jaap Seidell - die het IKB-logo deze week flink saneerde en weer wat serieus aanzicht gaf - zich over een paar jaar gedwongen zal zien om heel streng toezicht te gaan houden op primaire producten ('basisproducten') en de frequentie, hoeveelheden en combinaties waarmee we die naar binnenwerken.
Krijg ik toch nog helemaal m'n zin :-(
Dit artikel afdrukken
Rode wijn was vroeger goed voor je hart en bloedvaten (alcohol trouwens ook). Tegenwoordig moet je het drinken vanwege de antioxidanten die zorgen dat je niet verroest en de resveratrol die ervoor zorgt dat je niet ouder wordt. De tijd dat Linus Pauling nog beweerde dat een sinaasappel of kiwi (met veel vitamine-C, een antioxidant) je helpt ouder te worden is voorbij. Vroeger was levertraan "goed" voor je - over hersenen, zoals in het geval van Blue Band, werd nog niet gesproken.
Gisteren begreep ik het opeens. Kip - vroeger nog gewoon 'het lekkerste stukje vlees' - moet in de toekomst dé bron worden voor je goede verhouding van omega-3 en omega-6 vetzuren. Met varkens kan het ook, maar kom maar eens om de snelheid waarmee een kip vlees produceert: van ei tot filet op je bord in 6 weken! Stukken goedkoper te maken bovendien dan bijv. zalm.
Binnenkort begint het feest bij de Vomar-winkels onder de naam Balans-kip. Dat wordt nog een moreel probleem, want wat moet je nou kiezen? De biologische scharrelkip heeft lekker geleefd. De Volwaard-kip een beetje minder slecht. Maar dan de Balanskip, dat is een gewone industriekip, met een slimme voersamenstelling die ontzettend goed voor je is.
Dierenleed, je hang naar biologisch en je eigenbelang komen helemaal in de knoop. Net als het eten van kip, want echt die kip moet je hebben om zijn nuttige stofjes. De kip zelf doet er niet meer toe.
Na de merkartikelen die je natuurlijk niet koopt vanwege de smaak maar omdat ze zo goed voor je zijn (Knorr Vie, Ipsei met Rooibos, Vifit, Actimel, het 'oude nieuwe' sojadrankje van Unilever, omega-3 eieren, Fridéale van Aviko, maak de lijst zelf maar af), moeten zelfs de primaire producten er definitief aan geloven.
Let maar op, binnenkort zie je ze liggen: de Volwaard-kippen verrijkt met omega-3 vetzuren. De biologische kunnen dan al helemaal niet meer achterblijven, anders blijven die inferieure beesten liggen.
Waarom mogen we toch in godsnaam geen zalm (je-weet-wel, barstens vol goede vetzuren) en de volgende dag gewoon kip eten?
Ik ben bang dat Jaap Seidell - die het IKB-logo deze week flink saneerde en weer wat serieus aanzicht gaf - zich over een paar jaar gedwongen zal zien om heel streng toezicht te gaan houden op primaire producten ('basisproducten') en de frequentie, hoeveelheden en combinaties waarmee we die naar binnenwerken.
Krijg ik toch nog helemaal m'n zin :-(
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
En dan heb je straks een balanskip waar het stickertje "Balansdag" van het Voedingscentrum niet op komt. Zoveel balans zit er trouwens niet in plofkippen, die vallen op een bepaald moment om...
Doorklikkend blijkt het in het taaalgebruik niet om 'kip' te gaan, maar om een kipCONCEPT, dat 'ontwikkeld' is door De Hoop Mengvoeders. Een designkip dus. Nee, designpluimveevleesconcept:
"Omega Balanskip is een nieuw kipconcept waarbij het pluimveevlees een verhoogd gehalte Omega 3 vetzuren bevat, met een goede balans tussen de vetzuren Omega 3 en 6. Als de Omega Balanskip bij de Vomar-klanten in de smaakt valt, zal initiatiefnemer InterChicken het concept ook bij andere supermarkten aanbieden.
