Al driekwart eeuw is de biodynamische landbouw de voortrekker van tal van vernieuwingen in de landbouw- en voedselketen. Op een jubileumcongres ter gelegenheid van 75 jaar BD vereniging wordt in een middagprogramma voor de sector en een publiek avondprogramma gekeken wat de biodynamische landbouw heeft bereikt en wat de uitdagingen zijn voor de toekomst. Wat is de bron van deze levende landbouwcultuur? Hoe actueel en urgent is haar bijdrage in de context van de ecologische, economische en sociale crisis die we als samenleving doormaken?

De biodynamische landbouw staat aan de basis van veel vernieuwingen die navolging kennen bij reguliere of biologisch werkende boeren; de combinatie van landbouw en zorg, groenteabonnement systemen, het werken vanuit diereigen gedrag met een zeer laag antibioticagebruik, grote aandacht voor gewasrotatie, het sluiten van kringlopen van mest en voer, het werken zonder chemie en kunstmest, het is allemaal ontsproten uit de BD landbouw. Daarmee is de biodynamische landbouw met zijn nog beperkte omvang al ruim driekwart eeuw de vernieuwingsbron voor een vitale landbouwcultuur met smaakvolle producten (herkenbaar aan het Demeter keurmerk) voor consumenten als resultaat.

Wat is de bron van dit succes en de bredere betekenis voor de ecologische, economische en sociale crisis die we als samenleving doormaken?

Gespreksleider: Dick Veerman, Foodlog.nl

20.00 - 20.45 Lezing van Prof. Dr. Kees Zoeteman over de biologisch-dynamische landbouw als vernieuwingsbeweging. Zoeteman is afgestudeerd als chemicus, en heeft al tijdens zijn loopbaan bij het RIVM en als topambtenaar bij het toenmalige ministerie van VROM geprobeerd de muur te slechten tussen de reductionistische wetenschap en een holistische, natuurwetenschappelijke visie die zich verdiept in de achterliggende niet direct meetbare en zichtbare levenskrachten. Hij is medevormgever van het eerste
Nationale Milieu Beleidsplan en schreef o.a. de boeken Gaiasofie en Gaia logica over de werking van de aarde als levend systeem. Zoeteman is nu hoogleraar duurzaamheid aan de universiteit van Tilburg en een groot kenner van het werk van Rudolf Steiner.

20.45 - 21.15 Biodynamische boer Jan Schrijver van tuinbouw en akkerbouwbedrijf De Lepelaar in St. Maarten geeft voorbeelden van het waarnemen en stimuleren van levensvormende krachten in de dagelijkse praktijk van het boerenbedrijf. Voor een BD-bedrijf is de vitaliteit van planten en dieren als het ware een spiegel van de totale bedrijfsgezondheid. Hoe kom je tot zichzelf versterkende
kringlopen? Hoe stuur je op een boerenbedrijf vanuit het geheel?. Wat betekent biodynamisch anno 2012 voor een modern landbouwbedrijf?

21.15 - 21.45 Debat met zaal. Borrel ter afsluiting

Inschrijven: www.stichtingdemeter.nl
Dit artikel afdrukken