Minder vlees eten zou de CO2-uitstoot beperken met 25-40%. Die conclusie trekt de VN op basis van een rapport van de European Nitrogen Assessment (ENA), dat landbouw, en met name de dierlijke, als een van de belangrijkste bronnen van stikstofverlies en het verdwijnen van andere nutriënten uit de voedselkringloop aanwijst.
De VN spoort aan tot een reductie van vleesconsumptie tot internationaal aanbevolen gezonde niveaus. De auteurs van het rapport roepen niet op tot het verbieden van het eten van vlees. De Morgen schrijft: De auteurs van het rapport 'Nitrogen on the table' hebben niet de intentie mensen aan te sporen geen vlees meer te eten. "Dat zou een tegengesteld effect in de hand werken, want zo krijgen mensen net meer zin in vlees", klinkt het. "Vanuit milieuperspectief gaat het er ook niet om of je vlees eet of niet; het gaat erom hoeveel."
De VN stelt dat als mensen in de oude rijke wereld massaal zouden laten zien dat ze vlees minderen, daarvan een domino-effect zou kunnen uitgaan in de snel rijker wordende wereld. De vleesconsumptie daar zal immers sterk stijgen en dient te worden beperkt in de mate daarvan. Een Westerse vleesmindering zou zorgen voor een moreel appèl, zo lijkt de VN te redeneren.
Dit artikel afdrukken
De VN spoort aan tot een reductie van vleesconsumptie tot internationaal aanbevolen gezonde niveaus. De auteurs van het rapport roepen niet op tot het verbieden van het eten van vlees. De Morgen schrijft: De auteurs van het rapport 'Nitrogen on the table' hebben niet de intentie mensen aan te sporen geen vlees meer te eten. "Dat zou een tegengesteld effect in de hand werken, want zo krijgen mensen net meer zin in vlees", klinkt het. "Vanuit milieuperspectief gaat het er ook niet om of je vlees eet of niet; het gaat erom hoeveel."
De VN stelt dat als mensen in de oude rijke wereld massaal zouden laten zien dat ze vlees minderen, daarvan een domino-effect zou kunnen uitgaan in de snel rijker wordende wereld. De vleesconsumptie daar zal immers sterk stijgen en dient te worden beperkt in de mate daarvan. Een Westerse vleesmindering zou zorgen voor een moreel appèl, zo lijkt de VN te redeneren.
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 4 juni krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 4 juni krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Schijnbaar is de VN niet op de hoogte van de Europese mestwetgeving, die boeren dwingen tot het afvoeren van mest. De stikstof gaat verloren bij de mens niet bij de dieren. Ook al is iedereen vegetariër dan is het verlies niet minder. Gewoon een onderzoek met een hoog Stapel gehalte.
Léés je wel eens iets voor je reageert, Jordi?
Hoeveel vlees minderen is nog niet eens aan de orde. Het is meer wanneer vlees gaan minderen. Morgen kan al niet, want veevoer is momenteel aan de groei of ligt in opslag. Dat veevoer moet eerst omgezet worden naar vlees, laten wegrotten lijkt me geen optie. Eerder vlees minderen is dan (nog) niet mogelijk.
Volgend jaar dan maar?
Kan best, maar dan is er ook minder veevoer nodig. En welk land gaat dan minder veevoer verbouwen. Brazilië? Frankrijk? Rusland? Nederland? De VN mag het zeggen.
Piet en Jordi, een beetje lef om anders te kijken is er toch nog wel? Anders mis je de verandering die er echt gaat komen. Er is helemaal geen veevoer, er is grondstof voor 100-en producten.
Ik ben zó benieuwd naar de opinie in dezen van de heer Dijkhuizen, de nieuwe voorzitter van de Alliantie Verduurzaming Voedsel, tevens nieuwe commissaris van veevoerfabrikant de Heus, WUR LCA-duurzaamheidskampioen, plofkippromotor, de belichaming van de Gouden Driehoek, Director van The Sustainability Consortium...
Als hij tenminste met al zijn duurzaamheidsactiviteiten tijd kan vrij maken / het opportuun acht om vragen te antwoorden...