We volgen een dag uit het leven van de AH consument, die van zijn winkelier maar liefst zes keer blijkt te moeten eten.
Een samenvatting uit 27 pagina's gezond op z'n Allerhand's.
Om 7.30h begint het feest met een licht ontbijt. Dat is zo licht - crackers, fruit, smoothies, yoghurt met een handje muesli; nooit teveel - dat je al om 11.00h weer aan de snack voor tussendoor moet. Die bestaat dan uit een anijsomeletje, een rijstwafel met pindakaas of - waarom zo laat? - een plak ontbijtkoek. De laatste met halvarine, want dat scheelt calorietjes die je over moet houden voor de lunch. Die volgt om 13.00h. Dan eet je een belegd broodje. AH staat 7 varianten toe en maar 1 salade (van kidneybonen).
De lunch is zo licht dat de AH klant om 16.00h alweer aan de lekkere trek snack moet. Hij of zij rent naar de keuken en maakt een beschuit met aardbeien-jam en ricotta of tovert een Festini ijsje uit de diepvries. Een sinaasappelwortel shake kan ook; en nog meer van dat soort dingen.
Om 18.00h moet de klant aan tafel met superlichte gerechten die je toch helemaal voldoen, zo belooft Zaandam. Nou ja, eventjes maar, want je moet nog avond-snacken.
Tsjonge, wat een tijd brengt die AH-klant door in de keuken. Hoe doe je dat eigenlijk als je er ook nog bij moet werken voor de kost?
En geloof je het? Zes keer per dag eten en, zoals de Allerhande belooft, 'heerlijk op gewicht blijven' met 'een gezonder eetpatroon' dat 'nu gaat lukken'. Het is wel gezond voor de omzet.
Geloof je niet dat iemand zulke fabels in miljoenenoplagen durft te vertellen? Snel naar de winkel voor de Allerhande, nr. 2 - 2009. Gratis!
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 4 juni krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 4 juni krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Harry/MM, mij is ook verteld dat de hormonen een rol spelen, dus bij schommelingen in de hormoonspiegel, groei/veranderingsprocessen in het lichaam door de hormonen aangestuurd, meer/andere reactie op gluten.
Maar ... waarom nou die nog steeds stijgende piek in dik wordende kinderen en volwassenen vanaf - pak m beet - mid jaren '80 van de vorige eeuw?
Moeten we stellen dat het komt door de toenemende light tarwe crackers, hotdogs en andere meer en meer uit de hand gegeten broodjes, koeken en taarten en bijvoorbeeld, de vleesproducten waar meel door gedaan wordt om ze met 50% vlees toch voor de volle mep te verkopen?
We hebben het over tarwe.
Full blown glutenintolerantie heeft plaats op het niveau van de darmwand en maakt mensen vreselijk ziek en mager. Voor de 98 procent van de bevolking die niet overduidelijk intolerant is, geldt dat niet. Maar gluten en WGA stoken niet alleen onrust op het niveau van de darm. Zo maken ze de hypotahlamus minder gevoelig voor leptine. En als leptine geen signaal mag afgeven... wordt je dikker dan je zou worden als de leptine wel gehoord zou worden.
Het glutengehalte per graansoort verschilt: spelt heel weinig, haver ook niet zo, gerst het meest. Boekweit: geen, dus geen probleem, net als rijst en maïs. Amaranth, teff, quinoa, allemaal glutenvrij en eeuwenlang geconsumeerd.
Overigens: wie niet tegen gluten kan, is meestal meer van het rattige scharminkelige dan het obese.
Rijst en mais bevatten geen gluten/WGA en zijn daarom minder problematisch. Gluten worden steeds vaker aan van alles en nog wat toegevoegd (productverbeteraar). Tarwe wordt niet meer 'ouderwets' bewerkt (bij fermentatie, zuurdesem gaat een deel van de narigheid stuk). Tarwesoorten zijn veredeld met het doel het glutengehalte zo hoog mogelijk te maken.
Dat neemt niet weg dat er waarschijnlijk ook andere factoren in het spel zijn. Suikerconsumptie (combo fructose/glucose) blijft zwaar verdacht. Maar dit is volgens mij een enorme culprit.