De redactie selecteert dagelijks een groot aantal berichten uit de (inter)nationale pers die de moeite waard zijn. Een bloemlezing daaruit presenteren we dagelijks in KORT. De lijst vult zich in de loop van de dag en avond. Jij als lezer kunt ook zelf het nieuws mee helpen maken. Hoe je dat doet, lees je hier.

Reageren kan natuurlijk ook. Je kunt refereren aan het artikel (bijvoorbeeld FL 1) en de reactie van iemand anders (bijvoorbeeld #4).

Samen met onze ontwikkelaars van Onstuimig zijn we een definitief format aan het ontwikkelen om zo meer nieuws én jullie nieuws te kunnen brengen aan onze lezers.

----------

FL 1. NEDERLANDSE BOERENACTIEGROEP STELT ULTIMATUM AAN SUPERS
Uit onvrede over de actiebereidheid van de koepel van varkensboeren NVV/LTO Varkenshouderij stapte varkenshouder Willy Wolfskamp uit de NVV. Hij ging 'op de koffie' bij slachter Vion om een betere prijs te krijgen voor zijn varkens. Die kreeg hij niet. Daarna ging hij praten met staatssecretaris Dijksma. Ook van haar kreeg hij nul op het rekest. Vervolgens stelde hij een ultimatum aan de grote supermarkten in Nederland in een derde poging om een 'eerlijke verdeling van de marge binnen de keten' te bewerkstelligen.
Wolfskamp wil voor 18 september aanstaande met drie grote inkooporganisaties gesproken hebben. Zijn actiegroep Eerlijke prijs agra laat weten bereid te zijn tot hardere acties als het overleg niet tot een bevredigend resultaat leidt. "We blijven gewoon doorvechten voor een eerlijke beloning." Dat meldt Boerderij.

FL 2. DARMBACTERIËN BEÏNVLOEDEN VETSTOFWISSELING BLOED
Wetenschappers van het Universitair Medisch Centrum Groningen stelden vast dat darmbacteriën invloed hebben op essentiële factoren om hart- en vaatziekten te voorkomen. Zo spelen ze een rol bij veranderingen in het gewicht, het vetzuurgehalte van het bloed en de hoeveelheid HDL cholesterol van mensen. De onderzoekers identificeerden 34 specifieke micro-organismen in het spijsverteringskanaal die hier invloed op hebben, meldt Science Daily. “Voor het eerst is nu vastgesteld dat er een duidelijke relatie is tussen darmbacteriën en de vetstofwisseling in het bloed. De resultaten van dit onderzoek vormen een belangrijke stap in preventie van hart- en vaatziekten”, aldus het UMCG.

FL 3. MONA VIERT LUSTRUM MET POP-UP-PUDDINGSALON
Mona bestaat 45 jaar en roept ter ere hiervan 24 oktober uit tot Nationale Toetjesdag. Het bedrijf opent in de aanloop naar Nationale Toetjesdag een Pop-up-Puddingsalon aan de Amsterdamse Overtoom 259, de plek waar het toetjesmerk 45 jaar geleden begon. In de Puddingsalon zijn de nieuwe smaken toetjes te proeven waar Mona, in samenwerking met 2.500 Nederlandse consumenten, de afgelopen tijd de receptuur voor heeft ontwikkeld. De meest populaire toetjes – griesmeelpudding, chipolatapudding en bitterkoekjespudding – bevatten nu minder suiker en hebben volgens Mona een ‘rijkere smaak’. De verbeterde oude en nieuwe 'fris-zure' toetjes zijn vanaf eind oktober in de supermarkten te koop.

FL 4. RENÉ REDZEPI SLUIT NOMA EN BEGINT STADSBOERDERIJ
De Deense topchef René Redzepi staat letterlijk te trappelen om zijn wereldberoemde restaurant Noma naar 'the next level' te brengen. Oudjaar 2016 sluit hij Noma. In 2017 moet het nieuwe Noma openen als hart van de stadsboerderij die hij realiseert in een nu nog vervallen pand aan de rand van Kopenhagen. Redzepi voorziet een kas op het dak, vruchtbare aarde in plaats van asfalt en zelfs een drijvende akker in het aangrenzende meer Ook het menu van Noma zal veranderen en gaat naadloos aansluiten op de seizoenen, zegt de chef in de New York Times. Dat betekent wild op het menu in de herfst, vis in de winter, en in de lente en zomer een volledig vegetarisch menu - met de producten uit eigen tuin. "Het is enorm. Hoe zorg je dat een kom spinazie net zoveel genot genereert als een biefstuk? Rijke smaken: die uitdaging gaan we aan", aldus Redzepi.

