13+14 aug in de Media

  • Deel dit artikel:
Het actuele nieuws uit de (inter)nationale media.
Deze pagina brengt in de loop van de dag de kern van het nieuws. Iets gespot dat Foodlog niet mag missen? Stuur het in!

Europese subsidies die momenteel nog vanuit Brussel naar boeren in het Verenigd Koninkrijk gaan, worden na uittreding van Engeland voor 2020 uit de EU door Londen opgebracht. Dat beloofde gisteren de Britse minister van Financiën Philip Hammond. Britse boeren stemden pro-Brexit, maar kwamen al snel tot de ontdekking dat ze niet zonder de subsidies en plattelandsregelingen van de EU kunnen. Engeland ontvangt jaarlijks £4,5 miljard aan landbouwsubsidies uit Brussel. Daar komt bovendien nog £1 miljoen bij voor onderzoekssubsidies. Vermoedelijk zal een feitelijk Brexit plaatsvinden in de loop van 2019. De woorden van Hammond moeten stabiliteit te creëren, schrijft The WSJ.

Uit onderzoek van Rank a Brand voor Wakker Dier komt naar voren dat 40% van de maaltijdboxen de dierenvriendelijkheid van hun marketingboodschap niet waarmaken. HelloFresh, Allerhande Box, Marley Spoon en Mathijs Maaltijdbox krijgen een onvoldoende. Ze bevatten onder meer "keurmerkloos vlees en vis, stalmelk of schuureieren". Niettemin zeggen deze organisaties: "We zijn fan van biologisch en puur" (Mathijs Box), "met respect voor het milieu en dierenwelzijn" (HelloFresh), "Onze box zit vol eerlijke, duurzame producten" (Marley Spoon) en "Waar mogelijk kiezen we scharrel en biologisch" (Allerhande). De boxen van BeterBio, Beebox en Willem&Drees krijgen een ruime 9 voor dierwelzijn.

Volgens The Economist is de gemiddelde Britse hond de afgelopen 10 jaar zo'n 12% kleiner geworden. Hun baasjes werden de afgelopen 20 jaar gemiddeld 5 kilo zwaarder. Het blad legt een verband met de kredietcrisis. Britten hebben, vooral in de steden, steeds minder ruimte, tijd en koopkracht. Omdat grote honden duur in onderhoud zijn (ze eten te veel en hebben de dierenarts nodig), kiezen Britten vaker voor kleine, handzame en onderhoudsarme hondjes, zoals een chihuahua of dwergvariant van hun favoriete ras. Die neem je gewoon in je handtas mee. Ze gaan op de bak, zodat het baasje alweer dikker wordt.

Dat zei directeur Gerard Dielessen van NOC*NSF na afloop van een persconferentie tegen BNR Nieuwsradio. Hij had zojuist toegelicht dat een 'onherstelbare vertrouwensbreuk tussen coach en atleet' had geleid tot de onvermijdelijke keuze om turner Yuri van Gelder van de Olympische Spelen uit te sluiten. Voorts zei Dielessen dat de regels over het drinken van alcohol "glashelder" zijn. Hij verwees, wat gênant voor sponsor Heineken, expliciet naar bier. De afspraak is, zegt Dielessen, "geen bier. Dat lijkt me heel helder. Hij heeft een eigen verantwoordelijkheid, maar als je het hoogste doel wil bereiken, moet je geen bier drinken."

Hervulbare waterflesjes en bidons blijken een uitstekend voedingsbodem voor schadelijke bacteriën. De organismen komen via het speeksel in het mondstuk van de flesjes terecht en vinden in die vochtige omgeving een groeizame voedingsbodem. De Amerikaanse site TreadmillReviews.net testte 12 flesjes die een week lang gebruikt waren. Gemiddeld zaten er 300.000 bacteriën per vierkante centimeter op de flesjes. Dat is meer dan op een WC-bril. Microbioloog Rijkelt Beumer verwacht niet dat mensen er ziek van worden; "Het zijn je eigen bacteriën die groeien. Je moet wel voorkomen dat je je flesje uitleent aan anderen." En je flesje tussendoor afwassen.

De NVWA waarschuwt voor kogelbiefstuk van Lidl. Wie het product terugbrengt, krijgt van Lidl zijn geld terug. De voedselautoriteit schrijft: "Uit de kwaliteitscontrole is gebleken dat Lidl Glenfell kogelbiefstuk 500 gram, Shiga-toxine producerende E.coli bacteriën bevat. Dit kan maag- en darmaandoeningen veroorzaken. Klanten wordt dringend verzocht dit product niet te consumeren. Het gaat uitsluitend om het diepvriesproduct Glenfell Kogelbiefstuk 500 gram met de houdbaarheidsdatum en invriesdatum 01.06.2018/01.06.2016, L6223 van de producent Artland Convenience GmbH." Shiga-toxines producerende e-coli's (STECs) heten in de volksmond 'poepbacteriën'. Ze waren onlangs inzet van een controverse over zogeheten risicogerichte controles van de NVWA.

Wereldwijd overlijden er jaarlijks circa 3,3 miljoen mensen door het gebruik van alcohol. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) moedigt de alcoholindustrie aan mee te werken aan het terugdringen hiervan. In The Lancet onderzochten wetenschappers of het verlagen van het alcoholpercentage in dranken niet een beter alternatief zou zijn dan maatregelen als gedragsverandering of het duurder dan wel moeilijk verkrijgbaar maken van alcohol. Minder alcoholische dranken zou een 'win-win'-situatie kunnen opleveren: minder alcoholschade en geen verlies voor de alcoholindustrie. De auteurs concluderen dat verlagen van het alcoholgehalte een potentieel werkbare strategie zou kunnen zijn - bij bier blijkt dat immers te werken.

Dit artikel afdrukken
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.

Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog

Nieuws
brief

Ontvang dagelijks of wekelijks het Nieuws binnen de wereld van Foodlog

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.

Most Liked Today

Edwin Heijdra

Agrarisch and More.

Likes vandaag

Piet Hermus

landbouw, schrijft wel eens wat

Likes vandaag

Cécile Janssen

Eindredacteur / eigenaar, Foodlog

Likes vandaag

Theo Jonkhart

Anders zou ik het niet zeggen, want sommige zaken liggen vaak nèt even anders en

Likes vandaag

Piet Hoogland

land- en tuinbouw

Likes vandaag

N van Rooij

Land- en tuinbouw

Likes vandaag