Ik ben blij dat Peter Jens van Biologica zojuist een heldere visie gaf op misleidend vioolspel en de noodzaak tot feitelijkheid.
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Vreemd. Verschillende schrijvers hierboven - tot mijn verdriet ook Groothedde met zijn mooie hersens - vinden intensieve veehouderij hetzelfde als (identiek aan) het dieronvriendelijk houden van landbouwhuisdieren.
Er is veel onvriendelijks in de beestenhouderij, ik kan er van getuigen, maar intensief kan lief zijn; extensief en scharrel is dieren soms een ramp.
Opmerkelijk: de fanatiekste propagandist voor scharreleieren, die het zelfs voor elkaar kreeg dat supermarkten hun klanten de keus ontnamen tussen scharreleieren en eieren uit legkooien, Wakker Dier, ziet nu in dat dat scharrelen een farce is. Ze komen nu op voor kleinschalig scharrelen en zijn tegen grootschalig.
Opnieuw mis.
Een kleinschalige scharrelkippenhouderij - een eierboer - heeft ergens tussen de 20 en 40 duizend kippen. Het is intensieve veehouderij.
Wakker Dier is tegen een megastal met meer dan 200 duizend kippen en begint daartoe de kippenhouder met maar tien procent van de aantal kippen te romantiseren. Maar de kippen in zo een grote houderij hebben het eender als de kippen in een kleinere (maar nog altijd zwembadgrote) schuur.
Ik merk dit op, niet omdat ik in dit geval ergens voor of tegen ben, maar omdat we met ons allen, op Foodlog en daarbuiten, eerst en vooral moeten weten waar we het eigenlijk over hebben.
"Na bio-industrie, als term voor dieronvriendelijke vleesproductie (Binnenland, 4 november), is de vervangende term ‘vee-industrie’ ook niet echt duidelijk. Beter lijkt mij ‘fabrieksvlees’. Dat doet ook meer recht aan het Engelse factory farming."
Aldus een ingezondenbriefschrijver.
Voor de volledigheid :-)