FL 5. VOORAL ZUIVEL PROFITEERT VAN EIWIT-GRETIGHEID
Wereldwijd neemt de interesse van consumenten in eiwitrijke producten toe. Vooral de zuivelindustrie lift mee op deze trend, meldt VMT. Vorig jaar droeg 4% van de wereldwijde productlanceringen een label ‘rijk aan eiwit’ of ‘bron van eiwit'. Voor de zuivelindustrie bedroeg dat percentage 8%, in de categorie yoghurt zelfs 16%. Dat stelt marktonderzoeksbureau Innova Market Insight. In de VS lag bij meer dan 17% van de zuivelproductlanceringen de focus op het eiwitgehalte. Een derde van alle yoghurts en een kwart van alle melkdranken droeg daar de 'eiwitrijkheid' uit.
Aangezien zuivelproducten van nature hoge eiwitwaarden bevatten, hoeven producenten vaak niet meer te doen dan hun etiket of positionering aan te passen.

FL 6. VERBAND TUSSEN OBESITAS EN TANDVLEESAANDOENINGEN
Deense wetenschappers hebben een verband gevonden tussen obesitas en parodontitis, een tandvleesaandoening. In een systematische review namen ze de gegevens van 13 verschillende studies naar dit onderwerp onder de loep. Ze vonden een direct verband tussen overgewicht of obesitas en het ontstaan van tandvleesontstekingen. Verder bleek een tandartsbehandeling voor dit probleem effectiever bij mensen met een gezond gewicht dan bij iemand met overgewicht. "Een sterke gewichtstoename lijkt een risicofactor te zijn voor het ontstaan of verergeren van parodontitis", concluderen de auteurs.

FL 7. MISSTANDEN IN HYGIËNE BELGISCHE VOEDSELKRAMEN
Dat meldt Knack, naar aanleiding van cijfers over de controles die het Federaal Voedselagentschap (FAVV) uitvoert op voedselkramen op markten en bij evenementen. Bij maar liefst tweederde van de 82 inspecties die dit jaar in Antwerpen uitgevoerd werden, kwamen onhygiënische toestanden aan het licht. Dat liep uiteen van het ontbreken van een gelegenheid om de handen te wassen tot misstanden bij de temperaturen van gekoelde en diepvriesproducten, onhygiënische ontdooi-omstandigheden en verlopen houdbaarheidsdata. De Minister van Middenstand Willy Borsus gaf de cijfers vrij na een schriftelijke vraag van een Kamerlid.

FL 8. LIDL MIKT OP DURE WOONWIJKEN IN LONDEN
Lidl heeft nu ruim 620 supermarkten in het Verenigd Koninkrijk. Hun aantal moet de komende jaren meer dan verdubbelen. De discounter wil 280 vestigingen openen in Londen en omgeving, waar nu nog slechts 10 Lidl-supermarkten staan. Lidl zegt zich niet alleen te richten op de betaalbare wijken aan de rand van de stad, maar juist ook op wijken met hoge vastgoedprijzen en hoge welvaart. Londen heeft behoefte aan goedkopere boodschappen, schrijft Distrifood.

FL 9. KLEINERE OLIEDRUPPELS ZORGEN VOOR VERZADIGING
Het verkleinen van oliedruppels in emulsies zorgt voor een groter verzadigingsgevoel en een lagere voedselinname. Onderzoek onder 34 gezonde mannen laat dat zien. Zij aten eerst een standaard ontbijt. Drie uur later kregen ze een emulsiedrankje met oliedruppels van 2 of 50 micrometer. Na het drankje mochten de deelnemers net zoveel pasta eten als ze wilden. Het drankje met de kleine druppels zorgde ervoor dat de deelnemers 12,3% minder aten. De deelnemers proefden geen verschil in smaak tussen de twee drankjes en hadden niet verwacht dat ze er minder of meer door zouden gaan eten. De volgende stap is uitzoeken of dit effect blijft na herhaaldelijk gebruik van de emulsie met kleine druppels.

FL 10. AH VERDUBBELT DONATIE AAN VOEDSELBANKEN
Albert Heijn tekende vandaag een samenwerkingsovereenkomst - een uitbreiding op de al lopende samenwerking sinds 2009 - met de Voedselbanken Nederland, meldt Distrifood. De supermarktketen belooft een verdubbeling van de jaarlijkse donatie naar 1,2 miljoen producten en gaat de organisatie logistieke expertise aanbieden. Door gezamenlijke projecten willen ze logistieke processen tussen de organisaties verbeteren, zodat er ook meer verse producten in de voedselpakketten belanden.
Albert Heijn streeft er naar om in 2017 in zijn distributiecentra geen enkel product meer weg te gooien dat nog geschikt is voor consumptie. Want ondanks uitgekiende bestelsystemen, blijft er nog steeds veel voedsel over in de distributiecentra.

WIL JE ZELF NIEUWS TOEVOEGEN? DOE HET IN EEN COMMENTAAR HIERONDER VOLGENS DEZE AANWIJZINGEN.

Fotocredits: 'Journaux Le Figaro', ActuaLitté
Dit artikel afdrukken