De Omega Balanskip is ontwikkeld door De Hoop Mengvoeders BV, Storteboom en InterChicken."
Heeft Balans- hier trouwens iets met de Balansdag te maken? Eet je dan Balanskip met Balanspatat en Balansappelmoes?
Die Omega Balans-kip of vlees daarvan ga ik niet eten. Zit volgens mij een (vismeel/visolie) luchtje aan. Al ik kip wil eten dan wil ik een scharrelkip die gewoon natuurlijk voorkomende zaden en insecten pikt. En dat op een boerderij in de buurt. (met een schoon terroir) Anders koop ik ook wel de peperdure biologische scharrelkip bij de grutter. Goede soepkip is helemaal schaars. Daar is hier op foodlog eerder al uitvoerig over gechreven. Zowiezo krijg ik de kriebels van dit soort nieuwsberichten waarin ze uit de doeken doen dat ze allerlei "gezonde" stofjes gaan stoppen in boter, kip, kaas en eieren etc. En dan dat zgn nieuwe soja-fruitdrank (gentech?)met de naam AdeZ. Omdat vis-fruitdrank niet te drinken is? Dan maar weer gewoon echte zalm, sardientjes, eieren, vers fruit en kip in plaats van die andere flauwekul?
Tja... gezonde stofjes... Waarom zou je ze erin stoppen als ze er van nature in horen te zitten?
Je zou er inderdaad smakelijk om moeten lachen als het niet zo treurig was.
Het is inderdaad een concept, iets dat hoort bij een 'lifestyle'. Dat maakt het voor mij bedenkelijk. Nu worden de producten alleen nog maar gepimped, straks worden ze pas echt verrijkt met de vergaande gentechnologische mogelijkheden die we hebben.
De tomaat met extra lycopeen ligt al in de winkels (niks op tegen). Rijst tegen blindheid is er al - niks op tegen (het lost een enorm praktisch probleem op: het is goed en het is waarschijnlijk regelrecht arrogant om er tegen te zijn). Maar tegen de tijd dat bijv. de eerste biefstukken (omdat we alleen nog clean spiervlees eten, sla en tarwekiemen met cholesterolverlagers op de markt komen omdat mensen geen boterhammen meer smeren), of magere melk met hetzelfde spul (omdat we steeds minder melk drinken) (en dat allemaal omdat de gezondheidstrend de kapitaalkrachtigste grote partijen dwingt tot het pimpen van primaire producten), dan wordt het wat mij betreft pas echt eng. Niet als we de sterke kanten van een product aanzetten. Wel als we een product generiek gaan promoten als 'gezond' en 'stop je er dus vooral mee vol' (zoals dat onvermijdelijk zal gebeuren). Wél als er geen ontkomen meer aan is, want juist het geimpte food zal uiteindelijk het goedkoopste zijn omdat het in industriële hoeveelheden geproduceerd kan worden.
Het laatste echte eten wordt steeds schaarser, steeds duurder en steeds minder makkelijk te vinden. Die stelling durf ik wel te verdedigen.
Mooi citaat van Diny Schouten (van wie ook de kreet 'het laatste echte eten' is) in dit licht: 'We zijn zo rijk, waarom is ons eten dan zo armoedig. Erger nog, waarom is het eten dat 'rijk' wordt gevonden - en waar onvoorstelbaar veel geld aan wordt uitgegeven - zo mogelijk nog armoediger.'
Steeds meer verbaast het me dat we het heil van onze gezondheid zoeken in de techno foodproducten, terwijl een minstens zo groot deel tussen onze oren zit, in de vorm van weerbaarheid en besef van wat je eet. Ik kom daar binnenkort met een posting op terug: van wie kun je het heil van ons eten verwachten?
Voor ik verkeerd word verstaan: ik ben geen tegenstander van tech in food, wel van de omkering van oorzaak en gevolg en de daaruit vervolgens gekozen oplossingsrichtingen. Zoals met deze kip: kip is kip en een gevarieerd eetpatroon is nog veel beter dan omega-3 kip. Te simpel gedacht? Ik geloof er niks van.