De beroemde mediaprofessor in de voeding Martijn Katan zet vandaag groot nieuws in de Volkskrant. Hij begint te denken.

Katan houdt vast aan een vettenhypothese die volgens zijn collega's toch echt naar de prullenbak moet worden verwezen. Misschien is het daarom dat hij volgens eigen zeggen 'begint denken dat er toch iets aan de hand kan zijn’. Nee hoor, niet met zijn vettenhypothese, maar wel met chocola.

Katan houdt van chocolade en las een onderzoek waarin onderzoekers constateren dat een kleine hoeveelheid chocola (zes gram per dag) de bloeddruk met een 1 mmHg laat dalen. Als gevolg daarvan zien ze 48 procent minder beroertes en 27 procent minder hartaanvallen. Dat is nog eens wat. Maar, zegt Katan, zo’n minieme bloeddrukverlaging kan niet zulke enorme effecten hebben. Vreemd is ook dat resultaat wordt geboekt met nog geen paaseitje per dag, en dan ook nog eens van melkchocolade.Juist pure chocola bevat veruit de meeste polyfenolen, beschermende stoffen voor hart en bloedvaten.

Er is dringend behoefte aan een grootschalig experiment, meent Katan, waarbij de dobbelsteen bepaalt wie wel of geen chocola krijgt. ‘Het verhaal is nog niet af.’


Is het omdat Pasen dit jaar dicht bij 1 april ligt of begint Katan echt te denken dat eitjes met extra suiker in het ziekenfonds moeten?
Dit artikel afdrukken